ACTUALITATEMihai Viteazul, canonizat? Mitropolitul Târgoviștei a oferit motivele pentru care primul UNIFICATOR...

Mihai Viteazul, canonizat? Mitropolitul Târgoviștei a oferit motivele pentru care primul UNIFICATOR al românilor merită să fie în sinaxar

Domnitorul Mihai Viteazul, primul unificator al românilor, are toate atributele pentru a fi canonizat, a spus ÎPS Nifon, Mitropolitul Târgoviștei cu ocazia slujbei de comemorare a 420 de ani de la moartea martirică a Voievodului.

Pe 27 mai s-au împlinit 421 de ani de la Prima Unire a Românilor.

În cadrul Ceremoniei, care s-a desfășurat la Mănăstirea Dealu, Mitropolitul Târgoviștei a arătat că sunt toate motivele pentru ca Mihai Voievod să fie trecut în rândul sfinților din sinaxar.

El a spus că întreaga viață a lui Mihai Viteazul este o dovadă pentru „eroismul și sfințenia sa”, informează Basilica, citând Arhiepiscopia Târgoviștei.

„Atât de mult a fost iubit în Ardeal și nu numai, încât imaginea chipului său, adesea, era pus alături de icoane, pe peretele de cinste al casei, spre Răsărit. Cel mai sigur, alături de imaginea Sf. Voievod Ștefan cel Mare, cea a lui Mihai Voievod Viteazul a rămas cel mai bine impregnată în mentalul popular, fiind iubit și cinstit de înaintașii noștri cu o deosebită evlavie.

„Cavaler al lui Hristos şi apărător al creştinătăţii“, cum îl numea papa Clement al VIII-lea, Mihai Viteazul a avut o viață spirituală intensă, puternic ancorată în principiile evanghelice ale vieții întru Hristos. Pentru aceasta a acționat ca un adevărat urmaș al bazileilor bizantini, prin întreaga sa activitate în favoarea Bisericii fiind văzut de creștinii, mai ales de cei din Răsărit, ca o speranță de izbăvire de urgia otomană și un ilustru conducător creștin.

Voievodul Mihai Viteazul a fost un strălucit conducător al neamului nostru în vremuri tulburi. Izvoarele istorice mărturisesc despre credința și spiritualitatea Voievodului Martir, despre atașamentul puternic față de credința ortodoxă și despre sprijinul deosebit pe care l-a acordat Ortodoxiei românești.

Activitatea pe care Voievodul Mihai Viteazul a depus-o în slujba Ortodoxiei româneşti şi a Creştinătăţii europene mărturiseşte despre eroismul şi sfinţenia sa, despre modelul de viaţă şi acţiune pe care domnul român îl propune generaţiilor de după el.

Viața sa duhovnicească, intensă și pilduitoare, plină de evlavie, eroismul faptelor sale de arme, marea sa contribuție la sprijinirea misiunii – pastorale a Bisericii noastre, precum și la apărarea Creștinățătii și a Europei în vremuri întunecate, îi conferă Voievodului Mihai Viteazul îndreptățirea de a fi făcute toate demersurile pentru canonizarea sa”, a cuvântat Mitropolitul Târgoviștei.

Mitropolitul Nifon a prezentat volumele dedicate domnitorului de Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei și le-a oferit pentru biblioteca Școlii „Mihai Viteazul” din Târgoviște.

În continuarea ceremoniei, Corala Catedralei Mitropolitane din Târgoviște a interpretat cântecul „Cea de pe urmă noapte a lui Mihai Viteazul”, iar militarii din Garnizoana Târgoviște au defilat în onoarea primului unificator al românilor.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...