vineri, martie 29, 2024
ACTUALITATELibertatea religioasă: a fost sau n-a fost încălcată în pandemie? Guvernul zice...

Libertatea religioasă: a fost sau n-a fost încălcată în pandemie? Guvernul zice că reprezentanții cultelor s-ar fi plâns doar de lipsa comunicării. ÎPS Teodosie amenință cu instanța dacă se interzice pelerinajul de Sf. Andrei

Libertatea religioasă: a fost sau n-a fost încălcată în această pandemie? Depinde pe cine întrebi.

Astfel, un comunicat din partea Secretariatului General al Guvernului anunță că 12 noiembrie, a avut loc o întâlnire cu  participarea unor conducători şi reprezentanţi ai cultelor religioase şi ai autorităților publice centrale cu atribuții în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Conform reprezentanților Guvernului, cultele „au apreciat faptul că legislaţia adoptată de autorităţile publice centrale în perioada pandemiei este conformă standardelor şi normelor internaţionale în materie de libertate religioasă”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

„Întâlnirea şi-a propus ca prin dialog şi parteneriat între culte şi autorităţile publice, deciziile care vor fi luate în perioada care urmează pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 să răspundă atât nevoilor de protecţie a sănătăţii publice, cât şi a celor religioase ale credincioşilor. Cultele religioase au apreciat faptul că legislaţia adoptată de autorităţile publice centrale în perioada pandemiei este conformă standardelor şi normelor internaţionale în materie de libertate religioasă. Cu toate acestea, din informaţiile oferite de către culte, lipsa dialogului şi a consultării permanente dintre autorităţile publice şi reprezentanţii cultelor au dus, în anumite situaţii, la aplicarea defectuoasă de către autorităţile locale a deciziilor autorităţilor centrale”, arată comunicatul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Gheorghe Sorescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonatorul Instituțiilor Prefectului din România, a reiterat faptul că există sprijinul Instituţiilor Prefectului pentru ca atunci când vor fi luate decizii de instituire a carantinei la nivel local, cu impact şi în ceea ce privește restrângerea dreptului de manifestare a credinţei religioase în colectiv, să fie consultați şi reprezentanții cultelor din acele zone, evidenţiază comunicatul.

La întâlnire, precizează sursa menționată, reprezentanții cultelor au spus că „trebuie evitată revenirea la măsurile care dispuneau oficierea slujbelor religioase în comun fără prezenţa credincioșilor sau doar în exteriorul lăcașurilor de cult”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

De ce mai este nevoie de discuții dacă până acum legislația din pandemie este „conformă standardelor şi normelor internaționale în materie de libertate religioasă”, se întreabă voci din BOR?

Dacă se va lua decizia de a se închide bisericile din nou, așa cum s-a întâmplat de Paști, statul poate argumenta cu acest comunicat, conform căruia măsura a mai fost aplicată și a fost considerată de culte drept conformă cu standardele internaționale în materie de libertate religioasă.

Un indiciu că poate lucrurile nu stau chiar așa de roz cum le prezintă SGG l-a oferit azi, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Acesta a declarat în cadrul unei emisiuni locale că va merge în instanță dacă autoritățile vor interzice pelerinajul de Sf. Andrei sau îl vor limita drastic, așa cum s-a întâmplat cu pelerinajele de Sf. Dimitrie și Sf. Parascheva.

„Eu voi începe demersurile, caut avocați foarte serioși, pentru că nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ține toate regulile, este un spațiu atât de larg acolo.

Cum să nu ajung la peștera Sfântului Andrei? Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Eu cred că pot să ajungă toți românii. Este apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională. A fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, alături de 1 decembrie.

Cine a mijlocit unirea dacă nu apostolul tuturor românilor? Eu voi face toate demersurile, de azi într-o săptămână, trebuie să avem deja, vom merge să susținem drepturile noastre în instanță. Eu nu mă mulțumesc cu niște restricții care nu au logică și care ne restrâng drepturile noastre de închinători.

Vreau ca toți cei care întrebați să ajungeți la Sf. Andrei, cred că sunteți de acord cu acest demers, prin juriști, să nu ne trezim cu o zi înainte că n-avem voie. Trebuie să avem o sentință în sensul acesta, de mâine voi vorbi cu cei mai iscusiți juriști și care mă vor ajuta să avem sărbătoarea Sfântului Andrei”, a spus ÎPS Teodosie.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, salută instituirea unui dialog între culte și stat. Conform acestuia, interesul comun al părților este păstrarea bisericilor deschise pentru credincioși.

„Este esențial în această perioadă de criză începutul necesarului dialog instituționalizat între autorități și cultele religioase, un pas important făcut ca urmare a pledoariei ferme a acestora din urmă pentru instituționalizarea unui dialog onest și fertil. Declanșarea acestui dialog cred ca trebuie subliniată și salutată acum. Nu există niciun motiv pentru care ar trebui întreținută o tensiune între cultele religioase și autorități. Interesul major comun este, inclusiv în logica democrației autentice, protejarea libertății religioase a cetățenilor, libertate tradusă inclusiv în păstrarea bisericilor deschise pentru credincioși. Bisericile fiind spații ale decenței, curățeniei și ordinii exemplare”, a declarat pentru R3Media, Vasile Bănescu.

Reamintim că profesorul Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE, a atras atenția că statul „s-a aflat în afara standardelor de libertate religioasă ale OSCE”, în momentul în care a limitat accesul cetățenilor la pelerinajul de Sf. Parascheva.

În altă intervenție, expertul a scris că „În cazul României, debutul pandemiei ne-a surprins fără o legislație care să autorizeze guvernul să restrângă libertatea religioasă într-un mod predictibil și consensual. Totodată, e de observat faptul că din martie până în noiembrie, guvernul nu a propus Parlamentului au asemenea proiect de lege, deși se află în mod evident în afara practicii și standardelor democratice”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE