sâmbătă, septembrie 14, 2024
ACTUALITATEMai multe asociații fac un APEL către preoții români din Ucraina și...

Mai multe asociații fac un APEL către preoții români din Ucraina și mitropolitul Longhin (Jar), să treacă în jurisdicția Bisericii Ortodoxe Române

Mai multe asociații și fundații românești au redactat un apel public către credincioșii români din Ucraina, pentru ca aceștia să treacă în jurisdicția canonică a Bisericii Ortodoxe Române, informează Rost.

În apel, semnatarii subliniază faptul că Biserica Ortodoxă Română nu a recunoscut niciodată desființarea Mitropoliei Basarabiei de la Chișinău și Mitropolia Bucovinei de la Cernăuți.

În contextul evenimentelor din Ucraina și a climatului religios din această țară, semnatarii fac apel la ÎPS Longhin (Mihail) Jar, pentru a cere, împreună cu preoții și credincioșii români reprimirea în jurisdicția canonică tradițională a BOR.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Reamintim că ÎPS Longhin Jar a vorbit, în mass-media din România, despre persecuțiile la care este supus în Ucraina.

În context, merită subliniat că un studiu realizat în această toamnă printre românii din Ucraina arăta peste 60% dintre ei consideră că ar fi o idee bună ca Biserica Ortodoxă Română (BOR) să deschidă lăcașe de cult în zonele în care aceștia locuiesc

.Iată apelul integral:

Date fiind dezbaterile din ultima perioadă privind drepturile românilor ortodocși din Ucraina (regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa), precum și deciziile autorităților de la Kiev privind organizațiile (asociațiile) religioase care fac parte din structura unei organizații (asociații) religioase, al cărei centru de conducere se află în afara Ucrainei, într-un stat recunoscut prin lege drept stat agresor împotriva Ucrainei și/sau ocupă provizoriu o parte a teritoriului Ucrainei;

Luând act de existența paralelismului jurisdicțional-canonic ortodox din Ucraina

(1. Biserica Ortodoxă Ucraineană, derivată a Patriarhiei Ruse de la Moscova, în frunte cu mitropolitul Onufrie (Berezovski),

2. Biserica Ortodoxă a Ucrainei în comuniune cu Patriarhia de Constantinopol, în frunte cu mitropolitul Epifaniei (Didenko),

3. Patriarhia Kievului, în afara comuniunii cu alte Biserici Ortodoxe, în frunte cu patriarhul Filaret (Denisenko),

4. Exarhatul Ucrainenan al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol în frunte cu arhiepiscopul Daniil (Zelinski),

5. Mitropolia Basarabiei, în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, în frunte cu mitropolitul Petru (Păduraru));

Constatând existența în cuprinsul Ucrainei a 121 de parohii și ortodoxe cu limba de slujire română, dintre care 110 în regiunile Cernăuți și Odesa, cu afiliere moscovită, 7 în regiunea Transcarpatică, ieșite din comuniunea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, derivată a Patriarhiei Ruse de la Moscova, și 4 parohii din regiunea Odesa afiliate canonic Mitropoliei Basarabiei – Patriarhia Română;

Subliniind că românii reprezintă cea mai numeroasă minoritate neslavă în Ucraina (circa 500 de mii de persoane) și că istoric aceștia, în cea mai mare parte a lor, au făcut parte din Biserica Ortodoxă Română, fiind incorporați forțat Bisericii Ortodoxe Ruse – Patriarhia Moscovei, urmare a ocupației sovietice a Basarabiei, Nordului Bucovinei și ținutului Herța;
Ținând cont de criteriul etnic de organizare a Bisericilor Ortodoxe Locale, consfințit prin canonul 34 apostolic;

Readucând în actualitate Comunicatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 9 aprilie 1992, prin care s-a făcut publică ”poziția oficială a Patriarhiei Române privind situația bisericească din Basarabia și Bucovina de Nord. Și anume, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a recunoscut niciodată desființarea Mitropoliei Basarabiei, cu sediul la Chișinău, și a Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Cernăuți. Patriarhia Română nu a acceptat și nu poate accepta niciodată consecințele nefaste ale pactului Ribbentrop-Molotov”;

Având în vedere că, prin articolul 8 al Legii Ucrainei cu privire la libertatea de conștiință și organizațiile religioase, ”Statul recunoaște dreptul unei comunități religioase la subordonarea ei canonică și organizatorică oricărui centru religios (conduceri religioase) din Ucraina și de peste hotare și schimbarea liberă a acestei subordonări prin efectuarea modificărilor corespunzătoare în Statutul (regulamentul) comunității religioase”,

Facem apel către toți creștinii ortodocși români din Ucraina – mireni, clerici și ierarhi – să inițieze consultări interne în comunitățile ortodoxe românești locale din Ucraina în vederea identificării celei mai bune căi de retragere din Biserica Ortodoxă Ucraineană derivată a Patriarhiei ruse de la Moscova și de revenire în comuniunea directă a Bisericii mame Ortodoxe Române – Patriarhia Română.

De asemenea, luând la cunoștință din mass-media de modul dramatic prin care este descrisă realitatea cu care se confruntă mitropolitul Longhin (Jar), aflat sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene, derivată a Patriarhiei ruse de la Moscova, facem apel la Înaltpreasfinția Sa să se pună neîntârziat în fruntea preoților și credincioșilor români din Ucraina și, împreună cu aceștia, să ceară reprimirea în jurisdicția canonică tradițională a Bisericii Ortodoxe Române.

Asociația „Răsăritul Românesc”

Fundația Sfinții Martiri Brâncoveni

Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni

Asociația ROST

Asociația ProVita București

Asociația MORE, lista rămânănd deschisă.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. “Românii din Ucraina sub genocid și răspunsul celor din Republica România

    Românii din Ucraina suferă cumplit: din pricina Ucrainei și a nepăsării clasei politice care deține puterea de peste 30 de ani.
    Acum strigă, mireni și clerici ortodocși români din Ucraina, după ajutor: sunt jefuiți, bătuți, închiși, uciși; li se pângăresc bisericile, mânăstirile, școlile, casele.
    Deși părăsiți de statul “român” de aproape 80 de ani, strigă spre el, căci sunt disperați, nu au nicio ieșire din genocidul lui Zelensky.
    Răspunsul?
    Mă uit cu durere la “soluția” azvârlită cu ușurătate și aroganță de mulți, acum și sub forma cererilor unor grupări:
    “Români din Ucraina, veniți în Patriarhia Română!”

    Cererea sună simplu și, prin urmare, frumos, pentru toate mințile odihnite, pentru toți cei care nu au ajutat în viața lor pe Românii din Ucraina, nu știu în ce lume se trăiește acolo.
    Câteva repere:

    1. Dincolo de tot ce spune litera legii, în Ucraina minoritățile au fost și sunt prigonite; intensitatea prigoanei ține și de statul sau statele care sprijină o minoritate (de ex. Turcia a obținut multe pentru Găgăuzi, Turci și Tătari; Ungaria a obținut o soartă ceva mai decentă pentru Ungurii – inclusiv de origine română – din Ucraina etc.)

    2. Ucraina privește cu maximă dușmănie cultele religioase legate de țările vecine. Au fost situații în care un pachet de cărți bisericești venite din România a dus la acte bestiale. Se tolerează cât de cât ajutorul religios venit din Moldova – atât din motive de structură bisericească, dar și pentru că Ucraina revendică Basarabia, deci și Republica Moldova, încă din 1918. Dar până astăzi Ucraina nu acceptă existența unui episcop care să țină de România.

    3. Cu un curaj nebun, unii Români din Ucraina au cerut, încă din 1989 și mai devreme, să țină de BOR. Cererile au fost repetate de-a lungul deceniilor. Ultimele au avut loc anul trecut. Au fost respinși sistematic de BOR, că așa au ordonat Președinția, Guvernul, organele. Chipurile românești.

    Ca urmare, este o tragică batjocură la adresa Românilor din Ucraina această “soluție”.
    Adică li se cere să ceară ceea ce au mai cerut, dar au fost respinși sistematic de BOR și de statul “român”.
    Și nu se face niciun gest pentru ocrotirea lor. Nu se face niciun gest pentru ca statul “român” și BOR să se poarte părintește măcar acum.

    Dureros! Rușinos!

    Oamenii, deci și Românii, trebuie apărați indiferent de apartenența religioasă.
    Restul este lașitate, dacă nu extremism rasist.

    Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea

    https://t.me/mihaiandreialdea/461

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE