luni, martie 20, 2023
ACTUALITATELigia Deca ne anunță că din 2023/2024, copiii români vor învăța la...

Ligia Deca ne anunță că din 2023/2024, copiii români vor învăța la școală „Istoria Evreilor. Holocaustul”

Din anul școlar 2023-2024, copiii români vor învăța „Istoria Evreilor. Holocaustul”, disciplină care va fi cuprinsă în planurile-cadru de liceu, după cum a reamintit ministrul Educației, Ligia Deca, într-o postare pe Facebook. Anunțul vine în contextul în care vineri, 27 ianuarie, este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

„Și, pentru că „a onora” este întotdeauna parte din „a nu uita”, începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior”, a scris Ligia Deca.

Amintim că legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, în luna noiembrie 2021.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Conform acestei legi, materia ar trebui elaborată de Ministerul Educației în colaborare cu Institutul „Elie Wiesel”, condus de Alexandru Florian (foto).

Există șansa, însă, ca materia să dispară, totuși, pentru că nu este inclusă în proiectul legii învățământului preuniversitar.

„Acum 78 de ani, în ziua de 27 ianuarie, a fost eliberat lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau, loc de suferință pentru mai mult de un milion de evrei, polonezi sau romi și familiile lor.

Suntem datori să onorăm memoria victimelor Holocaustului și să ne asigurăm că astfel de evenimente nu vor mai avea loc.

Și, pentru că „a onora” este întotdeauna parte din „a nu uita”, începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior.

Ministerul Educației va continua să pună în practică prevederile Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și să susțină educarea în spiritul demnității, al toleranței şi al respectării drepturilor fundamentale ale omului”, a spus Ligia Deca.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

 • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

6 COMENTARII

 1. In comentariile deja postate s-a cam spus tot. Vreau doar sa precizez urmatoarele: la 23 august 1944 prin actele de tradare stiute de toata lumea, puterea in Romania a fost preluata de khazari. Teroarea lor impotriva poporului roman a fost salbatica. S-a atenuat, cumva, dupa 1965 pana in 1989. Din 1990 a reinceput cu aceiasi forta desi mijloacele par mai soft, dar de fapt sunt la fel de salbatice. Doar un orb nu vede acest lucru !

 2. Propun să învățăm și istoria turcilor și a ungurilor și mai ales a amerindienilor uciși de americani și a africanilor uciși de occidentali.

 3. Se pare că cel ce ține saitul World war III explained, semnează Hexzane 527, are dreptate; e în planul lor să stîrnească ura împotriva evreiilor. (care-i curios să nu caute pe google, cenzurează)

 4. Alexandru Florian e un bolsevic de moda veche.
  Se incearca culpabilizarea poporului roman cu ceva ce nu a facut. Holocaustul se refera la asasinarea premeditata si sistematica a populatiei evreiesti. Doar germanii si ucrainienii lui Stepan Bandera si poate croatii au facut asa ceva. Au existat 3 state naziste si rasiste in Europa – Germania, Ucraina si Croatia, ultimele 2 doar in timpul razboiului.
  O parte din evreii din Basaraia erau beligeranti in razboi, au luptat de partea URSSului, deci nu a fost vorba de victime nevinovate masacrate pe timp de pace, ci de combatanti cu care armata romana s-a intalnit in razboi.

 5. Frate, ce spalati pe creier! Este extraordinar. Cata slugarnicie si fatarnicie in dragostea asta pentru Holocaust. Am fost si eu la Dachau, nu am reusit sa ajung la Auschwitz. Regret orice suferinta umana si am incercat sa o inteleg, dar aceasta ploconeala este atat de nefireasca, incepe sa mi se para tot mai gretoasa.
  Dar de ce sa nu se studieze cum au patimit romanii (inclusiv cei din Basarabia) din partea comunismului…? (apropo, cine a adus comunismului in Romania?) Exista biblioteci intregi pe subiect…
  Cate milioane de morti si alte milioane de victime torturate in inchisori, vieti ruinate etc?
  De ce sa nu se studieze adevarul despre evenimentele din ’89? Despre deportarile in Baragan, Siberia etc…
  Despre comunismul actual cu 1000 de fete..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate