Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, miercuri, 11 octombrie 2023, o vizită oficială în Ungaria, la invitația președintelui Katalin Novak, a informat, marți, Administrația Prezidențială.
Potrivit sursei citate, este prima vizită la nivel de șef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani și reprezintă o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul relației de Parteneriat Strategic și despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum și despre modalitățile concrete de aprofundare a dialogului bilateral.
„Relațiile bilaterale româno-ungare se desfășoară în baza Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară, semnat și intrat în vigoare în 1996, precum și a Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, de la adoptarea căreia s-au împlinit 20 de ani în 2022.
Președintele Klaus Iohannis va arăta, la Budapesta, că Parteneriatul Strategic dintre cele două țări reprezintă un instrument fundamental, care a vizat structurarea cooperării bilaterale pe baze noi, moderne, pragmatice și de respect reciproc, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari, indiferent de etnie. Cadrul oferit de acesta a condus, timp de peste 20 de ani, la rezultate importante în plan economic, prin creșterea și diversificarea schimburilor comerciale.
Președintele României va reitera interesul și deschiderea părții române pentru o cooperare constructivă, pragmatică și transparentă cu Ungaria, stat vecin membru UE și aliat NATO, în vederea dezvoltării de proiecte de interes comun și a obținerii de rezultate concrete, pe baza și în spiritul principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale care definesc parametrii relației bilaterale”, se precizează în comunicatul de presă.
În ceea ce privește agenda europeană, Președinții României și Ungariei vor discuta despre prioritățile Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va deține în a doua parte a anului 2024.
O slugă ca Iohanis merge întro țară care șia păstrat independența. Poate învață și sluga ceva
Se duce să-i întrebe ce-au făcut de la 1910 încoace cu cei peste trei milioane de români de pe teritoriul actual al Ungariei.
„Tot conform statisticilor maghiare, populaţia românească din Transilvania a ajuns, în 1910, la 2821720 suflete, înregistrând în 138 ani, o creştere de 4,166 ori, subnormală pentru secolul trecut. Dacă aplicăm un coeficient de creştere mai mic, de 3,7, populaţiei româneşti din Ungaria, se ajunge, în 1910, la o populaţie românească în teritoriul actual al Ungariei de 3228960 persoane”.
(pentru date statistice și de unde vin cei peste trei milioane de români, paragraful 3.43.19 din studiul lui Gabriel Gheorghe, LINGVISTICA, ISTORIA… DEFILEE DE ERORI)