luni, octombrie 7, 2024
ACTUALITATEMaia Sandu acuză partidul lui Igor Dodon de uzurparea puterii în stat

Maia Sandu acuză partidul lui Igor Dodon de uzurparea puterii în stat

În cursul zilei de astăzi, în Parlamentul Republicii Moldova, deputații socialiști și cei ai Partidului Șor au votat în ședința plenară de azi a Parlamentului o declarație cu cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Pentru s-au exprimat 54 de aleși.

Potrivit textului documentului, Legislativul nu recunoaște decizia Înaltei Curți din 15 aprilie, care a constatat împrejurări privind dizolvarea Parlamentului și acordă vot de neîncredere judecătorilor Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova. De asemenea, deputații adresează organismelor internaționale, Consiliului Europei și Comisiei Europene un demers în vederea expertizării situației înregistrate peste Prut, precizează Publika.

S-a încercat eliminarea Domnicăi Manole din funcția de judecător al CC

De asemenea, numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător la Curtea Constituțională, în august 2019, a fost anulată cu votul a 53 de deputați PSRM și ai Platformei “Pentru Moldova”. Proiectul nu va avea niciun efect juridic, iar Manole își păstrează funcția, susțin reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate. Și alte fracțiuni au criticat decizia majorității parlamentare. Ulterior, majoritatea PSRM-Șor l-a votat pe Boris Lupașco în locul Domnicăi Manole, potrivit Publika.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Totuși, Curtea Constituțională a suspendat cele două decizii de astăzi din Parlament. Este vorba hotărârea de revocare a Domnicăi Manole din funcția de magistrat al CCM și de numire a lui Boris Lupașco în locul acesteia.

Comisia de la Veneția a cerut Parlamentului R. Moldova să abroge „deciziile neconstituționale” privind Curtea Constituțională

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a publicat o declarație pe site-ul instituției europene în legătură cu deciziile luate astăzi de majoritatea PSRM-Șor în privința Curții Constituționale. Acesta afirmă că „nu există un „vot de neîncredere în judecătorii Curții Constituționale” în temeiul Constituției Republicii Moldova” și a cerut Parlamentului„ să-și abroge declarația și deciziile neconstituționale”, precizează Deschide.md.

Președintele Maia Sandu susține că evenimentele de azi din Parlamentul Republicii Moldova sunt o tentativă de subminare a democrației și a Curții Constituționale. Aceasta a cerut instituțiilor abilitate să investigheze și să monitorizeze acțiunile PSRM și a făcut un apel către comunitatea internațională ca să urmărească situația din Republica Moldova

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Declarațiile au fost făcute după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat în urma votării tentativei majorității PSRM-Shor de a demite președintele Curții Constituționale și numirea unui alt judecător la Înalta Curte.

Președintele Maia Sandu denunță uzurparea puterii în stat de partidul lui Dodon

„Parlamentul a făcut o tentativă fără precedent de a submina Curtea Constituțională. Am cerut de la structurile de forță, MAI, Armata Națională să nu să se lase atrași în acest joc politic și să nu îndeplinească ordine ilegale. Am solicitat de la PG să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat precum și faptele participanților la acest atac fără precedent. Am cerut SIS să urmărească acțiunile de încercarea subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării situației în țară. Cerem parlamentului să se oprească de la aceste derapaje. Fac apel la comunitatea internațională să urmărească situația din țara noastră și să ne ajute să facem față la tentativele de subminare a ordinii Constituționale. Fac apel către PSRM – strategia voastră de a arunca țara în haos este una greșită. Decizia de revocarea a unui judecător de către legislativ este ilegală și nulă. Aceste acțiuni trebuie nominal investigate. Nu vom adminte ca niște găști de criminali să submineze procesul democratic și să creeze haos, suveranitatea aparține poporului, cetățenii R. Moldova sunt unicii care pot să rezolve criza politică prin alegeri democratice”, a declarat Maia Sandu, potrivit Deschide.md.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE