Președintele Klaus Iohannis a declarat că susține desfășurarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie, pentru că țara are nevoie de un Parlament cu puteri depline.
El a mai adăugat că alegerile locale au demonstrat că se poate merge la vot fără să fie probleme epidemiologice.
„O democrație nu funcționează fără alegeri. Am pledat pentru organizarea alegerilor locale și am văzut cu toții că au fost organizate rezonabil de bine, nu au fost incidente epidemiologice. Însă dacă numărul de cazuri crește, campania electorală se va desfășura în condiții mai speciale. Alegerile trebui să aibă loc”, a spus Klaus Iohannis.
El apreciază că mersul la urne este la fel de sigur precum cel la magazin, după mâncare.
„Cu cât am putea amâna alegerile? Maximum trei luni. Ajungem la sfârșitul iernii. Nu cred că cineva își imaginează situația epidemiologică va fi net mai bună decât acum. Campanie mai mult online, la TV, radio decât fizic și să mergem la vot. Actul de votare nu e mai periculos decât mersul la pâine”, a adăugat șeful statului.
În altă ordine de idei, Iohannis a declarat că noi restricții sunt inevitabile.
„Cu cât mai repede sunt introduse și respectate, cu atât mai rapid își produc efectele. Dacă ne uităm pe date, numărul de testări crește de la o săptămână la alta. Am avut câteva mii, pe urmă 10.000, 15.000, 20 – 25.000. Astăzi am avut peste 27.000. Este, însă, o dublă problemă. Nu doar aparatele cu care se testează sunt poate încă insuficiente, asta se rezolvă simplu. Personalul calificat însă nu poate fi achiziționat sau inventat peste noapte. Pregătirea cadrelor de specialitate durează ani și ani”, a spus Iohannis.
Lucrurile merg tot mai bine, însă dacă nu avem grijă, boala va fi mai rapidă ca noi”, a spus președintele.
„Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu este o alegere politică. O pandemie nu este un ghinion, este o catastrofă care a venit peste noi, cu care trebuie să trăim până găsim soluțiile pentru a avea un vaccin sau un tratament. Această pandemie nu a fost alegerea nimănui, a venit fără să țină cont de cine este la guvernare”, a declarat Iohannis.
Șeful statului a afirmat că din martie până acum am învățat ceva despre acest virus și, în consecință, „putem să avem o viață cât de cât aproapiată de normalitate, o economie cât de cât funcțională și da, din păcate, avem și foarte multe persoane bolnave, foarte mulți oameni care au murit”.
Autoritățile au partea lor de rezolvat, însă cetățenii au o răspundere: respectarea restricțiilor, a spus Iohannis.
„Boala nu va dispărea, dar se va răspândi mult mai încet, sistemul de sănătate publică va face față, până când vom găsi un vaccin și vom putea să scăpăm de acest virus. (…) Va mai dura. Nu este iminentă finalizarea pandemiei și de aceea fac apel la toți românii: doar împreună putem să îngrădim răspândirea acestei boli. Dacă nu respectăm restricțiile, vom avea spitalele ultra-pline, sistemul nu ar mai face față și am avea cu toții de pierdut”, a adăugat Iohannis.
Președintele nu a ratat ocazia să atace PSD.
„Sănătatea publică e amenințată de COVID-19, iar politica românească e amenințată de PSD. Sunt două pericole și trebuie să ne adresăm și într-o parte, și în cealaltă parte. După alegeri, este evident că această creștere a numărului de bolnavi ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni”, a răspuns Klaus Iohannis, întrebat de ce la o conferință precednetă s-a concentrat mai mult în a ataca PSD, în defavoarea pandemiei.
El a spus că autoritățile trebuie să ia măsurile care se impun în prag de iarnă-toamnă, pentru că „lucrurile, probabil, se vor complica o dată cu venirea toamnei și cu vremea mai rece”.
„Să nu facem o confuzie între abordarea politică, necesară, fiindcă societatea merge mai departe – noi nu vrem să ne oprim în mijlocul bolii, dar e clar că abordarea politică e una, abordarea publică trebuie să fie una aplicată, care se bazează pe măsurile propuse de experți. Autoritățile au reacționat corect, însă revin – nu se poate aștepta nimeni ca guvernul singur să stăpânească pandemia. E o răspundere partajată. Câteodată politicienii se bagă și unde nu trebuie. PSD a ținut în Parlament câteva săptămâni o lege care trebuia dată urgent exact pentru îngrădirea epidemiei”, a mai zis Iohannis.
Președintele a declarat că nu intenționează să dea atribuții de urmărire penală serviciilor de informații.
„Nu intenționez să am inițiativă și să dau serviciilor atribuții în cadrul urmăririlor penale sau a proceselor penale. Aceste lucruri, urmărirea penală se face de către procurori, iar judecarea spețelor se face de către judecători. Serviciile secrete și serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu. Serviciile se ocupă de problemele lor”, a spus Iohannis.