ACTUALITATELegăturile lui Iohannis și Băsescu cu pro-rușii și stataliștii din Moldova. Strategia...

Legăturile lui Iohannis și Băsescu cu pro-rușii și stataliștii din Moldova. Strategia de discreditare a AUR

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău a mers astăzi la Bălți pentru a se poza alături de un candidat electoral cu viziuni pro-ruse, Renato Usatîi, primarul orașului din nordul Republicii Moldova. Pretextul a fost prezentarea a 11 troleibuze care vor circula în Bălți, precizează Timpul.md.

Totodată, e de menționat că, în seara alegerilor prezidențiale, după aflarea rezultatelor, primarul pro-rus Renato Usatîi a mers la Maia Sandu și i-a oferit un buchet de flori galbene.

Legăturile lui Renato Usatîi cu președintele Klaus Iohannis

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În urmă cu aproape 7 ani, la alegerile prezidențiale din România, apăreau mai multe informații privitoare la relația pe care Klaus Iohannis, pe atunci candidat al Alianței Creștin-Liberale la funcția de președinte al României, le-ar avea cu liderului Partidului „Patria”, Renato Usatîi.

La acea vreme, liderul organizației din Moldova a Partidului Social Democrat din România, Victor Alexeev, preciza că legăturile lui Iohannis cu Usatîi creează suspiciuni că primarul de Sibiu ar putea fi agentul unor interese străine și nu al interesului național românesc.

Potrivit lui Alexeev, Michael Schmidt, directorul filialei BMW România, este căsătorit cu sora lui Renato Usatîi, Veronica. Totodată, acesta este unul din cei mai buni prieteni și principalul finanțator al candidatului ACL, Klaus Iohannis.

„Acest milionar de origine germană nu este doar omul lui Klaus Iohannis, dar și omul lui Renato Usatîi. Renato Usatîi este omul Moscovei, cunoaștem că este și acționar la Gazprom”, a spus liderul organizației PSD în Republica Moldova, citat de IPN.

Victor Alexeev a menționat că tabloul este completat de fostul premier moldovean Vlad Filat, liderul PLDM.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media 

„Vlad Filat care, aparent, numai aparent, repet, este certat cu Renato Usatîi, este un susținător pe față al lui Klaus Iohannis. Filat și Usatîi sunt niște prieteni vechi. Filat este privit cu o rezervă foarte mare și prudență în Statele Unite, însă are indulgență la Berlin”, a declarat Alexeev. Acesta a mai menționat că Renato Usatîi, cu bani de la Vladimir Putin și Gazprom, i-a plătit facturile lui Filat când liderul PLDM a călătorit în Germania.

În context, Victor Alexeev a avertizat că relațiile ruso-germane sunt foarte strânse și îngrijorează celelalte cancelarii vestice, iar conexiunile Iohannis-Usatîi creează suspiciuni că primarul de Sibiu ar putea fi agentul unor interese străine și nu al interesului național românesc, preciza Stiri.md la acea vreme.

În decembrie 2020, după ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și s-a instalat în fotoliul de președinte, Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a mers în vizită oficială la Chișinău, însă nu a vorbit nimic despre o eventuală reîntregire națională între cele două state românești. Atunci, George Simion atrăgea atenția că „președintele României nu a amintit de reîntregirea națională și nici de românitatea celui de-al doilea stat românesc de peste Prut”.

Traian Băsescu și strategia de discreditare a AUR

De puțin timp intrat pe piața politică a Republicii Moldova, Alianța pentru Unirea Românilor a reușit să coaguleze în jurul său majoritatea forțelor unioniste importante. Totuși, Partidul Unității Naționale, condus de actualul deputat Octavian Țîcu, a refuzat aderarea la platforma oferită de AUR, deși deputatului PUN i s-a oferit primul loc pe lista Alianței pentru Unirea Românilor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

„Noi am venit cu propunerea de a ne consolida, unioniștii pe o platformă unionistă, care nu neapărat să reflecte calitatea de membru de partid. Până la ora actuală, la platforma unionistă a Partidului Unității Naționale au aderat 12 personalități remarcabile. Prin urmare, era clară intenția noastră de a oferi o perspectivă pozitivă, care să ne aducă o victorie în următorul Parlament al forțelor unioniste. Prin urmare această propunere a AUR-ului este de neînțeles”, a afirmat liderul PUN.

Totuși, motivele care stau în spatele refuzului PUN de a adera la platforma AUR sunt legate de faptul că președintele de onoare la Partidului Unității Naționale este nimeni altul decât Traian Băsescu. PMP, exponentul din România al PUN a pierdut iarna trecută alegerile parlamentare în fața Alianței pentru Unirea Românilor și nu a mai reușit să intre în Legislativ.

De asemenea, Octavian Țîcu a fost ales în actualul Parlament pe listele Platforma DA, care a făcut parte din Blocul ACUM alături de Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu.

Foștii consilieri ai președintelui Băsescu au ieșit la atac

Iulian Chifu, fost consilier prezidențial pentru Afaceri strategice și Securitate Internațională în cadrul Administrației Prezidențiale, în perioada 2012-2014 și consilier prezidențial pentru Afaceri strategice, Securitate și Politică Externă, în perioada 2011-2012 a declarat recent în presa din Republica Moldova că, în România, AUR este „un partid cel puțin controversat, în care motivațiile sale și apropierile vinovate al unor membri sau foști membri cu fosta Securitate și cu serviciile ruse sau apropierea de poziții pro-ruse este discutabilă. O imagine de partid populist, antisistem, neserios și scandalagiu, care s-a prăbușit după alegerea în Parlament…”, precizează Europaliberă.

De asemenea, Iulian Fota, fost consilier pe securitate al aceluiași președinte Traian Băsescu spune că „AUR este un proiect rezultat din laboratoare neaoșe românești. Românești !!!! Din țară și din străinătate, dar românești!”, conform Hotnews.

Totuși, cei doi nu aduc dovezi în cele afirmate, reflexiile cu privire la Alianța pentru Unirea Românilor fiind susținute doar de propriile raționamente, fără a exista o certitudine clară care să certifice cele spuse.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media

De menționat că, în anul 2016, actualul președinte din Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Traian Băsescu. Atunci, aceasta se declara încântată de discuția pe care a avut-o despre „viitorul Moldovei”.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Colaborare ruso-germană în privinţa menţinerii fostei RSS Moldovenească sub controlul Moscovei, adică Pactul Ribbentrop-Molotov, este gut sau haraşo (cum preferaţi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate