ACTUALITATELa pas prin România. „Drumul Aurului” spre Treptele Romane de la Brad,...

La pas prin România. „Drumul Aurului” spre Treptele Romane de la Brad, uitat de autorități și afectat de distrugeri

„Drumul Aurului”, care să permită accesul spre Treptele Romane și spre vechile mine de aur din zona Brad, se dorea o destinație turistică importantă, însă autoritățile nu au reușit de mai bine de un deceniu să finalizeze lucrările, astfel că partea de șosea realizată până acum a început deja să fie afectată de distrugeri.

În zona Bradului, aurul a fost exploatat din vremea dacilor. „Drumul Aurului”- un circuit turistic de circa 10 kilometri care include galeria „Treptele romane”, Biserica Ruda 12 Apostoli, fosta exploatare auriferă Gurabarza şi Muzeul Aurului- a fost plănuit ca o destinație turistică atractivă pentru cei care vor să cunoască istoria ţinutului, scrie Adevărul.

Potrivit sursei citate, de peste un deceniu, autorităţile din Brad au plănuit înfiinţarea „Drumul Aurului”, însă lucrările nu au fost duse la bun sfârșit nici până azi, astfel încât și partea de drum asfaltată a început să fie afectată de distrugeri.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Drumul aurului, spre vechile mine

De la galeria minieră turiştii urcă circa un kilometru, pe lângă alte guri de mină şi halde de steril, ascunse de pădure, la al doilea reper al zonei: Biserica Ruda 12 Apostoli.

De aici, un urcuş abrupt urmat de o coborâre sinuoasă, îi aduce pe călători în satul Gurabarza, locul uneia dintre cele mai mari exploatări de aur din România, închisă în 2006 şi ruinată definitiv.

„Drumul aurului” coboară apoi printre vechile colonii muncitorești din Crişcior, printre casele zărăndenilor, traversând satul Crişcior şi intrând în Brad, unde cel mai valoros reper al istoriei mineritului este Muzeul Aurului. Gara din Brad se află şi ea pe lista obiectivelor turistice ale traseului, la fel şi calea ferată minieră Brad – Crişcior, ambele monumente istorice.

Totuși, scrie sursa citată, aproape un kilometru din „Drumul Aurului”, în zona Bisericii Ruda 12 Apostoli, a rămas neasfaltat.  Drumul de pământ traversează aici o pantă abruptă, pe care ploile o fac aproape inaccesibilă cu autoturismul. De la biserica din mijlocul pădurii spre Ruda Brad, drumul asfaltat în anii trecuți este stricat în mai multe locuri.

Mai multe exploatări forestiere au funcționat în zonă, iar stratul subțire de asfalt nu a făcut faţă utilajelor grele. Și aici, turiștii sunt puşi în dificultate din cauza carosabilului acoperit cu noroaie, provenite din scurgerile de pe versanți şi de la lucrările forestiere.

Nota redacției:

Dincolo de neputința autorităților, obiectivele turistice din zona Brad merită vizitate, fie că vorbim de Treptele Romane, una dintre puținele galerii miniere din Antichitate care poate fi văzută în România, sau de Muzeul Aurului, unde sunt prezentate peste 1.000 de exponate din aur.

Sursa foto: Daniel Ghiță/ Adevărul

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...