Proiectul de lege care obligă toți românii să-și facă un card bancar și companiile să reducă operațiunile cu numerar a fost adoptat de Senat. Proiectul 768/2022 a fost adoptat cu 93 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă” (9 de la AUR și un neafiliat). Patru senatori, între care Diana Șoșoacă, s-au abținut. Actul normativ va merge la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Proiectul prevede interdicția ca angajatorii să-și plătească angajații prin numerar. Nu se precizează exact cum anume se vor putea plăti salariile, ci doar că modalitatea aleasă va trebui să fie fără numerar. Asta înseamnă, de principiu, plata prin bănci, însă este clar că se deschide poarta pentru moneda digitală.
Plățile de natură salarială plătite de angajator, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevede, mai precis, documentul.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
De la interdicția plății drepturilor în numerar vor exista două excepții (aplicabile, de principiu, la cerere) – pensionarii și consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie). În prezent, angajatorii pot plăti salariile fie prin virament în conturile bancare ale salariaților, fie prin numerar. În al doilea rând, toți comercianții o să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.
Practic, dacă acest proiect de lege va fi adoptat și de Camera Deputaților, statul și băncile vor avea control total asupra finanțelor personale, deschizând calea spre condiționarea accesării sau folosirii banilor personali. Avocatul Gheorghe Piperea a atras atenția că introducerea monedei digitale unice reprezintă sfârșitul „proprietății private”.
Proiectul a fost inițiat de deputatul PNL, George Tuță (foto), fost ofițer SRI.
vine cbdc are termen 2027 sa intre in vigoare