luni, mai 20, 2024
ȘTIRIMinisterul Sănătății susține că vaccinarea nu va fi obligatorie în școli, dar...

Ministerul Sănătății susține că vaccinarea nu va fi obligatorie în școli, dar confirmă că, în situații epidemiologice speciale, copiii nevaccinați trebuie să rămână acasă

Ministerul Sănătății a postat, luni, pe Facebook, o primă reacție privind Strategia Națională de Vaccinare, document aflat în prezent în dezbatere publică, după ce mai multe voci din societatea civilă și din politică au transmis mesajele publice de avertizare privind planul de vaccinare propus pentru următorii 7 ani.

Într-un comunicat numit „Românii, mai sănătoși până în 2030”, Ministerul Sănătății susține că „proiectul de act normativ (HG) aflat zilele acestea în transparență decizională este menit să asigure acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă”.

„Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie, dar dă dreptul tuturor, mai ales pacienților cu boli cronice, să se vaccineze gratuit, dacă doresc. Compensarea vaccinurilor este contrară principiului obligativității, iar România face în acest moment acest pas important pentru adolescenți și adulți”, se precizează în comunicat.

În continuare, Ministerul Sănătății neagă obligativitatea vaccinării în școli, însă confirmă că, în situații epidemiologice speciale, copiii nevaccinați trebuie să rămână acasă.

​„​În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie! Prin ordin comun al ministrului sănătății și cel al educației, sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei și a rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2009 – 2020 cu circa 10% la copiii în vârstă de un 1 an, pe fondul lipsei cazurilor de boală în ultimii ani, dar și al creșterii influenței mișcării anti-vaccinare.

În comunicat nu se face nicio mențiune referitoare la recuperarea vaccinării sau la catagrafierea grupurilor insuficient vaccinate.

Reamintim că Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică Strategia Națională de Vaccinare pentru perioada 2023-2030, după cum a relatat R3media.

Senatorul Claudiu Târziu a avertizat, luni, că Strategia Națională de Vaccinare, în forma lansată în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății, constituie un atentat teribil la drepturile și libertățile fundamentale ale românilor.

De asemenea, potrivit Ordinului 2508/4493/2023, semnat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și de ministrul Educației, Ligia Deca, „cadrele didactice vor asigură interfaţa cu părinţii, astfel încât aceştia să faciliteze, respectiv, să accepte desfăşurarea imunizărilor, în interesul superior al copilului”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Vaccinații se tem de nevaccinați și aceasta este obsesia lor, să nu încaseze molima de la un nevaccinat. În tot răul este și un bine, căci dacă nevaccinatul stă acasă, la următorul val de gripă vaccinații de gripă și-o vor transmite între ei cât vor, până se satură. La cât de nocive au devenit vaccinurile actuale, populația vaccinată se va împuțina vizibil și astfel se reduce numărul proștilor. Le doresc vaccinări fericite și să fie mulțumiți cu alegerea lor de a părăsi ringul. Ce să te mai cerți cu ei, oricât le explici că nu fac bine, ei se supără pe tine și o țin cu a lor: vaccinul este sigur, eficient, necesar și salvează vieți.

  2. copiii nevaccinați trebuie să rămână acasă
    si dupa aia vine cu legea prevenirii separarii…..simplu ca la o executie sumara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE