marți, decembrie 10, 2024
OPINIIKosovo, Serbia, Iugoslavia, Ucraina și principiile noastre

Kosovo, Serbia, Iugoslavia, Ucraina și principiile noastre

Am văzut că multă lume s-a inflamat, inclusiv vânjoasa noastră presă, pe tema crizei Kosovo-Serbia, de zilele astea. Evident, sârbii sunt de vină. Sârbii sunt pro ruși, deci sunt puși de Putin să facă scandal. Ba chiar am văzut niște cretini care au spus că sârbii vor declanșa o „operațiune specială în Balcani”. Deci nu în Kosovo, ci în Balcani! …

Înainte să ne pronunțăm, ar trebui să cunoaștem câte ceva despre istorie. În iunie 1991, Slovenia și Croația și-au declarat aproape simultan și UNILATERAL independența față de Iugoslavia.

Atunci, aceste republici din cadrul federației iugoslave au fost sprijinite, pe față, de către Germania, Austria, Ungaria și în general, comunitatea europeană. Spre cinstea sa, regimul republican al SUA de-atunci, a invitat la obținerea independenței prin CONSENS cu celelalte republici iugoslave.

Germania, proaspăt reunită, a argumentat atunci că slovenii și croații au voie să-și declare UNILATERAL independența, pe principiul auto-determinării popoarelor, chiar dacă asta a însemnat război. Bun.

Pe urmă, a venit rândul Bosniei Herțegovina. Această entitate NU voia părăsirea și nici disoluția federației iugoslave, pentru că era cea mai mixată etnic dintre toate republicile: sârbii, croații și musulmanii erau amestecați, căsătoriți între ei, etc.

Mai departe, spre 1993.Atunci la Washington s-a schimbat administrația și la putere au venit democrații lui Bill Clinton. Bill l-a încurajat pe liderul musulmanilor din Bosnia, care era și președintele președinției bosniace (formula de conducere colectivă a republicii) să declare UNILATERAL independența Bosniei din față de Iugoslavia.

Întâi, sârbii din Croația și apoi cei din Bosnia au zis: „păi stai domne, dacă ei au voie să folosească auto-determinarea pe criterii etnice, vrem și noi”. Și și-au declarat și ei independența în cadrul Croației și respectiv Bosniei.

Și-a venit Occidentul, în special și repet – administrația democrată de la Washington – și a zis: NU E VOIE. „Voi” nu aveți voie. Doar unii au voie. Și știm ce-a urmat…

Pe repede înainte, ajungem la 1999. Atunci, albanezii din Kosovo voiau să-și declare UNILATERAL independența față de Iugoslavia. Atenție, albanezii din Kosovo nu aveau măcar statut de republică, precum Croația sau Slovenia. N-a contat. Și pentru EI a fost voie. Ba chiar s-au folosit de o forță militară străină pentru a reuși în acest scop.

Numai sârbii de pe teritoriul fostei Iugoslavii n-au avut voie să folosească principiul auto-determinării pe criterii etnice. Astea sunt FAPTE de necontestat, de necombătut.

Ce observăm azi? Că aceleași persoane care au susținut și susțin Kosovo, deci autodeterminarea pe criterii etnice, le-o refuză altora. Având în vedere precedentele numite Croația, Bosnia și Kosovo, cu ce drept le interzici spre exemplu, ungurilor, să facă același lucru?

Sau cu ce drept le este interzis croaților și sârbilor din Bosnia să-și declare azi, independența? Mai ales că toate sondajele arată o susținere populară pentru asta? Păi de-aia: că cineva a decis că drepturile se aplică selectiv.

Din fericire, statul român a avut o poziție principială în cazul Kosovo și nu a recunoscut acel act unilateral.

Și așa ajungem la principiile unora dintre noi. Toate principiile de drept, morale, totul se suspendă când e vorba de Occident. Aici nu e vorba de Occident, ci de noi. A fi întotdeauna de partea celui mai puternic, a te face sluj în fața lui NU este un principiu de succes. Este un principiu al oamenilor slabi, al nevertebratelor.

A fi partener cu cineva nu înseamnă a accepta tot ce face acela. Când faci asta, nu mai ești partener, ci slugă.

Cum poți să vorbești de principii, când cei din Kosovo impun doar unei singure țări să-și schimbe numerele de la mașină atunci când intră pe teritoriul lor? Știți că dacă ești cetățean al Kosovo, dar te întorceai acolo fără numerele dorite de ei, nu mai intrai înapoi (precum moșul din filmul de mai jos)? Unde s-a mai pomenit așa ceva? Și mai vorbim despre drepturi, civilizație, superioritate morală?

Închei cu acest citat, din partea unui albanez, apărut în acest articol din New York Times: „Jur în fața lui Dumnezeu, dacă nu erau atâția care și-au dat viața pentru asta (independența Kosovo), aș fi spus să ne întoarcem la cum era înainte (parte a Iugoslaviei). Am avut o viață mai bună atunci, aveam mai multe oportunități”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de serbstreet (@serbstreet)

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

8 COMENTARII

  1. Exagerați cu bună știință ! Reveniți în anii 60-70-80 când statul Iugoslav a permis stabilirea albanezilor din ALBANIA în … IUGOSLAVIA din motive umanitare și din cauza sărăciel din țara lor, Albania. Albanezi au devenit majoritari în KOSOVO și au găsit de cuvință să afirme că aceasta este PATRIA … doar a lor, a albanezilor !!! Așa că nu aveți de ce să vă întoarceți în 1389 … rămâneți cu picioarele pe pământ și în realitatea istorică !

    • Păi stați așa: au avut nevoie de acordul statului Iugoslav pentru a se așeza acolo și l-au primit. Asta ziceți, da? Oare când s-a dat acel acord nu s-a dat cu condiția respectării legilor și constituției acelui stat? Răspunsul este DA. Mai ales că respectivii au devenit cetățeni cu acte ai Iugoslaviei și apoi ai Serbiei, deci supuși legii.

      Păi dacă te-ai angajat să vii în casa altuia, respectându-i regulile și apoi decizi cu bună știință să le încalci, cum se cheamă?

  2. În Kosovo sunt ani buni de când nu se mai plătesc pensiile. Au trei președinți care dau vina unul pe celălalt pentru toate relele.Populația e sătulă de tot si toate, nu există copii și viitor, fie el sârb, vroat sau musulman.Asta o știu de la o musulmancă kosovară umblată pe tot Pământul și stabilită temporar în România unde s-a logodit.La un ceai și-a deșertat tot sacul.Situația e tipică pentru Orient și pentru toate zonele unde SUA și, mai nou, epigonul european, crează conflicte și deschide răni mai vechi după care pleacă.Modelul politicii externe americane este același de la1903 o sforărie de tras bani, descrisă în amănunt de generalul Smedley Butler, omul care a văzut de atâtea ori patternul care a continuat mult după moartea sa, până în zilele noastre.Nimic nou sub Soare.

    • Nu mi-am propus sa fac o analiza adanca a istoriei Kosovo. Ci doar o trecere in revista a problemelor ce deriva din dreptul international, de la ultimul moment de stabilitate: federatia socialista iugoslava. Asa, ne putem intoarce la Campia Mierlei, la 1389…

      • Aveți dreptate. Or fi fost albanezi acolo, atunci ? Or fi ei „vechii iliri” ? Or fi și ei nemulțumiți … ca și noi (de „nou veniți”) ?

        S-or baza și ei pe cine se oferă să-i „ajute” (ca și noi), indiferent de motivații ?

        Astea cine să ni le spună (să pricepem și noi pe ce lume trăim) ?

  3. Și ca să nu se mai aplice drepturile selectiv, ar trebui toți să-și poată declara autodeterminarea pe criterii etnice, sau niciunul?

    • Problema nu este dreptul la autodeterminare, care este firesc. Ci SECESIUNEA în MOD UNILATERAL, fără acordul statului/entității în care trăiește acel grup. Asta e problema. Toți au făcut-o: croații, slovenii, musulmanii și albanezii. Apoi au profitat rușii și au făcut-o și ei în Ucraina. Când au încercat-o sârbii în Bosnia și Croația, s-a zis că sunt agresori 🙂

      Dar asta nu înseamnă că este legal. Secesiunea ar trebui făcută doar prin negocieri cu statul respectiv. Este clar că e un dublu standard la mijloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE