ACTUALITATEMarius Oprea: Sindromul totalitar al pandemiei - cenzura și „certificatul verde”

Marius Oprea: Sindromul totalitar al pandemiei – cenzura și „certificatul verde”

Istoricul și editorialistul Marius Oprea a publicat un articol pe Mediafax în care descrie asemănările dintre situația dificilă actuală, legată de pandemie, și regimurile totalitare în care guverna cenzura.

„Vremea pandemiei îmi aduce aminte din ce în ce mai mult de anumite fețe ale regimului comunist. Firește, cu limite și rezerve. Secretele regimului comunist au fost multe. În aceste vremuri, nu mai putem vorbi chiar de secrete, ci de anumite lucruri care nu trebuiesc spuse, ori de chestiuni care nu se discută, nu pot fi dezbătute. Unul dintre acestea este vaccinul anti-Covid, indiferent de cine îl produce și cum se numește.

Sindromul comunist al secretizării eșecului

Vaccinul a devenit un adevăr incontestabil, binele vaccinării nu poate fi pus la îndoială în mod public, deoarece riști acuzația de „răspîndire de infromații false”. Cine stabilește adevărul unor informații?

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Avem, și nu știm, un „Minister al Adevărului”, ca în Orwell? Nu știu, dar ceea ce se vede, cu certitudine, la televizor e că avem structuri de forță, ca Parchetul, sau agenții, precum CNA-ul, sau CNCD-ul, care îl administrează.

Caragiale spunea, la începutul veacului trecut, în împrejurările răscoalei de la 1907: „și cîte adevăruri ar trebui spuse la noi! Și cîte păreri adevărate stau închise de frică, în atîtea oale de os!” Frica e dominantă, și în aceste vremuri ale pandemiei, pe care le trăim. Frica noastră, personală, de îmbolnăvire, ATI, moarte. Ca și eșecul răsunător al autorităților, în gestionarea pandemiei.

Timpurie pandemiei seamănă întrucîtva cu vremurile comunismului. Cum am mai scris, una dintre condițiile esențiale pentru perpetuarea sistemului comunist a fost secretizarea eșecului. Realitatea nu trebuia să fie cunoscută cu exactitate și nici descrisă corect.

În cazul de față, al pandemiei, informația ne-a fost filtrată de un straniu „Grup de Comunicare Strategică”, invenție de sorginte securistică, inspirat, după titulatură, probabil de către Serviciul Român de Informații.

Înainte de 1989, sistemul de protejare a informației a fost unul perfecționat. La adevăr, accesul era permis numai inițiaţilor – adică vîrfurilor Partidului Comunist și, bineînțeles, Securității, care supraveghea acest sistem. Pentru restul lumii, se distribuia adevărul „oficial”: propaganda.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Păstura crudă și vei contribui la susținerea siteului R3media.

La începuturile pandemiei, noi am știut numai ce ne comunica acest „Grup”. În afara familiilor îndoliate, de pildă, aproape un an n-a știut nimeni că morții de Covid-19 erau îngropați goi, în saci de plastic.

Esența puterii comuniștilor a constat tocmai în capacitatea lor de a înlocui adevărul cu ideologia în care credeau, sau de care se serveau, pentru a domina. Pentru activiștii comuniști, tot ceea ce nu era produs de imensul aparat de propagandă era susceptibil de a deveni subiect tabu, sub pavăza secretului de stat.

Aici e diferența între ceea ce se petrecea atunci și ceea ce se petrece acum, cînd asistăm la „tabu”-izarea unor subiecte, precum vaccinarea. Ai voie să vorbești numai de „binefacerile” ei, dacă faci altfel, sau măcar îți pui întrebări ești socotit „antivaccinist”, ori și mai rău, dacă o faci cu voce tare, în mod public, riști să fi blocat pe facebook, amendat, sau de-a dreptul cu dosar la Parchet, acuzat de „răspîndirea de știri false”.

Să fim bine înțeleși: nu pun la îndoială nici vaccinul, nici binefacerile lui, m-am vaccinat cînd nu exista nicio intredicție pentru „nevaccinați”, deci nu de nevoie, ci absolut din propria
convingere că îmi face bine: și mi-a făcut, într-adevăr. Dar nu despre asta este vorba, ci despre comportamentul arogant, de tip totalitar al autorităților, care amintește de cel al cenzorilor comuniști, cînd vine vorba de vaccinare.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

De la ”secretul de stat” comunist la ”certificatul verde” pandemic

După ce au eșuat în campania lor de propagandă „pro-vaccinare”, gîndită prost de la bun început, politizată în exces și din aceste motive ajunsă un fiasco, pe care s-au cheltuit o căruță de bani (cîți, exact, nu vom ști niciodată), guvernanții exercită impunerea vaccinului prin pîrghii de forță: interdicții pentru nevaccinați și impunerea cenzurii în spațiul public, asupra dezbaterii subiectului vaccinării.

Alături de neconstituționalitatea unor măsuri deja impuse și consumate, de-a lungul stării de urgență și stărilor de alertă, care s-au tot perpetuat de aproape doi ani încoace (unele constatate ca atare de Curtea Constituțională), pandemia devine, dincolo de aspectele ei medicale, un sindrom totalitar.

„Certificatul verde”, în condițiile de normalitate de acum doi ani, ni s-ar fi părut de neacceptat. Acum, cînd el vine în urma unor măsuri punctuale și în ritm crescător, prin care sub imperiul protecției sanitare a dispărut protecția democrației, nu mai pare chiar atît de excesiv.

Uneori, da, binele trebuie făcut cu forța. Dar faptul măcar trebuie explicat, ori nici asta nu se face. În vremea comunismului, atît de mare devenise teama autorităților față de posibila circulație liberă a informațiilor, încît pe lîngă Legea 23 din 1971, privind apărarea secretului de stat, au apărut la mijlocul anilor 1980 mai multe prevederi, tot mai restrictive, prin care pînă și mașinile de scris erau sever controlate de Miliție, în același regim precum cel al armelor și munițiilor.

În lipsa accesului la adevăr, în ordinea lumii comuniste, în care existența se derula apatic între tot mai multe secrete și decrete, singurul lucru cu adevărat viu, adică mobil, energic și dinamic, continua să fie aparatul de propagandă.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

De aceea, Consiliul Culturii și Educației Socialiste a ocupat un rol extrem de important, între instituțiile statului. Inventivitatea malefică a funcționarilor acestui Consiliu nu a cunoscut limită. La începutul anului 1980, ei au pus la punct o mică broșură intitulată „Lista cuprinzînd datele și informațiile nedestinate publicității”.

Am mai avut ocazia să scriu despre ea. Reamintesc că lunga listă de secrete era ea însăși secretă, toate exemplarele multiplicate la sapirograf fiind înseriate și predate, pe bază de semnătură, activiștilor partidului din eșaloanele locale superioare și redactorilor șefi ai cotidianelor sau revistelor centrale și județene. Textul broșurii era revăzut și adăugit an de an.

Lista informațiilor secrete devenea tot mai substanțială, în funcție de deteriorarea situației economico-sociale a țării. Așa cum în prezentul nostru, devin din ce în ce mai acute, dar și asumate, restricțiile pandemiei.

În documentul amintit, emanat de la Consiliul Culturii și Educației Socialiste, un adevărat catehism al secretelor, se specificau datele care nu puteau fi destinate publicității decît în măsura în care ar fi apărut mai întîi în documentele de partid, sau în cuvîntările șefului statului.

Potrivit ediției din 1983 a broșurii, erau interzise accesului public datele realizărilor economice, altele decît cele apărute în documentele oficiale, precum și „veniturile totale reale ale populației”, „retribuția reală și nominală, veniturile totale și reale ale țărănimii, indicele general al prețurilor și tarifelor, pensia reală și alocația medie de stat pentru copii”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

De asemenea, partidul nu voia ca tot românul să cunoască date legate de calitatea necorespunzătoare a produselor, dimensiunile producției industriale rebutate sau, în cazul agriculturii, costurile producției agricole pe produse.

Constituiau de asemenea secrete de stat datele absolute privind consumul pe locuitor la principalele produse alimentare și nealimentare, gradul de înzestrare cu bunuri de folosință îndelungată a populației și chiar situația numerică a traficului de călători.

Nu aveam voie să cunoaștem date și informații privind accidentele de muncă, îmbolnăvirile în masă, indicatorii asigurărilor sociale de stat, numărul pensionarilor sau al minorilor care aveau nevoie de instituționalizare sau îngrijire și nici necesarul de medicamente pentru populație.

Consiliul Culturii și Educației Socialiste interzicea, de asemenea, publicarea informațiilor privind răspîndirea rîiei și a păduchilor, ca să nu mai vorbim de cauzele sociale ale mortalității infantile sau de numărul de avorturi, legale ori ilegale.

În privința relațiilor internaționale, se avizau pentru publicare doar documentele oficiale ale vizitelor peste hotare, iar la capitolul „Alte date nedestinate publicității” erau trecute statisticile privind criminalitatea, accidentele grave și catastrofele, incluzînd cauzele și consecințele acestora. Așa că, în România, înainte de 1989, nu se putea întîmpla nimic rău, fără voia Partidului Comunist.

Dacă funcțiile de partid și de stat creșteau direct proporțional cu accesul la informație, la etajul inferior al transparenței, pentru cei aflați departe de putere, adevărul devenea tot mai tainic, adesea subiect de conversație în șoaptă. Așa tinde să se petreacă și în zilele noastre.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În lipsa unor date reale, în prezența fricii, încetul cu încetul, lumea măruntă identifica vinovatul pentru eșecurile socioeconomice ale sistemului în șefii cei mărunți, în persoana gestionarului și a administratorului de bloc, a șoferului de troleibuz și a maistrului de la serviciu, a țăranului din piață și a doctoriței de la circă. Aceasta era situația în 1989.

Acum, trăim într-o paletă tot mai largă de restricții. Pe unele le înțelegem, pe altele nu. Unele ne sînt explicate, altele nu. Despre din ce în ce mai puține, putem vorbi liber.

Pandemia a dat frîu liber unui reflex totalitar, pe care statul l-a avut dintodeauna față de cetățeanul său: bun să plătească impozite și docil executant al dispozițiilor, date în numele „ordinii publice”, ori a „securității medicale”. Reamintesc că, la începutul regimului comunist, și temuta Securitate se numea „a Poporului”.

Cum operează cenzura. Cazul lui Răzvan Dumitrescu

Am scris cele de mai sus, pornind de la o postare a vechiului meu prieten Răzvan Dumitrescu, un ziarist cumpănit și drept în judecăți, pe care niciodată nu l-am bănuit de jocuri ascunse. Ne întîlneam adesea și ne-am împrietenit pe la conferințele de presă ale diferitelor „aripi” liberale, încă din 1992. Am rămas, de atunci, apropiați, mai vorbim la telefon, dar nu ne mai vedem atît de des – în afara ”serviciului”.

Realizatorul de la Antena 3 a primit, în ultima vreme, mai multe amenzi usturătoare de la CNA, numai pentru că a adus în discuție subiectul vaccinării și a prezentat puncte de vedere divergente, față de adevărul care tinde să se transforme într-un „bun comun”, al binefacerilor sale.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Trăim vremuri complicate”, spune Răzvan Dumitrescu – și așa e. Faptul că o dezbatere e considerată a „periclita” ritmul vaccinării, arată de fapt șubrezenia autorităților, în raport cu organizarea vaccinării. Aceasta nu mai e demult un rezultat al încrederii în vaccin și implicit în autorități.

Cei care au crezut în binefacerile lui, ca și mine, s-au vaccinat demult. Acum, după ce autoritățile au dat cu oiștea-n gard, o mai pot scoate la capăt numai apelînd la ”binele făcut cu forța”, prin diferitele restricții, care au culminat cu „certificatul verde”, care devine deja mai important decît cartea de identitate. Sau, beneficiind, fără să fi făcut altceva pentru asta, decît să nu se fi pregătit deloc pentru preîntîmpinarea valului patru al pandemiei, de valul de morți care se înregistrează zilnic și care a început să semene teama în oameni.

De neînțeles este însă lipsa dezbaterii, sau mai degrabă împiedicarea ei, printr-o formă nedisimulată de cenzură. Deși, conform articolului 30, alineatul 2 al Constituției, „cenzura de orice fel este interzisă”.

Ei, și? Iată ce a pățit Răzvan Dumitrescu: „am 30 de ani de presă, dintre care vreo 24 de ani de televiziune, puși cap la cap. Nu am încasat în acești ani, cîte amenzi am încasat în ultimele 2 luni, ca număr și cuantum! În numele echilibrului… Mă uitam chiar înainte de a așterne aici aceste rînduri, la Constituția României: libertatea de exprimare a gîndurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sînt inviolabile”.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Acum, însă, în vremuri de pandemie, acest viol este socotit un act medical. Și nimeni pare să nu mai aibă ce să facă, în momente în care frica de moarte este mai puternică decît dragostea pentru democrație”, scrie Marius Oprea, în editorialul său.

Istoricul a vorbit despre acest aspect și în interviul acordat în exclusivitate redacției R3media.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...