marți, aprilie 23, 2024
EDUCAȚIEMai puține ore de Religie în școală? Poziția Patriarhiei Române

Mai puține ore de Religie în școală? Poziția Patriarhiei Române

Patriarhia Română doreşte păstrarea numărului de ore de religie în învăţământul preuniversitar, a afirmat, miercuri, episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul în cadrul unei dezbateri organizate la Parlament, anunță Agerpres.

O societate modernă nu înseamnă doar tehnologie, ci şi cultură şi spiritualitate şi din această perspectivă ora de religie nu poate fi înlocuită cu o alta, a subliniat episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, potrivit sursei citate.

„Patriarhia arată un interes cu totul deosebit învăţământului în general şi, desigur, învăţământului religios în special. (…) Considerăm că trebuie susţinută această solicitare a noastră ca să se păstreze o oră pe săptămână la toate cele trei filiere ale învăţământului preuniversitar, iar dacă vor exista la cel profesional anumite diminuări, dorim ca religia să fie tratată ca şi celelalte discipline umaniste, pentru că s-ar crea această frustrare de discriminare”, a spus Varlaam Ploieşteanul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Dezbaterea a fost organizată de cele două Comisii pentru educaţie din Parlament, în contextul proiectele planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional, care vor intra în vigoare în anul școlar 2021-2022, se află în dezbatere publică până la sfârșitul lunii ianuarie.

„La filiera tehnologică există trei variante propuse iar Biserica agreează pe cea dintâi, care crede că este posibilă păstrarea unei ore întregi de religie şi la această filieră. Celelalte două variante reduc la jumătate această oră.

La filiera profesională, de asemenea, există trei variante. Din păcate, toate trei propun diminuarea orei de religie până la desfiinţarea ei, în una din cele trei variante.

Noi considerăm că ar trebui să găsim soluţii cât să păstrăm şi la aceste două filiere o oră întreagă, ţinând cont de importanţa acestei discipline pentru formarea tinerilor pentru o societate modernă, care nu înseamnă doar tehnologie, ci înseamnă şi cultură şi spiritualitate şi din această perspectivă disciplina nu poate fi înlocuită cu o alta”, a explicat episcopul-vicar patriarhal.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE