luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEMarcel Boloș înfurie din nou mediul economic cu anunțul de intrare în...

Marcel Boloș înfurie din nou mediul economic cu anunțul de intrare în vigoare a e-TVA-ului de la 1 august

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș stârnește din nou furie în rândul antreprenorilor dar și al contabililor, după ce acesta a anunțat pe pagina sa oficială de Facebook că de la 1 august intră în vigoare e-TVA.

Ministrul susține că măsură ar urma să ajute la combatere și de reducere a fenomenului de evaziune fiscală, pentru creșterea eficienței colectării TVA și reducerii deficitului de TVA.

Boloș vorbește despre beneficiile acestei măsuri deși foarte mulți contabili au afirmat la unison, chiar la postarea ministrului, că proiectul a fost pus în dezbatere publică mai mult de formă și că nu au înțeles pe deplin cum funcționează e-TVA. De asemenea, economiștii evidențiază că măsura nu a fost deloc testată și că vor apărea tot felul de erori ce vor bloca procesul economic.

“Când am ajuns la MF m-am lovit de una dintre cele mai mari probleme ale administrației fiscale și vamale din România: gestionarea și analiza cantității tot mai mari de date.

Beneficiul utilizării unor instrumente informatice care să realizeze prelucrarea masivă de date și să depisteze neconcordanțele din comportamentul fiscal al contribuabililor este unul evident și de necontestat.

Asta în contextul în care avem un orizont de prognoză de creștere anuală a veniturilor prin implementarea accelerată a digitalizării administrației fiscale de 1% din PIB.

Strângem date din RO e-Factura, RO e-Sigiliu, RO e-Transport, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice, sistemul informatic integrat vamal, ce facem cu ele?

Unul dintre multiplele proiecte unde le vom utiliza este decontul precompletat e-TVA, pentru care Guvernul a aprobat astăzi modul de implementare. Este una dintre cele mai importante declarații fiscale, prin care contribuabilul declara TVA-ul de plată pentru achizițiile făcute din Uniunea Europeana.

Reglementarea e-TVA era pentru noi un obiectiv foarte important în procesul de combatere și de reducere a fenomenului de evaziune fiscală, în pentru creșterea eficienței colectării TVA și reducerii deficitului de TV”, scrie Boloș pe Facebook.

De asemenea, Ministrul Finanțelor explică cum va functiona e-TVA-ul și insistă asupra faptului că acestea sunt “măsuri firești prin care contribuim inclusiv la crearea un mediu de afaceri mai competitiv și mai corect.” Cu toate acestea, contabili scriu în comentarii, chiar la contraversata postare, că aceste măsuri nu au nicio treabă cu realitatea și că cine a propus e-TVA habar nu are despre cum se întocmește un decont

“Decontul precompletat de TVA va fi transmis contribuabililor, pentru fiecare perioadă fiscală, până la data de 20 a lunii de după terminarea perioadei fiscale. Transmiterea se va face prin Spațiul Privat Virtual și asta înseamnă că firmele și persoanele fizice vor avea la dispoziție cinci zile pentru a verifica informațiile, să facă modificări și să transmită forma finală. Verificarea informatiilor de catre contribuabili se va face pe baza rapoartelor puse la dispozitie prin SPV. Dupa verificarea acestor informatii contribuabilii vor depune decontul clasic de TVA pana la data de 25 a fiecarei luni.

Ulterior, ANAF va putea să identifice automat și rapid dacă există diferențe semnificative, iar acolo unde sunt va trimite notificări.

Nefurnizarea informațiilor cerute sau furnizarea de informații parțiale prin formular va reprezenta un indicator de risc fiscal în baza căruia se poate decide inițierea unui control.

De asemenea, tot azi a fost aprobată extinderea utilizării sistemului de facturare electronică și pentru tranzacțiile între afaceri și consumatorii finali (B2C), în mod opțional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 și obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025. O măsură care ne va ajuta tot în această privință, pentru a avea o imagine cât mai exactă în decontul precompletat RO e-TVA.

Sunt măsuri firești prin care contribuim inclusiv la crearea un mediu de afaceri mai competitiv și mai corect. Pentru că obiectivul este să intrăm într-o eră în care companiile care respectă legislația fiscală nu vor mai fi dezavantajate de concurenții care practică evaziunea fiscală”, mai explică Boloș în postarea sa pe Facebook.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE