joi, februarie 22, 2024
OPINIILa ce să vă gândiți când auziți cuvintele „sustenabil” și „economisire”

La ce să vă gândiți când auziți cuvintele „sustenabil” și „economisire”

Cu siguranță ați auzit – cu excepția cazului în care sunteți un pustnic ce trăiește în munți – folosirea termenilor de „sustenabil” sau „sustenabilitate”. Atât din gura unor privați, cât și din gura oficialilor de stat, fie că sunt români sau altceva. De „economisire” nu mai vorbesc. De când ne-am pomenit cu „criza energetică” sau „criza climatică”, s-a vorbit de „economisire” de ne-am săturat :).

În momentele în care scriu aceste rânduri la Davos se desfășoară celebrul Forum Economic Mondial. N-o să vorbesc despre discuțiile purtate acolo, semnificații, etc, ci o să vă expun câteva fapte, întrebări, pe care să le aveți în vedere când mai auziți de „sustenabil”.

Când o să vi se spună să „circulați sustenabil”, să vă gândiți că o singură cursă cu un avion privat, precum sutele care au zburat zilele astea spre Davos, emite o amprentă de carbon cât un an de circulat cu mașina voastră personală. Credeți că de mâine sau din 2035, Ursula, Biden, Gates și restul vor renunța la avioane private ca să circule mai „economic”? Nu. Tot vouă/nouă ni se va cere să tăiem.Ni se va cere – azi delicat, mâine direct și brutal – să renunțăm la mașinile noastre „poluante”, dar fiabile și ieftine, pentru vehicule „care protejează planeta”, dar incredibil de scumpe și proaste. Ei? Elitele vor merge tot cu avioanele private.

Auzim că trebuie să renunțăm la mâncarea de origine animală pentru că a crește animale este „poluant” și trebuie găsită o soluție „sustenabilă”. Chiar dl Gates a reiterat chestia asta recent. Credeți că la Davos, la masă, se servesc gândaci și carne artificială?

Credeți că la Cotroceni, Palatul Victoria, Casa Albă, Bruxelles, demnitarii sunt hrăniți cu insecte sau cu fripturi proaspete și fructe exotice (transportate acolo, cu avionul!)? Nu. Evident. Toate porcăriile alea sunt pentru noi, pentru plebei.

Apropo, ați citit textul ăsta cu telefonul/Pc-ul în priză? Dar cu becul aprins? Dacă răspunsul este „Da”, atunci sunteți vinovat de risipă! Nu economisiți! N-ați auzit ce ne-a recomandat însuși primul ministru, primul general al țării? Dar, după mintea voastră, credeți că la Davos se discută la lumina lumânării?

Credeți că becurile se sting în încăperile respective, în băi, în hotelurile care-i găzduiesc pe forumiști? Nici pomeneală. Treceam aseară pe lângă o instituție importantă a statului român și becurile erau aprinse ca și cum ar mai fi fost cineva acolo. Niciun stres, nicio emoție.

Dar în reședințele cu zeci de camere ale domnilor Bezos sau Zuckerberg, credeți că se stinge lumina? O reședință din asta, una singură, consumă energie și alimente cât un bloc întreg, populat de noi.

Pe scurt, când auziți de „sustenabil”, de „economisire”, gândiți-vă la control. Atât. Toată ideologia privind „salvarea planetei” de mâncătorii de fripturi este despre controlul nostru. Băieții ăștia și-au dat seama că dictaturile și tentativele de impunere nasc imediat opunere. Așa că cea mai simplă cale este să ne EDUCE și subliniez acest cuvânt, să renunțăm singuri la tot ce ne definește autonomia individuală și libertatea ca oameni, în numele unui „bine mai mare”.

Urmează ani grei din acest punct de vedere. Depinde doar de noi să câștigăm această bătălie. Dacă nu pentru noi, măcar pentru copiii noștri.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

5 COMENTARII

  1. Nu trebuie sa fim speriati. Ei duc totul intr-o directie gresita facand un mare efort. Ei spera ca va venii ziua in care nu vor mai trebui sa faca efort ca sa duca omenirea in directia in care vor. Se insala amarnic. Cel mai mic efort il vor face cand vor lasa lumea sa traiasa cum e firesc , de la nmatura citire. Potentialele razboaie si calamitati pe care ei “chipurile” se lupta sa le anuleze sunt de fapt firesti. Fac parte din echilibrarea vietii pe pamant. Insasi ei sunt cei mai mari instigatori de conflicte. Asa ca eu stiu ca va venii ziua in care vor obosi sa duca lumea acolo unde nu e firesc. Si atunci le va venii randul la judecata. Sunt convins. Ca eu voi mai fi sau nu atunci nu mai conteaza. Conteaza doar faptul ca atunci se va vedea ca au “muncit” de pomana. Si Judecata va venii! Felicitari pentru articol domnule Somanescu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE