joi, mai 23, 2024
ACTUALITATELigia Deca anunță o nouă disciplină pentru elevi, începând din această toamnă:...

Ligia Deca anunță o nouă disciplină pentru elevi, începând din această toamnă: „Noua materie propune elevilor dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței”

Din acest an școlar, 2023-2024, elevii de clasa a XI-a vor studia o nouă disciplină. Este vorba despre materia numită „Istoria Evreilor. Holocaustul”. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare de ministrul Ligia Deca.

„Noul curriculum propune elevilor nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut, ci și dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu. Programa cuprinde conținut care va ajuta elevii să înțeleagă mai bine originea și cultura evreilor, provocările contemporane (antisemitism, xenofobie, genocid și amenințările la adresa normelor și a valorilor democratice) și memoria Holocaustului în secolul al XXI-lea”, susține ministrul Ligia Deca.

Pentru învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani, disciplina va fi studiată în clasa a XI-a, fiindu-i alocată o oră pe săptămână.

În anul școlar 2022-2023, elevii clasei a XI-a din învățământul profesional au 330 de ore pe an școlar în trunchiul comun. Numărul orelor din trunchiul comun va crește și va ajunge la 360 de ore, începând cu anul școlar 2023-2024.

Dacă ceilalți liceeni vor studia noua disciplină în clasa a XI-a, elevii din învățământul profesional special se vor întâlni cu această materie în clasa a XII-a.

Elevii de clasa a XI-a de la filiera teoretică, profilul real (cu specializările matematică-informatică și științe ale naturii) și profilul umanist (specializările filologie și științe sociale) vor studia „Istoria evreilor. Holocaustul” tot timp o oră pe săptămână.

Același regim este valabil pentru cei de la filiera vocațională, cursuri de zi, cu specializările Muzică, Coregrafie, Arta actorului, Arhitectură, Arte ambientale și Design, Arte plastice, Arte decorative, dar și pentru elevii de la profil sportiv, toate specializările.

Tot o oră pe săptămână vor trebui să studieze noua disciplină și liceenii de la profilul pedagogic, precum și liceenii filierei tehnologice, cursuri de zi și seral, menționează EduPedu.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2021 legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

 1. Asta nici nu s-a instalat bine in birou și a găsit lipsa din sistemul de învățământ… studiul bălăriilor evreiești…

 2. Dar etnicii evrei invata despre victimile comunismului introdus de inaintasii lor in Romania sau in Rusia bolsevica? Au fost progromuri ale armenilor din Turcia. Nu are nici un sens sa te limitezi doar la evrei.

 3. e aberant ca un popor să aibă ca materie obligatorie la școală istoria altui popor.

  numai proștii nu văd această aberație care arată ce jos ne-au tras slugoii și lichelele ioropeniste.

  da, era deja capitol despre Holocaust in manualele de istorie. Era și capitol despre Gulag, deși nu se prea zicea despre rolul evreilor in implementarea comunismului, căci ei nu iși asumă pe Lenin, Troțki și Ana Pauker sau Chișinevschi…

  insă a face o intreagă materie despre ei arată clar abuzul memoriei.

  oricum să stea liniștiți, tinerii o să ințeleagă abuzul și o să fie mai degrabă enervați de pisălogeala asta mai ales că e morală selectivă

  și in plus vorbim de istorie dar ascundem violența de stat contra palestinienilor vii și reali, asta spune multe despre deontologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE