miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATELiderii UDMR îl contrazic pe Ciolacu: Ținutul Secuiesc va avea autonomie /...

Liderii UDMR îl contrazic pe Ciolacu: Ținutul Secuiesc va avea autonomie / Vom discuta despre autonomie după alegeri

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis „o greşeală” declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că „Ţinutul Secuiesc nu există” şi că „nu va avea niciodată autonomie”.

„Eu am crezut, în naivitatea mea, că (…) domnul Ciolacu a vrut să vină ca să mai ridice un pic din popularitatea Guvernului României în Secuime (…) Oricum, venind în Secuime, spunând că Ţinutul Secuiesc nu există şi că nu a avut niciodată şi nu va avea niciodată autonomie, cu siguranţă a mai „crescut” un pic indexul de încredere al Guvernului în rândul populaţiei maghiare. Dar, nu vreau să intru în această polemică, din două motive: unu – pentru că Ţinutul Secuiesc a existat, există şi va exista, şi doi – pentru că Ţinutul Secuiesc a avut şi va mai avea autonomie (…) Am o viziune, dar să nu intram în aceste discuţii acum, în an electoral (…) Cred că a făcut o greşeală domnul prim-ministru prin faptul că a venit în Ţinutul Secuiesc cu aceste mesaje. Deci, cred că a făcut o greşeală, ori a fost sfătuit necorespunzător. Şi vă spun şi de ce: oamenii întotdeauna când au de ales între original şi copie vor alege originalul, iar în chestiuni de antimaghiarism sau anti Ţinut Secuiesc, AUR şi Şoşoacă vor fi întotdeauna mai originali decât Ciolacu. Deci, nu are nicio şansă ca vreun cetăţean român care are probleme cu noi, cu maghiarii, să îl voteze pe el, când poate să-i voteze pe Şoşoacă sau pe Simion. Când oamenii pot alege originalul vor vota originalul şi nu copia”, a spus, luni, primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a adăugat că „niciodată nu trebuie să spui niciodată”, arătând, printre altele, faptul că şi PSD şi PNL au spus că nu se vor alia niciodată.

„Eu nu cred că pe masa domnului premier în acest weekend era problema asta cu autonomia. Nu ştiu de ce trebuia să discute această problemă. Nu era pe agenda publică în februarie 2024 acest subiect, ca domnul premier să vină şi să ne spună în prima fază că nu există Ţinutul Secuiesc şi, mai apoi, venind aşa, dinspre Târgu Mureş spre inima Ţinutului Secuiesc, că nu va avea niciodată autonomie. Pot să fac o dedicaţie domnului premier: „niciodată să nu spui niciodată” (…) De multe ori vorbeşte domnul Ciolacu despre politicieni şi oameni de stat. Oamenii de stat nu fac asemenea gesturi către o comunitate care trăieşte de 1000 de ani pe aceste meleaguri. Oricum, ar fi foarte bine dacă domnul Ciolacu, data viitoare când vine în Secuime, s-ar întâlni şi cu aleşii din Secuime şi ar discuta problemele reale din Secuime. Că nici asta nu mi s-a părut foarte elegant, să vii în Secuime şi să nu te întâlneşti cu preşedintele Consiliului Judeţean, de exemplu. Fiind în Covasna, putea fi acolo primarul din Covasna şi preşedintele Consiliului Judeţean. Eu zic că dacă vrei sa arăţi normalitate, asta era normalitate”, a mai spus Antal Arpad.

În aceeași notă a fost un alt lider al UDMR, Tanczos Barna. Senatorul a declarat că va discuta cu PSD despre autonomie după alegeri, pentru că acum ar da „apă la moară” extremiștilor.

Premierul Ciolacu a fost invitat să participe la comemorarea de la masacrul de la Siculeni din 1764.

Barna a spus că vor începe discuțiile despre ținutul secuiesc după alegerile din 2024.

„L-am invitat cu această ocazie şi îi mulţumesc domnului prim-ministru că a acceptat invitaţia mea. Am putut discuta despre faptul că Ţinutul Secuiesc a existat, există şi va exista.

Premierul este de părere că autonomia secuilor nu va mai exista niciodată. Răspunsul meu este că nu ar trebui să deschidem o dezbatere pe această temă în 2024, într-un an electoral, pentru că nu am face decât să îi ajutăm pe extremiştii de la AUR şi de partidul lui Şoşoacă”, a declarat Barna Tánczos, informează siteul Mihailneamtu.

Anterior, Ciolacu spusese la Toplița că „să terminăm cu prostiile cu autonomia Ţinutului Secuiesc” .

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Intre timp. patriotii nostri din servicii se ocupa cu militarizarea ANAF, anihilarea afacerilor romanesti si raspandirea ideologiilor de stanga in scoli. Frumos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE