duminică, octombrie 1, 2023
ACTUALITATEKlaus Iohannis susține că a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski solicitând...

Klaus Iohannis susține că a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski solicitând rezolvarea situației. Președintele Ucrainei nu a menționat nimic despre acest subiect

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o discuție telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre recenta lege a minorităţilor naţionale adoptată de către Ucraina care a creat „preocupare şi nemulţumire la nivelul autorităţilor române”, solicitând în același timp rezolvarea situației, informează G4Media.

Cei doi au fost de acord ca miniștrii de externe ai celor două țări să se întâlnească și să caute soluții pentru garantarea drepturilor minorității române din Ucraina și potrivit aceluiași comunicat: „Președintele Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”.

La rândul sau, Președintele Zelenski a scris pe pagina de Facebook că a avut o convorbire constructivă cu Klaus Iohannis fără a face însă vreo referire la subiectul drepturilor minorității române din Ucraina: „Împreună cu Klaus Iohannis am convenit asupra demersurilor pentru dezvoltarea în continuare a cooperării dintre Ucraina și România în primul rând în sectorul apărării. Am mulțumit României pentru solidaritate și susținerea acordată în ceea ce privește rezistența în fața agresiunii rusești. Am discutat despre formula de pace și problemele agendei bilaterale.”

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

„Președintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare și preocupare față de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internațional umanitar, și a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric și frig.

Președintele României a reamintit sprijinul consistent și multidimensional acordat de țara noastră, atât prin asistență directă, sprijin pentru refugiați, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât și prin susținerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancțiunilor împotriva Rusiei și, respectiv, a acțiunilor vizând izolarea internațională a Rusiei. În context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să acționeze pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie.

Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina. Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei și a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană.

La rândul său, Președintele Ucrainei a transmis mulțumiri pentru sprijinul multidimensional și extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului și a subliniat necesitatea continuării susținerii Ucrainei, mai ales în contextul în care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populației și a infrastructurii civile.

În ceea ce privește aspectele legate de minoritatea românească, Președintele Volodimir Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România.”

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

5 COMENTARII

 1. „De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei și a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană.”

  Nu sună a măsuri salutare, așteptate de popor, ci a măsuri pentru care se necesită … încurajări și felicitări.

  Reforme care ar putea fi, mai târziu, explicația ascunsă a multor „măsuri iraționale” guvernamentale.

  Cum presa liberă nu dă detalii, rămâne să bănuim și să … așteptăm.

 2. Dupa ce au dat aia legea , ce rahat mai vrei sa faci boule? Este ca si cum iti exprimi indignarea DUPA ce ai asistat la un viol. 4M!

  • intrebati la maya,
   Teatrul Evreeieesc de Stat este un teatru evreeieesc din capitala României, București, care funcționează în principal în limba idiș, care a fost vreme de secole limba maternă a evreilor așkenazi din Europa, inclusiv în România.
   Adresă: Strada Doctor Barasch Iuliu 15, București 030167
   Număr de telefon: 021 323 4530

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate