luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATELa doi ani după Maradona, a trecut la cele veșnice și marele...

La doi ani după Maradona, a trecut la cele veșnice și marele Pele: Sper ca Dumnezeu să mă primească așa cum am fost primit pe Pământ

Fostul mare fotbalist brazilian Edson Arantes do Nascimento, Pele, a trecut la cele veșnice la vârsta de 82 de ani. Brazilianul se lupta de mai mulți ani cu cancerul, iar în ultimele zile starea sa s-a înrăutățit teribil.

Născut pe 23 octombrie 1940, legendarul brazilian a debutat la profesioniști la vârsta de 15 ani, în tricoul lui Santos, și, la 16 ani făcea parte deja din echipa națională a Braziliei. A câștigat 21 de trofee cu Santos și este în continuare singurul jucător cu trei Cupe Mondiale în palmares (1958, 1962, 1970). Pe 3 decembrie 2022, Edson Arantes do Nascimento nu a mai răspuns la tratamentul pentru cancer și medicii au decis să-l mute în salonul pentru “îngrijire paliativă” al spitalului Albert Einstein din Sao Paulo.

Pele avea peste 30 de distincții individuale și a fost decorat cu Ordinul de Cavaler al Marii Britanii în rang de comandant, primind de asemenea, printre altele, Ordinul Național de Merit din partea guvernului brazilian, scrie Digisport.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Povestiri rusești de Crăciun – Antologie și vei contribui la susținerea libertății ideilor și a editurii Contra Mundum

În prima parte a carierei, Pele s-a remarcat ca vârf de careu, reușind ”să rupă plasele” adverse, iar spre final a coborât pe poziția de playmaker, în spatele atacanților. Pele avea un stil unic, o combinație de viteză, creativitate, tehnică și forță fizică, calități care-l făceau o ”sperietoare” pentru orice defensivă întâlnea, precizează sursa citată.

Fostul mare fotbalist a fost căsătorit de trei ori și este tatăl a șapte copii. Cu doi ani înainte de a muri, într-un interviu acordat publicației Gazzetta dello Sport, Pele spunea că îi mulțumește lui Dumnezeu că a ajuns până la vârsta respectivă (80 de ani) și mărturisea că „atunci când voi urca la cer, sper ca Dumnezeu să mă primească așa cum sunt primit aici, pe Pământ, grație fotbalului”.

Alături de Maradona, a fost declarat cel mai bun fotbalist al secolului XX de către FIFA. Maradona însuși a murit acum doi ani.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

5 COMENTARII

  • Dvs. vă place fotbalul (lor), ori ierarchiile ? Eu, ca nepriceput, spun că repozații aceștia nici măcar nu s-au întâlnit (pe teren).

   Într-o zi îl veți desconzidera și pe Messi – cred eu, desigur … (Dacă nu dăm collțu’ între timp, desigur.)

   • Faptul că susțin că Maradona e mai mare ca Pele nu înseamnă că-l desconsider pe fotbalistul brazilian. E doar părerea mea. Pe Pele nici nu l-am văzut jucând direct, decât înregistrări, youtube, etc. Am văzut în schimb(“pe bulgari”, ca toată lumea), golul al doilea marcat de Maradona Angliei, în ’86. Tot părerea mea, e cel mai frumos gol din istoria fotbalului. Asta a fost și părerea lui taică-miu și a altora mai în vărstă, care îl văzuseră jucând și pe Pele. Nu trebuie să vă enervați că facem ierarhii. Puteți privi cu amuzament, a crede că X a fost mai mare fotbalist decât Y nu face rău absolut nimănui.

    • Da, îmi pare rău. Nici eu nu eram atât de „enervat” pe cât ați resimțit dvs. – eram nemulțumit. Pélé nu s-a întâlnit cu Maradona, să se ambiționeze mai tare: nu-l stimulau colegii de generație să dea mai mult.

     Dar, mai ales, nu am vrut să zic că nu aș fi de acord eu însumi (un nepriceput la fotbal!), ci doar că nu despre asta ar trebui să vorbim … ci de fotbalul lor.

     Iar în tenisul ultimilor 10-15 ani, asta s-a văzut și mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate