joi, aprilie 18, 2024
ACTUALITATELa ei s-a putut: O firmă autohtonă a cumpărat activele CEZ din...

La ei s-a putut: O firmă autohtonă a cumpărat activele CEZ din Bulgaria. În România, activele CEZ s-au vândut unui consorțiu australian

Consiliul Concurenței din Bulgaria (CPC) și-a dat acceptul pentru ca grupul local Eurohold Bulgaria să achiziționeze filiala locală a companiei cehești CEZ, după ce instituția a terminat a doua anchetă în profunzime asupra tranzacției, a informat un comunicat de presă, citat de siteul Intellinews.com.

Acceptul dat de către instituția bulgară pune capăt aventurii cehilor de la CEZ în Bulgaria, care s-au plâns de ani de zile de relația cu autoritățile statului vecin.

„Achiziția companiilor CEZ face parte din strategia Eurohold de intrare pe piețe noi din Sud-Estul Europei și pentru crearea unei companii regionale de utilități”, afirmă comnicatul bulgarilor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Decizia CPC finalizează achiziția CEZ de către Eurohold începută în 2019, care a fost blocată de aceeași instituție acum doi ani. Blocarea acestei tranzacții a fost ridicată în august, după ce în iulie un tribunal a decis că decizia CPC nu este legală.

Comisia pentru Protecția Concurenței din Bulgaria a decis să nu permită preluarea activelor locale ale CEZ de către Eurohold deoarece „combinarea resurselor economice și a poziției de piață a celor două grupuri în sectoarele asigurărilor și electricității creează premisele pentru stabilirea sau întărirea poziției dominante”. Eurohold a ajuns la un acord privind achiziția operațiunilor bulgare ale grupului ceh de energie și utilități CEZ în luna iulie 2019, valoarea tranzacției fiind de 335 milioane de euro.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Eurohold a fost interesată de preluarea activelor CEZ și din România. Activele companiei cehești, care au fost dorite și de statul român – de la care le cumpărase inițial(fosta companie Electrica Oltenia) – au ajuns până la urmă la Fondul de Investiții Australian Macquarie Infrastructure and Real Assets („MIRA”).

Grupul CEZ se numără printre principalii lideri de utilități integrate din România. Acesta deține una dintre cele mai mari companii de distribuție de energie (1,4 milioane portofoliu de clienți, 6 826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producție de 1 105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producție de 83 GWh în 2018) și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali (vânzări de 3 425 GWh în 2018).

Fondat în 1995, grupul bulgar Eurohold deține operațiuni concentrate în principal în domeniile servicii financiare nonbancare, leasing și vânzări auto și asigurări generale. Pe lângă Bulgaria, grupul este activ pe piețele din România, Grecia, Georgia, Polonia, Ucraina, Italia, Spania și mai recent, Belarus. Eurohold a intrat în România în 2007, prin achiziția companiei Asitrans Asigurări (în prezent Euroins România), prima incursiune a bulgarilor pe piețele internaționale.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE