ACTUALITATEMarele rapsod popular Nicolae Sabău a murit la vârsta de 91 de...

Marele rapsod popular Nicolae Sabău a murit la vârsta de 91 de ani. Artistul purta un mare respect eroilor români din cele două războaie mondiale: Doina, crucea, tricolorul, toate astea-mi sunt în suflet și, oriunde am mers, ele mi-au purtat pașii

Marele rapsod popular Nicolae Sabău a murit astăzi la vârsta de 91 de ani, a anunțat publicația Maramureș Cotidian pe facebook.

„Plânge Maramureșul! Acum când cerurile sunt deschise, a plecat spre cer un mare Artist, un mare Om și un Român adevărat, Nicolae Sabău. Maramureșul și Cicârlăul său drag, vor fi mult mai sărace fără acest artist unic în felul lui. Eu Vasile Coca, am copilărit cu cântecele lui, iar mai apoi am avut onoarea de a cânta alături de el pe șcenă.Drum lin spre cer maestre Nicolae Sabău, sigur vei rămâne un exemplu de urmat pentru tinerii trecuți prin festivalul tău ,,Alinăte Dor Alină,, și un punct de referință a cântecului popular maramureșean și românesc. Veșnica lui pomenire!”, a scris artistul și realizatorul TV Vasile Coca, pe pagina sa de Facebook.

El era internat la Spitalul Suport TBC din Baia Mare, fiind infectat cu noul coronavirus, relatează Agerpres.

Nicolae Sabău s-a născut pe data de 7 decembrie 1929, în comuna Cicârlău din Maramureș. Nicolae Sabău a lăsat o zestre discografică impresionantă, având o carieră de peste 50 de ani, relevantă pentru vetrele etnografice din Maramureş, Chioar, Codru, Oaș și Lapuş. De-a lungul timpului, artistul s-a bucurat de o mare recunoaștere publică, primind numeroase diplome de excelență și distincții.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Nicolae Sabău a avut o evlavie deosebită pentru eroii români căzuți în cele două războaie mondiale. Astfel, unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale este „Cântec pentru tata” dedicat eroilor neamului. În curtea sa, Nicolae Sabău a ridicat un monument dedicat eroilor din satul său căzuți în cele două războaie mondiale, după cum mărturisea într-un interviu.

„Eu sunt, în toată structura mea sufletească, prin toată ființa mea, ȚĂRAN. Cu litere mari! Cântecul popular este însăși viața mea. Cine vrea să mă cunoască să poftească la mine acasă! Am aici gospodăria mea, cu grădină, zeci de pomi fructiferi, vie, casa memorială unde am construit Muzeul „Casa dorurilor mele”. Aici e toată viața mea. Eu de la domnii din orașe n-am avut ce învăța. Toată viața am avut domiciliu în Cicârlău și am fost răsplătit cu aplauze, ba chiar sunt Cetățean de Onoare al multor orașe, printre care și Cluj. Eu sunt economist, dar nu puteam să-mi dăruiesc viața ca funcționar administrației. Am vrut să fiu de folos și marelui public… Doina, crucea, tricolorul, toate astea-mi sunt în suflet și, oriunde am mers, ele mi-au purtat pașii. Acesta e Nicolae Sabău, care s-a dăruit cântecului popular. Eu am renunțat la stres, nu mă mai interesează nimic, niciun fel de vorbării. La un moment dat discutam cu Sofia Vicoveanca și îi spuneam că așa tare mă supără cei care nu te lasă să te concentrezi înainte de a intra pe scenă. Și ea m-a învățat așa: fixează-ți un punct acolo sus și nu te mai uita la ei până nu-ți termini treaba. Și acum așa fac, nu stau la discuții și renunț la stres”, spunea el într-un interviu acordat revistei Taifasuri.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate