ACTUALITATEVIDEO: Comisiile de Sănătate și Juridică ale Senatului au avizat, NOAPTEA, legea...

VIDEO: Comisiile de Sănătate și Juridică ale Senatului au avizat, NOAPTEA, legea care prevede certificatul verde obligatoriu pentru toți angajații de la stat și privat

ACTUALIZARE 21:00 În cadrul unor ședințe ținute noaptea, în care unii dintre membrii nu au fost prezenți, dar „și-au lăsat votul”, Comisiile de Sănătate și juridică au avizat pozitiv proiectul de lege 454/2021, inclusiv cu amendamentele propuse de Florin Cîțu și Raluca Turcan.

Conform acestor amendamente, despre care R3media a relatat anterior, angajații tuturor instituțiilor de stat – mai puțin cele judecătorești – vor fi obligați să se vaccineze sau să se testeze zilnic pe banii lor. Același registru va fi aplicat și operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Cei care au votat pentru au fost senatorii PNL, UDMR și USR, în timp ce AUR și PSD s-au opus.

Proiectul va intra în dezbaterea plenului Senatului.

Printre domeniile incluse în proiect sunt educația, sănătatea, dar și Parlamentul. Prevederile nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.

Angajații care nu au certificat verde pot fi suspendați timp de 30 de zile și ulterior pot fi concediați, potrivit proiectului.ACTUALIZARE 17:00
Parlamentarii Comisiei Juridice au dat bir cu fugiții și nu au mai ținut ședința. Parlamentarii AUR au anunțat că vor rămâne în Parlament, pentru ca proiectul de lege să nu ajungă în plen.

Conform știripesurse, se pare că ședințele s-ar disputa pe whatsapp!

ACTUALIZARE 16:49 Comisia de Sănătate a Senatului s-a întrunit, în mod nestatutar, fiind întreruptă după un protest al parlamentarilor AUR. Urmează o ședință comună cu Comisia Juridică.

Evenimentele sunt transmise în direct pe facebook pe pagina deputatului George Simion.

ACTUALIZARE 16:00 Comisia pentru Drepturile Omului a avizat NEGATIV proiectul de lege 454/2021. Urmează ședința Comisiei Juridice și de Sănătate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Florin Cîțu și Raluca Turcan, ambii de la PNL, au propus trei amendamente la proiectul de lege 454/2021, astfel încât, nu doar cadrele medicale, ci și cadrele didactice și toți angajații de la stat și privat (unde sunt minim 50 de angajați), să fie obligate să aibă certificat verde.

Conform propunerii celor doi parlamentari PNL, „Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private”, s-ar transforma „Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private și pentru alte categorii de furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale și de medicamente”.

În varianta inițială, se propunea certificatul verde „doar” pentru cadrele medicale, personalul din cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului de Interne, precum și în cadril laboratoarelor de analize medicale.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

Cei doi au adăugat și „cadrul sistemului de învățământ preuniversitar și superior, prevăzut de articolul 88 și articolul 291 din Legea 1/2011 a Educației Naționale, precum și în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici cu capital public și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea mai mult de 50 de persoane simultan”.

Un alt amendament menționează obligativitatea certificatului verde pentru personalul „în cadrul unităților de asistență medicală profilactică și curativă, în cadrul unităților și structurilor medicale reglementate de art.170 și 172 alin (10) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul laboratoarelor de analize medicale, denumite, în continuare, unități publice și private, personalul, precum și persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale și de medicamente”.

Surse din cadrul AUR au declarat  pentru R3media că PNL dorește adoptarea pe repede-înainte a proiectului, programând o ședință comună a Comisiei de Sănătate și a Comisiei Juridice a Senatului, pentru marți de la ora 16:00.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

  1. Daca am inteles eu bine fereastra Overton, cam asta fac si ei acum.

    Propun ceva mult mai dur, urmarind de fapt medicii si profesorii.
    Un fel de…”bine, hai ca suntem de treaba si nu va mai vaccinam pe toti. Doar pe profesori si pe medici.” (adica ce voiau de la inceput).
    Ei..si dup-aia le adauga pe rand, pe domenii sau pe categorii.

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...