Criza energiei, creșterea bruscă a prețurilor la alimentele de bază și perturbarea importurilor din Rusia și Ucraina, state aflate în conflict militar, au generat dificultăți economice în toată lumea. În Egipt, situația este îngrijorătoare, potrivit unui reportaj Reuters.
Potrivit jurnaliștilor străini, milioane de egipteni riscă să nu mai aibă pâine pe masă, singurul aliment de bază, subvenționat de stat. Pentru două treimi din populația Egiptului, aceasta este singura formă de hrană.
Oamenii se tem că nu își vor permite să-și procure pâinea, având în vedere că Egiptul este cel mai mare importator de grâu din Rusia și Ucraina. Autoritățile egiptene au confirmat că importurile de grâu din cele două state reprezentau aproximativ 80% din cantitatea cumpărată și încearcă să liniștească populația, asigurându că au rezerve pentru circa opt luni, informează sursa precizată.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Situația descrisă de Reuters este dramatică. Oamenii au început să mânânce mai puțin, de teama unei crize alimentare. „Prioritate la masă” au copiii și femeile, măturisesc egiptenii intervievați.
„Mănânc mai puțin ca să nu le fie foame copiilor mei”, a explicat un egiptean, pentru sursa precizată. Prețul pâinii a crescut simțitor în toată lumea, de dinaintea războiului Rusia-Ucraina. Cei mai mulți dintre egipteni își permit acum să cumpere opt pâini în loc de 10.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
În România, prețul pâinii a crescut în primele două luni ale anului 2022 cu până la 30%/kg față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe raft, înseamnă prețuri mai mari cu până la 10%, în funcție de specialități, potrivit Mediafax.
Cea mai ieftină pâine din România variază între 1,50-1,70 lei și are 300 de grame.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține că România nu se va confrunta cu „foamete și criză de pâine”, deoarece producția de grâu este de trei ori mai mare față de cea consumată.
Cu toate acestea, oficialul Guvernului nu a exclus ca românii să plătească mai mult pentru alimente, din cauza crizei de combustibil, care i-a afectat pe producătorii de îngrășăminte.
ce numai ei se tem? multi dintre noi au trecut de la teama la certitudine
Le dă Biden pîine
cand oficialii declara ceva trebuie inteles pe dos. traim in epoca post adevar