joi, iunie 13, 2024
ACTUALITATELegea porcilor și noua colectivizare. Ce se întâmplă cu gospodăria țărănească în...

Legea porcilor și noua colectivizare. Ce se întâmplă cu gospodăria țărănească în Ordinul ANSVSA privind creșterea porcinelor în România

Gospodăria țărănească este un tip de exploatație agricolă, recunoscută încă prin lege în România, dar care mai beneficiază de anumite drepturi doar dacă face parte dintr-o cooperativă agricolă.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat, în 27 iulie, un proiect de Ordin pentru aprobarea condițiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru exploataţiile de creştere a porcinelor din România, după cum a relatat R3media.

Potrivit acestui proiect, se interzice comercizarea porcilor crescuți în exploatațiile noncomerciale, deținute de persoane fizice, în care porcii sunt crescuţi pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial.

Însă, în anexa proiectului de Ordin emis de ANSVSA, sunt detaliate condițiile pentru creșterea porcilor pentru următoarele categorii de exploatații:

-exploataţiile noncomerciale de porcine;

-exploatațiile comerciale de porcine cu forma de organizare „familială”;

-exploatația asociativă gospodăria țărănească;

-exploatații comerciale de porcine pentru creștere și îngrășare înregistrate sanitar veterinar;

-exploatațiile comerciale pentru rase autohtone.

Prin urmare, este permisă comercializarea porcilor crescuți în gospodăria țărănească, dar doar dacă aceasta face parte dintr-o cooperativă agricolă.

Pe scurt, țăranul român mai poate vinde porcul crescut în gospodărie doar este membru într-o cooperativă agricolă.

Iată cum s-a ajuns aici:

Ordinul ANSVSA este emis la câteva luni după ce a fost votată Legea 122/ 2023, privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România.

Precizăm că această lege a fost inițiată de 22 de parlamentari UDMR, deputați și senatori.

Legea 122/2023 a fost votată cu mai multe amendamente introduse de Comisia de agricultură din Camera Deputaților. Amendamentul referitor la „gospodăria țărănească” se regăsește la Articolul 2, pct n, în Legea 122/2023, respectiv:

„gospodărie țărănească, așa cum este definită în anexa nr 1 la Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare”.

Ce prevede legea referitor la gospodăria țărănească:

Potrivit Legii 566/2004, gospodăria țărănească este o exploatație agricolă mixtă de culturi și creșterea animalelor. Gospodăria țărănească se autorizează pe persoană fizică de către unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia solicitantul are gospodăria, prin vizarea anuală a atestatului de gospodărie țărănească.

Atestatul de gospodărie țărănească și carnetul de comercializare se vor elibera de către cooperativa agricolă al cărei membru este numai solicitanților ce dețin în proprietate, în chirie, concesiune și/sau arendă suprafețe de teren, efective de păsări, animale, familii de albine și bazine piscicole.

Într-o astfel de gospodărie, se pot crește până la 100 de porci, 300 de oi, 15 vaci, 2.000 de găini, 15 cai, etc.

Gospodăria țărănească se înregistrează în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor – S.N.I.A. ca fiind deținută de persoane fizice, neînregistrate la oficiul registrului comerțului. Aceasta îndeplinește condiții minime de biosecuritate, nu se înregistrează sanitar-veterinar și comercializează pe piața națională animale vii și produsele de origine animală de la acestea, prin intermediul cooperativei agricole din care face parte.

Gospodăria țărănească se autorizează și funcționează ca membru într-o cooperativă agricolă, în conformitate cu prevederile prezentei legi. Animalele vii și produsele de origine animală de la acestea se comercializează numai către centrele de sacrificare, prelucrare, procesare, conservare, sortare, marcare și ambalare ale cooperativei agricole, în baza carnetului de comercializare. Cooperativa agricolă emite atestatul de gospodărie țărănească și carnetul de comercializare.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

  1. Hai sa nu ne panicăm. Nicaieri in Vestul UE, nu vezi țarani care sa vanda ce cresc in gospodarie dupa bunul plac, necontrolati veterinar si sanitar. Asta ca sa nu mai zic de celebrele gâște și găini de pe marginea drumului. Porcii crescuti in gospodarie de obicei nu sunt verificati si tratati pentru boli sau paraziti (trichinela, etc). Eu iau carne de porc de la țară, de la rude, caci stiu ce iau, dar nu as avea curaj sa cumpar de la niste tarani pe care nu ii cunosc. Nu stii cum au fost crescuti acei porci si ce boi au, spre deosebire de cei de la ferme care, totusi sunt crescuti intr-un mediu destul de sigur. Legea nu interzice cresterea porcilor pentru consum in familie, si hai sa fim seriosi, nimeni nu poate controla pe țăran când taie porcul daca da si altor rude in afara de propria familie. Ar fi fost intr-adevar o problema foarte grava daca se interzicea pur si simplu cresterea porcilor decatre persoanele fizice, dar legea nu impiedica pe nimeni să își creasca porcul acasă pentru consum propriu. sau celor apropiați.

  2. Pe vremea ministrului Daeea, acelasi Ansva vroia sa interzica exportul si transportul ovinelor vii pe o distanta mai mare de cateva sute km. Din cauza stresului, cica. Peste vreo doua saptamani s-a lamurit care era interesul: UE a pus la bataie fonduri pt achizitia de instalatii de procesare a carnii, iar beneficiarii aveau nevoie de carne moka, pe care doar ei sa o poata procesa si exporta legal.
    Cu porcii se pare ca le-a reusit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE