luni, decembrie 9, 2024
ACTUALITATELiviu Alexa vă prezintă cele mai bune țări unde să vă refugiați...

Liviu Alexa vă prezintă cele mai bune țări unde să vă refugiați în cazul în care România intră-n război. Soluții, în caz că nu puteți pleca

Jurnalistul independent Liviu Alexa a publicat, pe newsletterul său, ce soluții au românii în cazul în care vor să fugă din calea războiului, dacă țara noastră ar fi târâtă într-un conflict militar.

În opinia jurnalistului, războiul este tot mai aproape de România, după deciziile americano-ruse din ultima vreme, care au dus la o escaladare fără precedent a conflictului din Ucraina. Dacă Rusia ar decide să lovească o țară NATO, România și Polonia ar fi în „pole-position” pentru acest rol, consideră el.

„Vedeți bine că, în centrul și estul Europei, noi și polonezii am fi cam primele ținte mai importante pe această „nișă”.

O să ziceți că exagerez cu temerile mele, eu însă să vă arăt doar fapte și decizii, realități ce nu pot fi contestate:

  • armata germană a intrat în pregătiri de război
  • Suedia a și distribuit deja pliante informative cu sfaturi adresate populației în cazul unui conflict
  • Poate cel mai important, Viktor Orban, boss-ul Ungariei, a convocat Consiliul de Apărare, iar asta mă îngrijorează cel mai mult pentru că, știm bine, Orban are o relație foarte strânsă cu Putin și asta înseamnă că este informat asupra unor posibile „dezvoltări”.
  • În fine, mai multe Ambasade, printre care și ale României, care funcționează la Kiev și-au suspendat activitatea

Liviu Alexa afirmă că statul român nu-și pregătește cu nimic cetățenii și e de datoria fiecăruia să găsească soluții pe cont propriu.

„Ai nostri tac ca brazii. Scuze, ca nesimtitii

În tot acest răstimp, nici nenorocitul de încă președinte Klaus Iohannis, nici Ciolacu, premierul, nici papagalul de Ciucă, șeful Senatului și numărul doi în Stat, nici bătrânelul obosit Angel Tîlvăr, ministru al Apărării Naționale, nu au măcăit un cuvânt despre ultimele mișcări de pe planetă, ca să nu mai vorbim de convocarea CSAT sau de mesaje de liniștire adresate populației.

Este un miserupism ingrijorător, pe mine mă infioară nesimțirea și nonșalanța liderilor României, preocupați mai mult de facturile Nordis sau de cu ce șofer a dormit Simion în pat, când noi suntem exact în curul Ucrainei și primii la primire )sic!) în caz de ceva.

Cum România funcționează în ultimii 35 de ani pe principiul „ajută-te singur, fiindcă statului nu-i pasă de tine”, este datoria mea de jurnalist și formator de opinie să îmi asum o frugală listă de opțiuni și sfaturi pentru cei ce vor să se pregătească cât de cât în eventualitatea în care România ar intra în stare de război, că va fi sau nu atacată”, a scris Alexa.

Țările Arabe, Turcia, SUA

Pentru cei care vor să plece din țară, Alexa oferă câteva opțiuni.

„Printre prietenii mei, există un trend că cea mai rapidă și safe opțiune ar fi țările arabe bogate gen EAU, Qatar și Arabia Saudită.

Sunt de acord cu ei, dar eu cred aceste țări reprezintă o soluție pentru cel mult șase luni, daca nu aveti rezidenta acolo.

Toate aceste țări pe care le-am anumerat sunt țări care au reglementat măsuri de siguranță deosebite, care sunt bogate și respectate ca parteneri ai tuturor greilor lumii, că discutăm de SUA, China sau Rusia, și care au avut înțelepciunea să-și lase din punct de vedere diplomatic câte o jumătate de ușă deschisă pentru fiecare dintre puterile mari ale lumii.

Când vă spuneam că aceste țări arabe sunt doar o soluție temporară de până în șase luni, mă refeream la două aspecte, unul care ține de legalitate și al doilea de context.

Emiratele Arabe Unite au devenit o destinație absolut plăcută atât din punct de vedere turistic, cât și business friendly, dar nici ăia nu sunt idioți. Dacă nu aveți rezidență de business sau gold pentru 10 ani va trebui să locuiți în chirie doar pentru șase luni, după care trebuie să ieșiți din țară și nu se stie dacă veți mai fi primiți înapoi chiar dacă mergeți într-o excursie scurtă pana în Kuweit.

În cazul unor conflicte militare majore, toate țările de pe planeta aceasta își vor schimba radical politicile de incluziune, de acces la graniță, își vor schimba perspectiva și optica.

În plus, nu sunt țări musai ieftine. O chirie de nivel mediu în Dubai începe cam de la 2000 de dolari și traiul acolo nu este chiar de nivelul unei țări de lumea a treia.

Contextul care mă îngrijorează când spun că sunt precaut față de țările arabe se referă la acțiunile dure și imprevizibile ale Israelului în regiune.

În cazul în care s-ar declanșa, Doamne ferește, un tămbălău la nivel planetar, nu mai există duma că ba, Israele, „hai să fim decenți”, Israelul va profita cu cinism de orice situație pentru a cuceri efectiv alte teritorii sau pentru a-și regla conturi mai vechi cu țările arabe.

Alți prieteni pe care îi am, adevărat, mai cu bani, și-au pregătit o scăpare chiar spre SUA, opțiune care mi se pare foarte bună dacă îți permiți un domiciliu acolo și dacă apuci să ajungi la timp.

Este greu de presupus, având în vedere mărimea geografică a SUA, că un eventual inamic al NATO va reuși „să curenteze” atâtea zeci de state americane.

O variantă pe care de asemenea o recomand pentru cei care au disponibilitatea și mindset-ul să se tireze din țară este vestul Europei, în special Portugalia și Spania, opțiuni nimerite și din punct de vedere al distanței față de eventualitatea unui conflict militar, cât și din punct de vedere financiar, fiind țări în care se poate trăi bine cu bani destul de puțini.
Care e alegerea mea

Dar nu v-am spus ce țară voi alege eu. Poate o să vă surprindă, dar alegerea mea este Turcia și anume un oraș special din sud-estul ei al cărui nume nu-l voi dezvălui, sper că înțelegeți de ce.

Turcia este puternică din punct de vedere militar, Turcia reprezintă un portal oricând accesibil, atât pentru Orientul Mijlociu, cât și pentru Occident, are dialog si cu Rusia, si cu SUA, dar mai ales Turcia este o țară friendly cu România si o țară foarte ieftină față de restul opțiunilor.

Să vă gandiți la ce v-am spus și să acționați în consecință, dar nu impulsiv, fiindcă nu ăsta este sensul articolului meu.

Nu vreau să va apucați să construiți buncăre sau să depozitați în sufragerie 2000 de litri de apă”, a scris jurnalistul.

Viața la țară

Liviu Alexa oferă un sfat și pentru cei care vor să rămână în țară: un pic de provizii și depărtarea de marile centre urbane.

„Am prieteni care nu vor să plece in afară în caz că se pornește un război și care și-au pregătit la țară sau în localități foarte mici câte un refugiu încă de pe vremea COVID-ului.

Pentru cei care au această posibilitate, ei bine, ascultati sfatul meu: in caz de ceva, cel mai periculos va fi să stai în cele mai mari centru urbane ale României – București, Cluj. Timișoara, Iași, Brașov, dar este puțin probabil ca o eventuală linie de atac inamică să cheltuie forțe și resurse pentru a bombarda comuna Rebrișoara sau satul de munte Gurău”, a notat el.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

  1. Un bou acest Alexa. Romania nu va intra in razboi fiindca nu are armata si armament. NATO nu poate obliga o tara neinarmata, condusa cu putori politice, sa ia parte la un conflict care nui al ei

  2. Turcia este în NATO, nu este o opțiune bună, va fi parte din conflict.

    Probabil că Asia sau America de Sud sunt cele mai sigure opțiuni.

    • Nu înțelegi prea multe, nu?

      Într-un conflict NATO – Rusia, nimeni nu se va atinge de Turcia. Du-te tu în Asia, nu uita să ne trimiți o vedere dacă reușești să ajungi acolo

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE