La sfârșitul lunii ianuarie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică, un proiect de ordin care stabilește dimensiunea tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.
Astfel, dacă proiectul se va concretiza în lege, vor exista doar două tipuri de exploatații de suine: exploatație noncomercială, cu un efectiv de maximum cinci capete de porci la îngrășat și exploatație comercială, în cadrul căreia nu este prevăzut un anumit număr de porci.
Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, îi solicită Ministrului Adrian Oros, să revină asupra deciziei. Acesta afirmă că regulile de biosecuritate nominalizate în ordinul MADR sunt „imposibil de respectat” de către țăranii care vor să crească în gospodărie mai mult de 5 porci, întrucât „de la 6 porci în sus” trebuie să ai, printre altele, un medic angajat, să treci zilnic într -un registru date despre supravegherea sanitară a porcinelor, să ai o sală de necropsiere, un punct de pază amenajat, vestiar-filtru, birou pentru şef de fermă, farmacie etc. „Dacă depășești 5 porci trebuie să respecţi regulile de biosecuritate. Sunt reguli imposibile pentru o fermă de 6 porci”, este de părere parlamentarul, informează Agrointel.ro.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.
El a spus că dacă nu se schimbă nimic, porcul românesc va dispărea de pe mesele românilor.
„Nu e normal. S-ar putea ca în viitorul apropiat să nu mai avem porc de Crăciun sau porcul de Crăciun să fie adus din Olanda sau din Germania. (…). O să rămânem, cumva, la mâna samsarilor. Adică, a celor care aduc din Germania sau Ungaria pe ascuns sau cu acte false”, a conchis Călin Matieş.
O poziție asemănătoare a avut și deputatul AUR, Daniel Rusu. El a scris că „acest ordin duce la nimicirea totală a micilor producători din România, respectiv dispariția micilor gospodării țărănești, precum și a exploatațiilor mijlocii cu efective de 30-130 de capete”.
Mai mult, am putea ajunge în situația paradoxală în care Ungaria să exporte porci din rasa românească Mangalița, în timp ce în România nu ar mai exista.
„Deci micii gospodari vor avea mari dificultăți să se aprovizioneze cu purcei din rasele românești consacrate Mangalița și Bazna.
AGROTURISM PUS PE BUTUCI – Din cauză că numărul maxim de porci permiși pe gospodărie va fi de 5, pentru cei care dețin pensiuni agroturistice va fi foarte greu să poată oferi turiștilor bucate de calitate, tradiționale.
Exploatațiile mijlocii devin exploatații comerciale de tip industrial, ceea ce înseamnă SISTAREA creșterii porcilor în sistem semideschis și creșterea lor în sistem “artificial”, între ziduri de beton.
Ministrul a încălcat grav transparența decizională din statele UE, nechemând la dezbateri membrii Asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna.
Aceștia atrag atenția – “Vecinii noștri din Ungaria fac bani mulți cu carnea de porc Mangalița, carne pe care o exportă în toată Europa, în America și în Asia! Poate ar trebui să luăm exemplul lor!”, a scris Daniel Rusu.