Klaus Iohannis și-a anunța demisia din funcția de președinte, începând de miercuri, 12 februarie. El a susținut că a luat această decizie pentru a scuti România de criză întrucât Parlamentul urmează să voteze suspendare sa din funcție. El a catalogat demersul drept nefondat și păgubos.
Parlamentul a pus în mișcare procedura de demitere. Este un demers inutili, nefondat pentru că niciodată nu am încălcat Constituția. Este un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
Peste puține zile în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul.
Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și, din păcate, în plan extern.
Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe, candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, nu va înțelege nimeni de ce România își demite președintele. Vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățeni de acestă criză demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!
Cererea pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis va fi discutată marți în plenul reunit al Parlamentului de la ora 10, a anunțat luni după-amiază deputatul USR Ionuț Moșteanu.
„Klaus Iohannis este președintele care unește. Toate partidele au votat pentru aprobarea demarării acestei proceduri de suspendare și convocarea plenului reunit de la ora 10. Mâine dimineață, la ora 10, în plenul reunit vom trimite către Curtea Constituțională această sesizare și vom cere un aviz consultativ, conform procedurii”, a spus Moșteanu.
Al doilea mandat al lui Iohannis s-a încheiat pe 21 decembrie 2024. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că Iohannis și-a prelungit cu de la sine putere mandatul după această dată, înaintea unei decizii a CCR.