Știai că în Marea Britanie există „deșerturi de bancomate și numerar“? Noi date dezvăluie regiunile care au suferit cele mai multe închideri de bancomate, potrivit Daily Mail.
Dacă ai ajuns în Marea Britanie, cu siguranță te-ai plimbat pe High Street în căutarea disperată a unui bancomat. În mod inevitabil, atunci când ai cea mai mare nevoie descoperi că nu există niciunul. Dar găsirea unuia devine din ce în ce mai dificilă.
Mai mult de jumătate din bancomatele gratuite au fost îndepărtate în unele părți ale țării în ultimii cinci ani, arată noile cifre.
Un număr tot mai mare de zone devin așa-numite „deșerturi de numerar“. Sucursalele băncilor continuă să renunțe la bancomate. Mai mult, foarte multe ATM-uri se închd și în zonele rurale.
În Hayes și Harlington, în vestul Londrei, 100 din cele 189 de bancomate gratuite au fost închise din 2019. În North Somerset, 30 din cele 57 au dispărut. De asemenea, în Cheadle, la sud de Manchester, 29 din 55 au fost închise.
Aproape 10.000 de bancomate gratuite au fost închise în ultimii 5 ani
În multe zone urbane, bancomatele care pot fi utilizate gratuit sunt transformate în unele care percep o taxă pentru retragerea banilor, relatează Link. City of London, un centru cheie de ospitalitate și divertisment în care turiștii și localnicii se bazează pe accesul la numerar, a pînchis 270 de ATM-uri gratuite. Între timp, în Glasgow, peste 70 au fost transformate în bancomate cu plată.
În ultimii cinci ani, 9.978 de ATM-uri gratuite au fost închise în Marea Britanie.
La ritmul actual, 60% din bancomatele gratuite de pe High Street vor fi scoase din uz până la sfârșitul deceniului, potrivit Link.
Se așteaptă să se închidă aproximativ 23.000 de bancomate. Numărul actual de 38.000 ar putea ajunge la 15.000, spune directorul executiv al Link, John Howells. Acum cinci ani, existau 50.000 de bancomate gratuite.
Cele mai multe au dispărut în Bristol, cu mai mult de o treime eliminate din 2019. Cea mai mare scădere a fost în vestul Bristol, cu 39% închise.
În mod similar, rezidenții din Vale of Glamorgan din Țara Galilor au pierdut o treime din ATM-urile gratuite locale.
Dar tendința este o problemă la nivelul întregii Marii Britanii, avertizează Link.
Paradoxal, britanicii aleg numerarul. Plățile cash au început să crească
Steve Makaritis, directorul executiv al NoteMachine, al doilea cel mai mare furnizor de bancomate din Marea Britanie, a declarat: „Scăderea ATM-urilor gratuite în Marea Britanie amenință accesul la servicii bancare esențiale, afectând atât comunitățile urbane, cât și comunitățile rurale”.
Furnizorul a cerut măsuri urgente din partea autorităților de reglementare și a factorilor de decizie pentru a păstra serviciile în numerar. Ei spun că acestea rămân vitale pentru milioane de oameni și întreprinderi mici. Cercetătorul de piață YouGov a descoperit anul trecut că 97% dintre cetățeni încă scot numerar pentru a face tranzacții. Mai mult, 71% doreau reguli stricte pentru a împiedica băncile să părăsească principalele artere.
Doar 3% dintre adulții din Marea Britanie au spus că au adoptat total un stil de viață „fără numerar”.
În ciuda exodului acestor servicii vitale din orașe, utilizarea numerarului a crescut.
A crescut pentru prima dată într-un deceniu în 2022. Familiile au optat pentru bancnote și monede pentru a-și gestiona bugetele. Plățile în numerar au reprezentat 19% din tranzacții în 2022, față de 15,2% în anul precedent.
Mai multe țări din Europa, printre care Elveția, Austria, Suedia, Norvegia și România au luat sau doresc să ia măsuri de protecție a numerarului.
În România, în octombre 2023, Partidul AUR a anunțat lansarea pentru declanșarea a două referendumuri de modificare a Constituției. Este vorba despre căsătoria între un bărbat și o femeie și dreptul la numerar.