ACTUALITATEDirectorul Minei Crucea le-ar fi spus minerilor protestatari „să se ducă la...

Directorul Minei Crucea le-ar fi spus minerilor protestatari „să se ducă la sparanghel, în Germania, dacă nu le convine”. George Simion a coborât în subteran, filmând condițiile inumane în care lucrează ortacii

Minerii care protestează la exploatarea de uraniu de la Crucea au intrat în a cincea zi de grevă. Conform acestora, Vasile Chiruță, directorul minei le-a spus „să plece la cules de sparanghel dacă nu le convine”, relatează Digi24.

Este vorba despre 160 de mineri de la exploatările Crucea şi Botuşanu care au au declanşat protestul după ce nu şi-au primit salariile timp de două luni şi ameninţă că vor intra în greva foamei dacă revendicările lor nu vor fi satisfăcute

Protestul s-a declanșat spontan, miercuri, la suprafață, iar apoi ortacii au decis să se blocheze în subteran.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La Sucursala Crucea a CNU lucrează circa 300 de persoane.

Protestatarii reclamă şi faptul că de un an nu au primit suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 de lei/zi.

Liderul AUR, George Simion, a coborât în subteran la Botușana, sector de la mina de uraniu de la Crucea, acolo unde, în noaptea de sâmbătă spre duminică, aproximativ 100 de mineri încă mai erau blocaţi în subteran. Acesta a filmat condițiile în care lucrează ortacii, printre instalații învechite și neîntreținute, apă și umiditate.

Liderul AUR a încercat, dar nu a reușit să-l întâlnească pe directorul Minei Crucea, Vasile Chiruţă, care le-ar fi zis minerilor că dacă nu le convine situația, atunci să plece la cules sparanghel în Germania: „Sunt 300 de lucrători la Mina de Uraniu de la Crucea, dar trebuie să privim imaginea de ansamblu. Nu sunt locuri de muncă, este o criză enormă pentru județul Suceava şi pentru toată România. Mi-au tot repetat minerii când am coborât cu ei: «Ce să facem? Directorul ne-a zis să mergem la sparanghel în Germania dacă nu ne convine. Ne ducem şi acolo, pentru că nu ne putem întreține din banii pe care îi primim de la mină. Noi când avem concediu folosim acel concediu ca să mergem la cules sparanghel în Germania, ca să completăm veniturile familiei. Avem fiecare doi, trei, patru copii. Cu ce să îi creștem? Nu putem să mergem şi noi peste hotare, aici avem case, de-aicea suntem»”.

În momentul în care a discutat cu minerii, unul dintre aceștia a început să plângă.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...