duminică, decembrie 3, 2023
ACTUALITATEMAE condamnă gestul lui Viktor Orban de a purta fularul cu harta...

MAE condamnă gestul lui Viktor Orban de a purta fularul cu harta Ungariei Mari / Consilierul lui Zelenski spune că liderul maghiar reprezintă o amenințare la adresa securității internaționale

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat luni seară, 21 noiembrie, la gestul premierului Viktor Orban care s-a afişat cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei.

Potrivit MAE, atitudinea oficialului ungar este „în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”.

„Ca urmare a afişării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”, a transmis MAE într-un comunicat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

MAE arată că „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 şi respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii.

Și Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, a reacționat dur. Într-o postare pe Twitter, Podoljak l-a acuzat voalat pe Orban că „reprezintă o amenințare la adresa ordinii internaționale”.

„Războaiele sângeroase încep cu același scenariu: micii lideri încep să viseze la Marile Imperii. Oricine dorește să aibă puncte politice în secolul 21, parazitând traume istorice, reprezintă o amenințare la adresa securității internaționale. Lecțiile neînvățate din istorie se repetă. Chiar și în maghiară”, a spus Podoliak, pe canalul său de Twitter.

Viktor Orban a avut, marți, o primă reacție sfidătoare la adresa celor care îl critică pentru gestul său: „fotbalul nu este politică”, a punctat liderul de la Budapesta.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate