sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEMinistrul de finanțe german promovează moneda euro digitală, susținand însă că nu...

Ministrul de finanțe german promovează moneda euro digitală, susținand însă că nu există planuri de eliminare a numerarului

Ministrul de Finanțe german, Christian Lindner (FDP), s-a pronunțat în favoarea introducerii „numerarului digital”, adăugând în același timp că o astfel de mișcare ar putea „ușura viața de zi cu zi și ar fi un motor de creștere a economiei”. Cu toate acestea, rămân îngrijorările că o astfel de mișcare ar fi doar o piatră de temelie spre eliminarea numerarului, o afirmație pe care Lindner o neagă în prezent, declarând că atât numerarul, cât și un euro digital pot merge în paralel, informează Rmx.news.

Într-un scurt mesaj pe Twitter, Lindner a adăugat că euro digital nu va fi un „auto-declanșator”, avertizând că „numerarul digital” va fi acceptat pe scară largă ca „supliment sau înlocuitor echivalent pentru bancnote și monede” dacă confidențialitatea este protejată.

„Datele personale și ale tranzacțiilor nu trebuie, așadar, stocate”, a subliniat Lindner.

Cu toate acestea, politicianul FDP a spus că „numerarul digital” nu va duce la eliminarea numerarului. „Dimpotrivă, lucrăm pentru a ne asigura că euro digital planificat are aceleași proprietăți în ceea ce privește confidențialitatea ca euro tipărit și bătut.”

Cash-ul rămâne cea mai populară formă de plată în Germania, iar mulți cetățeni îl apreciază pentru confidențialitatea pe care o oferă. Anul acesta, în Austria, peste 500.000 de austrieci au semnat o inițiativă de consacrare în constituția austriacă  a dreptului de a plăti în numerar.

„Euro digital” ar reprezenta bani digitali emiși de Banca Centrală, care ar fi acceptați alături de bancnote și monede euro, potrivit publicației de știri germane Junge Freiheit.

Criticii monedelor digitale ale băncilor centrale susțin că acestea vor fi lansate la început ca fiind sigure în ceea ce privește confidențialitatea, dar potențialul de abuz este enorm. Ei susțin, de asemenea, că, pentru ca populația să accepte monede digitale, trebuie să li se ofere mai întâi opțiunea atât a numerarului, cât și a monedei digitale, înainte că numerarul să fie complet eliminat.

Cea mai recentă propunere a BCE arată, de asemenea, că vor există încercări de a supraveghea unde merg banii și cum sunt utilizați. Spre deosebire de alte monede digitale, cum ar fi Bitcoin, BCE susține că ar exista probabil o cerință de acceptare pentru comercianți, dar ar facilita urmărirea fluxurilor de bani pentru banca centrală.

Din 2021, Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale ale statelor membre euro au studiat implementarea unei astfel de monede digitale. Revizuirea este programată să dureze până în octombrie 2023. După aceea, Consiliul guvernatorilor BCE va decide cum să procedeze cu proiectul.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE