duminică, aprilie 14, 2024
ACTUALITATEMesajul unui etnic maghiar născut în România, care s-a săturat să fie...

Mesajul unui etnic maghiar născut în România, care s-a săturat să fie trimis „afară”: „Unde e „acasă” pentru mine dacă nu aici? Care e vina mea?”

Erdős János, fagotist la Filarmonica din Satu Mare, este un cetățean român de etnie maghiară care a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care își exprimă mâhnirea cauzată de prejudecățile și de superficialitatea cu care este tratat din cauza apartenenței etnice, informează Ziare.com.

Acesta s-a născut în Satu Mare, consideră România „acasă” și denunță ura care există între români şi maghiari, spunând că a încercat de când se ştie să facă pace.

„Puneți-vă în locul meu. M-am născut în Satu Mare, la 10 km de granița cu Ungaria. Într-o familie de maghiari, cu străbuni maghiari, care și ei, la rîndul lor s-au născut aici. Nu știu cîte generații, dar sigur n-au emigrat. Îmi păstrez limba, tradițiile, îi respect pe predecesorii mei… Ce nu fac bine? Limba statului am învățat-o, istoria am învățat-o, îmi iubesc țara, respect toate națiile care locuiesc aici, nu-mi fac de rușine țara, din contră!, datorită meseriei mele am ajutat să fie apreciată…

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Unde greșesc? Că sînt maghiar și nu ascund asta acasă? Să plec, mi se spune, în Ungaria. Voi știți cum m-am simțit cînd cei de acolo mi-au spus „Voi, românii… ” La dracu! Fiindcă vorbeam mai bine limba maghiară decît ei? Mai corect. Unde e „acasă” pentru mine dacă nu aici? Unde pot fi apreciat ca Om mai bine decît aici? Care e vina mea? Jignește pe cineva prezența mea? Că nu renunț la naționalitate mea? Că niciodată nu neg că sînt maghiar? Sînt! Ăsta sînt! Ma-ghiar! ȘIIIIIIII? Pe cine deranjează? De ce? Eu nu am voie să cînt Imnul maghiar, Secuiesc? Mă atașez de ele! Nu au text iredentist, nu provoacă indignare textele lor. Am cîntat și imnul românesc destul. Atunci am fost bun? Că doar sînt un amărît de fagotist de cîmpie… Mereu, cînd comentez undeva, îmi dau cu părerea, fără să atac, sînt trimis „afară”. De ce?

Am încercat mulți ani să fac cumva pace între aceste două nații. Recunosc că sînt cîțiva români care fac același lucru; pe plan local, pe „afară”…. Dar am fiică, am nepoțici. Mor, și ele vor trebui să trăiască în aceeași ură în care am trăit și eu? Că și ele au diacritice „urîte” în nume! Doar gîndiți-vă! Empatie… Îmi pare rău, dar sînt sigur că pînă și postarea asta va avea comentarii… M-am obișnuit. Dar postez în continuare public, poate mai reușesc să fac pe cîțiva să înțeleagă ceva ce e greu de înțeles pentru unii.”, a transmis acesta pe pagina de Facebook.

Mesajul a fost publicat în urma unui alt episod neplăcut al rivalității româno-maghiare. Meciul Sepsi Sf. Gheorghe – FC „U” Craiova a fost suspendat, din cauza suporterilor olteni care au scandat împotriva Ungariei.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

 1. nu e o problema
  “reconquista” a venit in Spania dupa 800 de ani…..

  (nu stim de ce textu nu e in limba cailor
  in bozgoreasca/boangheneasca,
  aia cu “nem tudok”)

 2. Respect. Sunteti un exemplu de urmat. Sper sa va asculte co-etnicii dumneavoastra cu cetatenie româna. Sa vedem o majoritate a etnicilor maghiari din România mandrii ca sunt români si atunci o sa fie pace!

 3. Să nu spuneți care sunt argumentele, unde este discordia. Să nu-l deranjați nici măcar pe IAPop.

  P.S.

  Chiar acum, la radio, un Andrei Feher – etnic maghiar născut în România, violonist – a solicitat o anumită piesă muzicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE