Soțul ministrului Ligia Deca, Cezar Mihai Hâj, expert la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), a lucrat în 2021 pentru una dintre companiile declarate câștigătoare la licitația Ministerului Educației pentru Biblioteca Școlară Virtuală, proiect european de 47 de milioane de euro, informează Edupedu.
În cele mai recente declarații de avere ale celor doi, din iulie 2022, apare informația că Hâj a avut contract individual de muncă cu firma Trencadis Corp SRL, în anul 2021, în plină derulare a licitației pentru Bibliotecă. Pe lângă foarte multe contracte cu statul, Trencadis a participat și câștigat, tot în 2021, la licitația pentru Biblioteca școlară virtuală – EduLib, proiect al Ministerului Educației derulat din fonduri europene. Licitația a fost adjudecată într-o asociere de companii.
Ministerul Educației susține, într-un răspuns pentru Edupedu E, că Cezar Hâj lucrează în prezent doar pentru UEFISCDI, nu mai lucrează în paralel și pentru Trencadis Corp SRL, dar că a lucrat pentru compania cu sediul în Baia Mare într-un proiect cu finanțare europeană, în perioada 24.06.2021 – 23.04.2022, adică timp de 10 luni. Proiectul respectiv nu avea legătură cu Ministerul Educației, potrivit răspunsului oficial.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
Digitalizarea școlii românești, o afacere de 1 miliard de euro
Reamintim că digitalizarea școlii românești este un obiectiv asumat al noilor proiecte de legi ale educației, lansate de Ministerul Educației în acest an.
Proiectele conțin niște prevederi extreme, precum renunțarea la tablă în schimbul unor ecrane uriașe, eliminarea tezelor, transformarea profesorului în „facilitator către online”, dar și testarea standardizată pe calculator.
O profesoară a numit aceste schimbări drept „rar a fost ceva mai periculos pentru elevi și pentru societate”.
În spatele acestor schimbări a stat Ligia Deca, fost consilier al președintelui Klaus Iohannis și actual ministru al educației.
Miza digitalizării este, însă, una, uriașă. Conform siteului Curs de Guvernare, digitalizării școlii românești i s-a alocat un buget de 1,12 miliarde de euro, prin PNNR.
Multe dintre firmele de IT care vor beneficia de acești bani au format un „parteneriat” cu Ministerul Educației. Sub denumirea „O Voce pentru Educație”, acest parteneriat își propune, evident, susținerea digitalizării școlii românești, după cum scria Rost.
Asta nu are fata de om cinstit.