OPINIILibertate și virtute

Libertate și virtute

Există oare în lumea occidentală de astăzi vreo garanție că lucrurile vor merge în direcția cea bună?

De ce unii laudă realizările occidentului și continuă să îl dea ca exemplu, în timp ce alții îi cântă prohodul?

Un posibil răspuns găsim la Benjamin Franklin, unul din părinții fondatori ai Statelor Unite:
“Only virtuous people are capable of freedom. As nations become corrupt and vicious, they have more need of masters.”

Da, Occidentul a fost măreț, și urmele acestei măreții încă se văd în instituții, în dezvoltarea economică, în tehnologia avansată.

Cine garantează însă propagarea virtuții, atât de necesară exercitării libertății, când presiunile sunt enorme în direcția coborârii standardelor, când consumul de droguri e privit ca un drept fundamental și o expresie a libertății, când libertinajul sexual este plasat pe un piedestal, când moralitatea își pierde sensul absolut, devenind doar un moft personal („e bun ce îmi convine mie!”), când frica de boli paralizează gândirea logică și acțiunea dreapta, când instituții sacre precum familia, națiunea sau credința sunt considerate perimate, când hedonismul pare a fi filozofia preferată („după mine, potopul”), când delațiunea și conformismul se substituie onoarei și dreptății?

Ce șanse are un Occident dominat de astfel de non-valori să își mențină aspirația spre libertate, a cărei componentă fundamentală este asumarea răspunderii pentru alegerile proprii?

De aceea, deși nu îmi place, prefer să fiu în tabăra celor sceptici (dar nu fataliști!) atrăgând atenția asupra riscului de a pierde gustul pentru libertate datorită viciilor, decât în cea a optimiștilor care, aflați pe Titanic în preajma icebergului se pregătesc pentru un selfie.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...