Șoferii care cumpără mașini electrice noi de familie ar putea fi acum afectați de o taxă de „lux”. Aceasta s-ar putea ridica la suma de 2.125 de lire sterline, potrivit This is Money.
Măsura face parte din modificările aduse accizelor pe vehicule (VED), despre care oamenii din industrie avertizează că amenință să încetinească tranziția la vehiculele electrice într-un „moment critic”.
În conformitate cu regulile reînnoite privind taxele auto, mașinile electrice nu mai sunt scutite de VED. Șoferii acestor mașini vor trebui să plătească o „taxă de showroom” de 10 lire sterline atunci când vehiculele sunt noi și o rată standard de 195 lire sterline în fiecare an ulterior.
Mașinile electrice care costă mai mult de 40.000 de lire sterline vor fi supuse și unui „supliment pentru mașinile scumpe”. Suplimentul, o taxă premium introdusă pentru prima dată în 2017, până acum s-a aplicat doar pentru mașinile pe benzină, diesel și hibride cu prețuri de peste 40.000 de lire sterline.
Ai mașină electrică – plătești „taxa de lux“
Experții spun că probabilitatea ca cumpărătorii de vehicule electrice să plătească această taxă de lux este mult mai mare. În prezent, șapte din zece noi vehicule electrice care intră pe piață depășește pragul de 40.000 de lire sterline. Unele mărci au reacționat la supliment în ultimele zile prin reducerea prețurilor. Prețul mai multor modele de mașini electrice a scăzut sub 40.000 de euro.
Suplimentul este de 425 de lire sterline, plătit anual, pe lângă taxa standard de 195 de lire sterline. Plata începe în anul doi și se face până în anul șase de la înregistrarea mașinii. Dacă vehiculul electric este vândut unui alt șofer, acela va suporta costul suplimentar.
Aceasta înseamnă că cumpărătorii de vehicule electrice noi după 1 aprilie 2025 nu vor resimți impactul suplimentului până în 2026.
Suplimentul a fost denumit „taxa Tesla” de către proprietarii de vehicule electrice și insiderii din industrie. Mașinile noi vândute de popularul producător american depășesc de obicei pragul de 40.000 de lire sterline.
Măsura a primit un backlash din partea întregii industrii. Membrii sectorului auto s-au întrebat de ce pragul de 40.000 de lire sterline pentru supliment nu a fost majorat pentru vehiculele electrice, având în vedere că acestea sunt, de obicei, cu aproximativ 10.000 de lire sterline mai scumpe decât echivalentele lor pe benzină, din cauza costului bateriilor care le alimentează.