marți, ianuarie 14, 2025
ACTUALITATEMinistrul de Externe al Ucrainei ia în derâdere cererile Republicii Moldova și...

Ministrul de Externe al Ucrainei ia în derâdere cererile Republicii Moldova și Georgiei de aderare la UE: O încercare de a atașa cele două vagoane ale lor la un tren ucrainean de mare viteză care se deplasează la Bruxelles

După ce la sfârșitul săptămânii trecute ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, spunea că dosarul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană să fie analizat individual, astăzi oficialul de la Kiev a reiterat în termeni mai duri poziția, potrivit Jurnal.md.

Kuleba a subliniat că ucrainenii apără pacea și securitatea Europei cu prețul propriei vieți, iar acum Ucraina a devenit, de fapt, un avanpost al Uniunii Europene, care „oprește răul rusesc să pătrundă adânc în continentul european”.

„Cu tot respectul față de partenerii noștri georgieni și moldoveni, depunerea de către Moldova și Georgia a cererilor de aderare la UE arată acum ca o încercare de a atașa cele două vagoane ale lor la un tren ucrainean de mare viteză care se deplasează la Bruxelles. Cererea Ucrainei de aderare accelerată la UE ar trebui luată în considerare separat de cererile din Georgia și Moldova”, este convins ministrul de Externe al Ucrainei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

El a subliniat că Ucraina sprijină integrarea europeană a Georgiei și Moldovei, dar nu dorește ca popoarele georgiene și moldovenești să treacă prin ororile prin care trec acum ucrainenii.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Apreciem solidaritatea georgienilor și moldovenilor cu Ucraina, suntem recunoscători pentru asistența umanitară a Georgiei și Moldovei acordată ucrainenilor care suferă de agresiunea armată rusă. Cu toate acestea, din păcate, până acum nici Georgia, nici Moldova nu au susținut noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei pentru crimele sale de război împotriva Ucrainei. O astfel de poziție nu corespunde relațiilor de parteneriat dintre Ucraina, Georgia și Moldova în cadrul „trio-ului asociat” și ilustrează în mod clar lipsa dorinței Tbilisi și Chișinăului de a deveni un contributor real la securitatea în Europa”, se arată în declarația citată de eurointegration.com.ua.

În ianuarie 2022, Dmytro Kuleba i-a arătat secretarului de stat al SUA Antony Blinken, când acesta a efectuat o vizită la Kiev, o hartă a Ucrainei cu frontiere istorico-etnografice, și nu cu cele politice actuale. Respectiva hartă îngloba teritorii și din România, Republica Moldova și Georgia.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

  1. Sa nu ne lasam pacaliti de urgenta momentului. O integrare pripita a Ucrainei (si a republicii Moldova si a Georgiei) in Uniunea Europeana nu va fi un plus pentru Uniune. Sa nu me mintim singuri, si noi mai avem mult de recuperat fata de vestici cand vine vorba de coruptie, transparenta si managementul resurselor.
    Totusi suntem privilegiati sa fim mebri. Dar in comparatie cu noi, Ucraina si celelalte candidate sunt foarte erodate de decenii de corupte(mostenire din fosta URSS) si o schimbare radicala a orientarii politice catre valorile democrate din Vest este aproape imposibila. O reorientare politica nu va fi sustinuta de mecanismele de guvernare actuale, adanc inradacinate in sisteme sovietice, care s-au impamantenit in insusi ADN-ul populatiei si care, dupa zeci de ani au ajuns sa se identifice cu normalitatea.

    Rusia nu a cunoscut niciodata o reforma in ceea ce priveste planul politic. A fost doar o continuare tacita, ce a imbracat haine mai noi dar nu a dus o schimbare in bine pentru toate paturile sociale.

    Utilizarea oligarhilor pentru a controla resuresele si implicit impartirea claselor sociale in Rusia a fost o alternativa la sistemul stalinist dar si a tentativei esuate de Boris Elțîn de a prezenta o directie democrat-capitalista. A oferit o stabilitate de moment dar pe termen lung nu a adus crestere economica tuturor cetatenilor.

    Consider ca Rusia este intr-o criza de identitate. Pe de-o parte se uita in urma cu nostalgie la momentul cand se lupta de la egal la egal cu SUA si cand influenta decisiv politicile europei de Est prin opresiune si comunism. Pe de alta parte si-ar fi dorit sa fie si ea in rand cu lumea, o tara moderna, frumoasa, prospera, sa arate ca prabusirea URRS-ului nu a fost decat o faza de tranzitie spre o revenire mareata.

  2. Auzi la el ucraina apară europa de rușii cei răi, măi măi măi da basarabia că stă cu armata în gât din 92 nu se pune domnu ucrainean nu ? că au fost mercenari ucraineni care au luptat impotriva basarabenilor nu se pune nu ?
    hai să facem corul de bocitoare cu toții să ne primească ue la sânu’ ei…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE