ACTUALITATELiga Studenților (LS IAȘI) se opune introducerii certificatului verde în universități: Federațiile...

Liga Studenților (LS IAȘI) se opune introducerii certificatului verde în universități: Federațiile naționale studențești nu mai reprezintă drepturile și interesele studenților

Liga Studenților (LS IAȘI) critică propunerea Consiliului Național al Rectorilor (CNR) de modificare a cadrului legislativ de către Parlament astfel încât accesul în spațiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, afirmând că rectorii se tem că vor pierde procesele pe care organizația și studenții le intentează universităților care au condiționat accesul studenților la activitatea didactică, în cămine sau la bibliotecă de certificatul de vaccinare, testare anti-covid sau de trecerea prin boală.

Organizația și-a exprimat nemulțumirea printr-un comunicat oficial în care argumentează de ce această măsură este ilegală și discriminatorie. Președintele Ligii Studenților din Iași, Cosmin-Gabriel Glovnea, a precizat că federațiile naționale studențești „nu mai reprezintă drepturile și interesele studenților”.

„În momentul de față, federațiile naționale studențești nu mai reprezintă drepturile și interesele studenților nevaccinați și nici pe cele ale studenților vaccinați care nu sunt de acord cu aceste abuzuri ale Ministerului Educației și ale rectorilor care au condiționat studenții de prezentarea certificatului verde pentru a putea continua cursurile universitare, pentru a avea acces în cămine sau în biblioteci.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Dacă ar fi structuri de reprezentare cu adevărat independente, așa cum pretind, ar apăra drepturile naturale constituționale ale românilor, în general, și ale studenților în special, fără să se gândească măcar că ar putea pierde diversele beneficii patrimoniale, de putere sau de imagine pe care le au din partea autorităților guvernamentale sau a diverșilor lor parteneri.

Liga Studenților din Iași este alături de studenții care sunt discriminați de aceste măsuri și vom face toate demersurile legale pentru a apăra demnitatea și drepturile studenților față de orice ingerințe externe, chiar dacă suntem în momentul de față singura organizație care face asta, în contra curentului general din mediul asociativ studențesc.”, a declarat Cosmin Glovnea.

LS Iași subliniază faptul că statutul de vaccinat/ nevaccinat a fost subiectul unei ample campanii de bullying în universități, cu precădere în cele de medicină.

„Totodată, organizația critică federațiile naționale studențești pentru faptul că au aderat la poziția CNR și le consideră nereprezentative pentru studenți la nivel național, acestea susținând de fapt, în momentul de față, încălcarea drepturilor constituționale și negarea accesului la educație a studenților nevaccinați, organizații membre ale acestor federații pornind reale campanii de bullying împotriva studenților nevaccinați, în special în universitățile de medicină și farmacie.

De asemenea, Liga Studenților (LS IAȘI) avertizează că informația cu privire la statutul de vaccinat/nevaccinat, trecut sau netrecut prin boală respectiv cea de testat/netestat intră în categoria datelor cu caracter personal, iar împotriva universităților, reprezentanților studenților sau a asociațiilor care vor colecta astfel de date Liga Studenților (LS IAȘI) va depune plângeri la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru încălcarea legislației în domeniu (GDPR).”, se arată în comunicatul organizației.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În textul publicat pe site, se amintește de cele două procese în instanță inițiate de studenții juriști de la Ligă împotriva altor două universități are au impus obligativitatea vaccinării, testării sau trecerii prin boală.

„Solicitările CNR vin ca urmare a faptului că studenții au acționat în judecată trei universități, iar Liga Studenților (LS IAȘI) a acționat în judecată alte două universități care au impus obligativitatea vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru ca studenții să poată accesa spațiile universitare sau căminele și a început procedurile pentru a chema în fața instanțelor încă 10 instituții de învățământ superior. Rectorii se tem să piardă aceste procese, știind că nu au bază legală să impună astfel de condiționări.

Chiar și o lege în acest sens ar fi neconstituțională prin raportare la art. 16 alin. (1), art. 32 și art. 53 din Constituția României, care garantează egalitatea în drepturi, dreptul la educație și care impun limite în restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți.

Amintim faptul că Ministerele Educației și Sănătății au emis, la propunerea unor federații naționale studențești care au solicitat „beneficii pentru studenții vaccinați”, ordinul comun nr. 5.338/1.082/2021 prin care studenții vaccinați au prioritate la cazarea în căminele universităților, indiferent de alte criterii: cazuri sociale și medicale, rezultatele academice sau din activitatea de cercetare.”, scrie în comunicat.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Toate organizatiile studentesti care decid impotriva majoritatii tinerilor sunt cooptate la putere. Rectorii cacaciosi au dovedit ca sunt slugile puterii care de altfel i a pus sefi si avum livreaza politic. Studentii trebuie sa lupte ca nimeni nu i mai apara, sa se organizeze ca organizatiile i au tradat. Va fi rusine eterna pentru acesti rectori care fara lege impun certificatul. Studentii ar trebui sa mearga sa isi ia cursuri de meserii reale banoase si sa abandoneze temporar studiile boicotul doare a, ei iau bani pe numarul de studenti. Greva masiva altfel va sacrifica sefii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate