ACTUALITATELegalizarea avorturilor în Argentina, salutată entuziast de filiala românească a postului francez...

Legalizarea avorturilor în Argentina, salutată entuziast de filiala românească a postului francez de stat, RFI

Legalizarea avorturilor în Argentina, prin decizia de a nu pedepsi întreruperea de sarcină până la 14 săptămâni, a fost salută de către filiala românească a postului RFI, finanțat de statul francez.

Sub titlul „Legalizarea avorturilor în Argentina: un exemplu pentru întreaga Americă latină”, RFI se bucură de faptul că „Deputaţii şi senatorii argentinieni au privit însă realitatea cu ochii raţiunii:  în fiecare an între 370 000 şi 520 000 de femei recurg la avorturi clandestine. Iar între 1983 şi 2018 au murit peste 3000 de femei din cauza avorturilor realizate în condiţii necorespunzătoare”.

Țările unde viața pruncului este protejată pe tot parcursul sarcinii sunt considerate ca fiind cu legi „severe”, deși același gen de legislație era o normalitate în toate țările Europei până acum 30-40 de ani.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

„Statul Salvador, de exemplu, a adoptat în 1998 o legislaţie drastică, avortul fiind interzis indiferent de circumstanţe, chiar dacă viaţa mamei este în pericol. Pedepsele pentru încălcarea acestei legi sunt extrem de aspre, între doi şi opt ani de închisoare, iar dacă sarcina a fost mai mare de 22 de săptămîni, avortul este considerat omicid şi se pedepseşte în Salvador cu 30 pînă la 50 de ani de închisoare. În jur de 15 ţări pe glob au astfel de legislaţii severe, printre ele numărîndu-se Honduras, Congo, Senegal, Egipt, Madagascar, Haiti, Filipine, Laos…

În numeroase ţări avortul este permis dar în condiţii foarte precise şi restrictive. În această categorie de ţări intră Brazilia, Chile, Venezuela, Parahuay, Guatemala, Polonia, Libia, Siria, Afganistan, Birmania, Sri Lanka…”, scrie Matei Vișniec.

Acesta continuă: „Femeile dispun efectiv de propriul lor corp şi au voie să avorteze fără condiţii doar în Europa (cu unele excepţii), America de nord şi Oceania.
Noua Zeelandă a depenalizat avortul în martie anul acesta, pînă acum el era pasibil de 14 ani închisoare – pedeapsă care nu a fost însă aplicată niciodată”. Autorul omite să menționeze însă că femeile nu elimină o parte a propriului corp, ci o altă ființă umană.

Matei Vișniec nu tresare nici când amintește că în Franța se discută o lege conform căreia cine are azi 15 săptămâni este o ființă umană, iar mâine ar putea să nu mai fie: „In Franţa este în discuţie un proiect de lege prin care perioada legală de practicare a unui avort trece de la 12 la 16 săptămîni”.

Radio France International (RFI) este un post de radio-TV care este finanțat de statul francez.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...