vineri, septembrie 22, 2023
ACTUALITATELa 238 de ani de la moartea lui Horea, Cloșca și Crișan,...

La 238 de ani de la moartea lui Horea, Cloșca și Crișan, se propune CANONIZAREA lui Horea de către Biserica Ortodoxă Română

În data de 28 februarie, la Grupul statuar „Horea, Cloșca și Crișan” din fața clădirii Grand Hotel Napoca, a avut loc ceremonia de comemorare a martirilor neamului românesc Horea, Cloșca și Crișan, la 238 de ani de când eroii au fost executați prin tragere pe roată, informează Napocanews.ro.

Ceremonia a fost organizată de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Președintele Societății cultural-patriotice „Avram Iancu”, Tiberiu Groza, a fost cel care a susținut public anunțul demarării acțiunilor legale și oficiale pentru canonizarea lui Horea, care s-a jertfit pentru neamul românesc și credința creștin-ortodoxă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Slujba de parastas a fost oficiată de către IPS Andrei, însoțit de un sobor de preoți, iar evocarea istorică a fost susținută de istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care a subliniat răsunetul răscoalei în Europa și descrierea frângerii pe roată a martirilor, pe 28 februarie 1785, la Alba-Iulia. Profesorul Vladimir Bogoslavievici a vorbit despre autorul monumentului dedicat martirilor din Cluj-Napoca, sculptorul Ioan Vlasiu.

A fost intonat Imnul Societății Culturale-Patriotice „Avram Iancu”. De asemenea, grupul vocal-bărbătesc CRAII MĂGURII, din Bucea, a fost prezent și a intonat cântece patriotice.

La manifestările comemorative au participat și reprezentanții Primăriei Cluj Napoca Consiliului Județean Cluj, Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Asociației Astra, Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Fundației Carpatica, Asociației Concordia Transilvană și Societății culturale Bogdan Vodă.

„Execuţia barbară a celor 3 conducători ai răscoalei locuitorilor din Țara Moților, la ordinele guvernatorului Transilvaniei, baronul Brukenthal, a demonstrat disprețul și oprimarea la care românii transilvăneni erau supuși în propia țară. Urmașii acestor eroi și martiri suntem noi, cei de azi care-i omagiem și le pătrăm vie amintirea, așezându-i în Panteonul națiunii române”, spun organizatorii.

 

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. ” La 238 de ani de la moartea lui Horea, Cloșca și Crișan, se propune CANONIZAREA lui Horea de către Biserica Ortodoxă Română ”

    -si restu??????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate