miercuri, iulie 17, 2024
ACTUALITATEInițiativa „mini-Schengen”-ului balcanic, dusă la un alt nivel: Un europarlamentar bulgar propune...

Inițiativa „mini-Schengen”-ului balcanic, dusă la un alt nivel: Un europarlamentar bulgar propune ca Bulgaria și România să elimine barierele la punctele comune de frontieră

Europarlamentarul bulgar Andrei Novakov a îndemnat țara sa și România să elimine barierele la punctele comune de trecere a frontierei, în semn de protest dacă li se va refuza în continuare aderarea la spaţiul Schengen, informează Agerpres, citând agenția de presă BTA.

„Propunerea mea este acea ca, în situaţia în care nu vom intra în Schengen, să rezolvăm în mod bilateral controalele la frontieră între Bulgaria şi România şi să ridicăm barierele (între cele două ţări) fără a încălca legislaţia europeană. Acest lucru este posibil şi ar trebui să îl facem, inclusiv în semn de protest”, a declarat joi Novakov la un forum pe transport, digitalizare, oraşe inteligente şi securitatea alimentară, organizat la Sofia.

Novakov a deplâns, pe bună dreptate, faptul că România ignoră legăturile economice cu Bulgaria și din acest motiv nu sunt multe poduri peste Dunăre.Pe de altă parte, principalele oraşe bulgare de la Dunăre sunt mai mici decât oraşele româneşti şi există o lipsă de interes în conectarea lor, crede Novakov.

Potrivit europarlamentarului, există bani pentru construcţia de poduri peste Dunăre, însă nu există dorinţă pentru construcţia lor. Bulgaria ar trebui să convingă România că au o ţară membră UE şi la sud şi astfel de infrastructura ar fi în interesul său.

Această idee nu este nouă. La finalul anului 2022, transportatorii români au cerut și ei desființarea graniței dintre România și Bulgaria.

Tot în decembrie, mass-media de la Sofia a realizat un sondaj de opinie, în care cititorii au fost invitați să răspundă la întrebarea dacă „Ar trebui desființată granița dintre Bulgaria și România”. O majoritate covârșitoare, 68%, a răspuns că este de acord, în timp ce doar 21% au respins ideea.

Pe cel mai mare grup de facebook româno-bulgar 77% dintre utilizatori s-au declarat adepții ideii.

Totul s-a întâmplat după  votul negativ privind Schengen în privința României și Bulgariei. Recent, președintele Croației, Zoran Milanovici, a declarat că Bulgaria și România nu au fost admise în Schengen pentru a proteja economiile unor țări mai puternice din UE.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE