joi, februarie 2, 2023
OPINIILa modul în care gândim, o să ne tot mănânce câinii. Și...

La modul în care gândim, o să ne tot mănânce câinii. Și oamenii

M-a cutremurat când am auzit că o femeie a murit în București sfâșiată de câini. Dacă stai să te gândești în ce chinuri a murit săraca, n-ai cum să nu te îngrozești, să te întristezi profund. E ceva de nedescris, sincer. Dumnezeu s-o odihnească!

Înainte de a vorbi despre responsabilități, despre „cine e de vină?”, trebuie să vă spun că scriu din postura unuia care a fost mușcat de câini de trei ori. De două ori a fost vorba de câini cu proprietar și o dată de o haită de maidanezi. Din fiecare eveniment am avut ceva de învățat: am realizat că nu mai trebuie să trec prin fața caselor de unde au ieșit câinii aceia, fie – cum a fost cu maidanezii – să fiu atent în jurul meu, iar dacă există semnele unei haite, să mă îndepărtez, calm, din acea zonă.

Ceea ce vreau să subliniez e că în niciun moment n-am avut așteptări de la altcineva în ceea ce privește problema câinilor și am rezolvat singur ceea ce era de rezolvat. Fără să exonerez autoritățile statului, mă întreb: dacă femeia asta a mai fost atacată – grav – în aceeași zonă, ce-a mai căutat acolo? Pentru că s-a dus de bună voie, nu a fost obligație de serviciu.

Dacă știi că-n drum e o groapă mare, care ți-a mai dărâmat mașina, ce cauți să te duci tot acolo? O fi simțit ea că acum va fi bine? În acest caz, se confirmă încă o dată că REALITĂȚII NU-I PASĂ DE SENTIMENTELE TALE.

Dar românii nu par să se sinchisească prea mult de realitate. Altfel, nu s-ar explica de ce, în fața evidenței că statul nu e bun de nimic, vor să dea…mai multă putere statului.

Mă uit pe internet și de la femeia mușcată de câini, până la singurătatea unor bătrâni, cele mai apreciate și cele mai dese reacții sunt cele în care i se cere statului să facă mai mult. „Să vină statul” sau „E treaba Primăriei” sau „Oamenii n-au nicio vină, autoritățile să facă mai mult”.

Vezi că statul a eșuat în ultimul hal și reacția ta este să-i dai și mai multă putere?! Și aici ajungem la problema profundă, reală: mulți dintre români nu vor să facă nimic, nu vor să-și asumați nicio responsabilitate, ci doar să vă vine „cineva” – statul – să aibă grijă de ei.

După ce a văzut că i se răpesc copiii de pe stradă, că este mușcat de câini, că este furat la drumul mare fără să intervină cineva, orice om zdravăn la cap ar fi constatat că singura soluție este să se apere singur.

În contextul lumii de azi, auto-apărarea înseamnă inclusiv dreptul de a purta o armă. Sigur, putem considera că și cuțitul, toporul, bâta sau bolovanul reprezintă arme. Dar asta dacă trăim în evul mediu. Dar clanurile de interlopi nu au acasă doar cuțite și topoare: ei au pistoale, mitraliere și altele. Pentru că asta fac interlopii: nu respectă legea. Inclusiv legile pentru regimul armelor și munițiilor. A spera, a-ți dori ca ei să respecte aceste legi, deși prin definiție, nu fac asta, este o nebunie. Pentru că REALITĂȚII NU-I PASĂ DE SENTIMENTELE TALE.

Și tot în România de azi, 90% din populație este de acord că statul nu funcționează, că autoritățile sunt incompetente și că instituțiile sunt corupte. Dar dacă vii și spui: ar trebui să facem presiuni să putem, măcar, să ne apărăm singuri, tot ăia 90% îți vor sări în cap. Cum? Vai! „Ne apără statul!”, asta e reacția cea mai deasă și în același timp, tragi comică, a celor 90%.

Cât de mult ne-a schimbat totalitarismul! Locuitorii acestor teritorii au purtat, dintotdeauna, arme. Singurii care le-au confiscat au fost comuniștii. Simultan cu confiscarea pământului (Recomand filmul „Vânătoare de Vulpi” din 1980 pe acest subiect). Oare de ce un regim totalitar ar confisca mijloacele de trai și de apărare ale cetățeanului?! Oare de ce niciun politician din „regimul democratic” nu vrea să ne redea dreptul firesc la autoapărare?

Păi vă spun eu de ce, dacă nu v-ați prins: pentru că dacă ești supărat pe felul în care-ți cheltuie banii, statul îți dă posibilitatea să protestezi dansând „Pinguinul” în fața Guvernului. Iar dacă te găsești înconjurat de o haită de câini, de lupi sau de urși, poți să te aperi gândindu-te la la ce-ai citit într-un articol despre „cum să…”.

Succes!

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Ar fi spectaculoase luptele intre bandele inarmate. Dl Șomănescu vorbește despre REALITATE dar nu in contextul social ci strict in ceea ce privește nevoile individuale.

  2. 1.”M-a cutremurat când am auzit că o femeie…”
    -caini de lupta-adica cu proprietar!
    2.fratzii Tate…..

    -cum ajung fatalaii in presa scrisa?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate