luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEMarius Oprea: Pesta porcină africană, pretext pentru noi norme: Guvernul îi va...

Marius Oprea: Pesta porcină africană, pretext pentru noi norme: Guvernul îi va impune țăranului român să nu-și mai crească porcul în coteț

Istoricul Marius Oprea a publicat un editorial pe platforma Mediafax în care explică cum pesta porcină africană este folosită ca pretext pentru noi reglementări ce nu vor mai permite oamenilor de la țară să țină un porc în coteț.

„Porcul românesc, porcul de la țară, porcul pîrlit de Ignat e iarăși amenințat: de astă dată nu de pesta porcină, ci de invocarea ei, din pixul guvernului Cîțu. Se pregătește o ordonanță de urgență pentru a interzice, prin impunerea unor noi norme sanitar-veterinare, creșterea porcilor în micile gospodării tradiționale țărănești.”, scrie acesta, în introducere.

Acesta a analizat documentele emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) legate de pesta porcină și a ajuns la câteva concluzii.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

ANSVSA îi spune porcului, Adio, coteț!

Cititul printre rînduri era un obicei al epocii socialiste, pe care și eu l-am exersat în acei ani. Îmi oferă și astăzi mari surprize, citind comunicate de presă aparent benigne. Din unul dintre acestea, aparținînd Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și Siguranță Alimentară, am înțeles de pildă că se pregătește o nouă și puternică lovitură, dată gospodăriilor individuale din România: interzicerea creșterii porcilor „în aer liber”.

Ceea ce avantajează din start marile ferme și interzice „concurenței” micilor crescători individuali, țăranilor să mai crească porci. Nu în număr mai mare de cinci, cum voia ministrul Daea, care a și fost nevoit să revoce dispoziția, ci de fapt niciunul. După noile norme sanitar-veterinare, ar trebui să-i mute în casă, în sufragerie.

Comunicatul ANSVSA ia toată povestea prin învăluire: „Contextul actual al evoluției pestei porcine africane (PPA) în România impune urgent luarea de măsuri mai riguroase, pentru combaterea acestei boli.

Pierderile economice generate de evoluția PPA sînt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea despăgubirilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro”. Poate că ar trebui să mai umble puțin la cifrele aruncate în presă, sau să se verifice cum s-au dat banii: tot Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară vorbește de 101 focare de infecție în prezent, ceea ce ar însemna o jumătate de milion de euro, pentru despăgubiri, în fiecare dintre acestea.

Nu e cam mult, sau greșesc eu? Sau și porcii au devenit o „pușculiță”, în care se „sifonează” bani, după expresia primului ministru Cîţu? Deci, de vină ar fi pesta porcină africană, un pericol care ne paște. Așa să fie? Tot ANSVA se „scapă” însă și spune, în același comunicat, că numărul focarelor în România a scăzut, într-un an și zece luni, de 12 ori. Atunci, unde-i pericolul „contextului actual al evoluției pestei porcine”? În septembrie 2019, erau 1220 de focare active, acum mai sînt abia o sută!

Porcul din ograda țăranului, concurentul porcului „multinaționalelor”

Cu toate datele de mai sus în buzunar, ANSVSA cere totuși „responsabilizarea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației” și continuă: „de asemenea, creșterea porcinelor în exploatații în aer liber s-a dovedit a avea un înalt grad de risc de infectare, din cauza contactului cu mediul silvatic (sic!), motiv pentru care e necesară interzicerea acestei forme de creștere a porcinelor”, pe toată perioada în care în țară mai sînt focare de pestă porcină africană. Adică, pînă la Paștele Cailor. Avînd în vedere că nu crește nimeni porcul, la țară, cu lacăt pe ușa de la coteț, acestei interdicții nu i se poate da decît o singură interpretare: adio, șorici pîrlit!

Caracterul evaziv al prevederii, la fel precum cel cu „terasele închise” din timpul pandemiei, oferă loc unei interpretări care, așa cum ne-au obișnuit autoritățile, va avea sens în direcția
extinderii interdicției: adică, dacă vrei porci în ogradă, musai să-ți construiești „baterii” închise, în ferme. Adio, coteț! Porcul nu va mai vedea lumina soarelui, de la naștere pînă la moarte!

E grea o asemenea impunere pentru țăranul român, la fel precum norma europeană cu „asomarea porcului”. Ea va duce, și urmărește, de fapt, lichidarea micii producții individuale, o concurență serioasă, mai ales prin calitatea „ecologică” și nu în ultimul rînd prin tradiție, porcului din marile ferme sau din import. Porcului ”multinaționalelor”. Porcului ”corporatist”, care trebuie să înlăture de pe piață porcul românesc.

Situată în acest război de partea celui puternic, ANSVSA încearcă să convingă: „creșterea porcinelor în exploatații în aer liber s-a dovedit a avea un înalt grad de risc de infectare, cu virusul pestei porcine africane”. Ea trebuie interzisă, scop în care Agenția „a inițiat mai multe proiecte legislative, la elaborarea cărora a colaborat și s-a consultat cu toate entitățile implicate, instituții, dar și asociații de crescători, producători și procesatori”, concretizate într-un proiect de Ordonanță de Urgență, aflată „în proces de avizare interministerială”. Adică e iminentă.

Fără îndoială că, atunci cînd ordonanța va veni, va lovi ca o măciucă în moalele capului țăranul român, căruia i se va interzice practic să-și crească porcul în propria ogradă. Pentru pregătirea acestui act normativ, care văd că nu a iscat încă niciun semnal de alarmă în presă, ANSVSA nu s-a consultat, după cum recunoaște, decît cu marii producători și importatori, nu și cu țăranii, pe care-i lovește, pentru a proteja, de fapt, interesele comerciale ale principalilor operatori de pe piață.

Chiar ANSVSA recunoaște că măsura se va aplica, „în condițiile în care 50% din cele 4,1 milioane de capete de porci crescuți pe teritoriul României se află în exploatații non-profesionale”. Adică, jumătate din producția de carne de porc din România se realizează în ograda țăranilor – ei bine, această „concurență”, reflectată și de preferințele majorității românilor, să dispară. Pretextul „pestei porcine africane” e numai bun.

Pesta porcină africană, „arma politică” împotriva porcului românesc

Pesta porcină africană (PPA) e o boală foarte contagioasă, mortală pentru porci, dar inofensivă pentru oameni. Prezența ei a fost confirmată în România în iulie 2017, la Satu Mare, acel focar fiind atunci stins, la intervenția autorităților sanitar-veterinare. Dar pe 10 iunie 2018, boala a reapărut din nou în județul Tulcea și s-a răspîndit rapid, mai ales în condițiile migrațiilor porcilor mistreți de aici.

Cazurile de îmbolnăvire s-au răspîndit în mai multe zone din țară, cu toate „covorașele” îmbibate cu substanțe, peste care treceau mașinile în trafic și cu „vermorelele” cu care erau stropite, la bariere sanitar-veterinare. Măsurile, tardive, n-au reușit să împiedice răspîndirea bolii.

În scurt timp, pesta porcină africană era înregistrată în 294 de localități din 18 județe, cu un număr de 1124 focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 300 de cazuri înregistrate la porci la mistreți; în total, fuseseră sacrificați 361.719 de porci afectați de boală, cei mai mulți din marile ferme.

Condiții în care, presa cu specific agricol titra în 24 ianuarie 2019 că „afaceriștii cer interzicerea creșterii porcului în gospodăriile populației” și că autoritățile ar urma să ia această decizie.

Ea a fost împiedicată atunci numai de contextul politic. Acum, nu mai pare împiedicată de nimic, deși pesta porcină nu mai e un pericol ca atunci. Au rămas însă interesele „afaceriștilor”.

Există o prezență supărătoare: cei peste 2 milioane de porci din gospodăriile țărănești, în mod evident preferați de consumatorul român, celor crescuți „ca găinile” în marile combinate, sau proveniți din import. Acesta și nu altul e substratul deciziei politice, pe care o va lua guvernul Cîțu și pentru care sîntem pregătiți, de pe acum, prin comunicatul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare.

Pesta porcină africană e doar un pretext pentru a lovi în țăranul român, luîndu-i un drept de care nici Înalta Poartă otomană nu s-a atins în Evul Mediu, acela de a-și crește un porc în ogradă. Nu mă mai îndoiesc de acest fapt, de cînd am găsit prin hățișurile internetului rezultatele unui studiu, fără îndoială cunoscut de specialiștii de la ANSVSA.

Un proiect de cercetare finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și realizat de Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) și inclusiv cu Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și-a finalizat rezultatele, după 11 luni de cercetare, în perioada martie 2020-ianuarie 2021.

Descoperirea majoră a cercetătorilor e că pesta porcină africană nu se răspîndește din cauza lăturilor date la porci de țărani în ogradă (pe care ANSVSA vrea de asemenea să le interzică, precum și „cotețul porcului”), ci din cauza anumitor specii de insecte hematofage, recoltate din focare de pestă porcină africană.

Cu alte cuvinte, s-a găsit în tăunii care se hrănesc pe porci material genetic al virusului PPA, în peste 70% din insectele recoltate în focarele de infecție, care conțin ADN-ul viral al pestei porcine africane. Or, sînt deajuns cîțiva tăuni într-un spațiu închis al unei mari crescătorii, față de porcul mult mai puțin expus din aerul liber al cotețului de la țară.

E clar că totul e o făcătură, pentru controlul pieței de carne de porc din România. Trebuie să ne obișnuim cu porcul de import sau de crescătorie, Adio, porcului de Ignat!

Fără îndoială, măsura care propune închiderea porcului pe viață între patru pereți este una greu de realizat, într-o gospodărie țărănească. OUG-ul va fi promovat de guvernul Cîţu, care e extrem de ascultător în „implementarea normelor” cu specific european, chiar dacă alegerile din PNL vor face ca măsura, extrem de impopulară, să fie amînată pentru mai tîrziu, în toamnă. Poate pînă atunci vor mai apărea din senin și ceva „focare de pestă porcină”, prin presă.

Dar de la anul, adio șorici pîrlit. Porcii din gospodăriile țărăneşti își vor pierde libertatea cotețului, sau o să dispară, pur și simplu. Rămîn însă „în aer liber” mulți alții.”, scrie Marius Oprea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În luna februarie a anului curent, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus condiții imposibile pentru țăranii care vor să crească mai mult de cinci porci în gospodărie. La câteva săptămâni după, ordinul a fost retras, în schimb a fost introdus de o altă instituție: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Se pot crește de către persoanele fizice din mediul rural până la maximum cinci porci, numai pentru îngrășare, nu se comercializează, iar reproducția acestora în aceste exploatații este strict interzisă.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Se doreste infometarea si saracirea Romaniei. INDATORAREA. ACCEPTAREA CA “”HRANA” DOAR MIZERIILE SI OTRAVURILE GLOBALISTE ARUNCATE PE PIATA UNEI TARI BOGATE CARE SE VA TRANSFORMA INTR-O TARA PRECUM SIRIA SAU AFGANISTAN. CHIAR NU VEDETI CE SE INTAMPLA?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE