vineri, aprilie 19, 2024
EDUCAȚIEKlaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii care permite educația sexuală în școli...

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii care permite educația sexuală în școli doar cu acordul părinților. „Este desuetă și încalcă Strategia Națională de Apărare a Țării”, consideră președintele

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii privind obligativitatea acordului părinților pentru educația sexuală în școli.

În motivația cererii se menționează că această legea este contrară politicilor naționale și internaționale din domeniu. Mai mult, se arată în cererea trimisă Parlamentului, se neglijează astfel nevoia de educație pentru sănătate, prioritate menționată în Strategia Națională de Apărare a Țării.

„Ideea de educație sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educația sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activități de asigurare a igienei. Or, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, conceptul de sănătate publică este unul complex, fiind definit ca știința care studiază problemele de sănătate ale unei populații, starea de sănătate a colectivității, serviciile de igiena mediului, serviciile generale sanitare și administrarea serviciilor de îngrijiri și este strâns legată de conceptele medicinii preventive, medicinii sociale, abordând sănătatea comunitară.

Importanța educației pentru sănătate, mai ales a educației sexuale rezultă îndeosebi din necesitatea asigurării unui climat sănătos, în deplină siguranță pentru realizarea relațiilor dintre indivizi, care să garanteze integritatea fizică și psihică a acestora. În acest sens, amintim existența mai multor studii care reliefează faptul că atât copiii, cât și tinerii trebuie să aibă acces, cu celeritate, la educație și informații obiective, spre a-și putea evalua și realiza în mod corect interacțiunile cu ceilalți indivizi din societate.

În acest sens, învederăm recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora, în ceea ce privește nevoia de realizare a educației sexuale, aceasta poate fi suplinită, în mod pozitiv și cu succes, prin intermediul unor specialiști care să abordeze acest domeniu în mod profesional. Totodată, OMS consideră că educația sexuală trebuie predată într-o manieră adecvată vârstei, să corespundă gradului de dezvoltare și înțelegere, specific fiecărui individ și să țină cont de influențele culturale, sociale și de gen.

Cu privire la obligativitatea existenței acordului din partea părinților/reprezentanților legali în vederea derulării, cu caracter sistematic în unitățile școlare, a acestor programe de educație, apreciem că aceasta are ca efect restrângerea accesului copiilor la o educație adecvată, cu atât mai mult cu cât această limitare nu se aplică și în cazul altor tipuri de programe. Această măsură legislativă este de natură să creeze un obstacol în realizarea interesului superior al copilului, astfel cum acesta este prevăzut de convențiile internaționale la care România este parte și care trebuie să primeze dreptului părintelui de a decide pentru copilul său.

Întotdeauna, o acțiune legislativă care reglementează accesul copiilor la orele de educație pentru sănătate, inclusiv de educație sexuală, nu trebuie să îngreuneze și mai mult eforturile României de a înlătura cauzele ce produc inegalitate, excludere socială, economică și culturală, precum și renunțarea la frecventarea studiilor. Printre aceste cauze, un rol însemnat îl au cazurile, în continuă creștere, de nașteri din rândul mamelor minore din țara noastră. Aceasta reprezintă un factor de risc determinant de declanșare și menținere a sărăciei în cazul respectivelor mame și copii lor.

De aceea, statul are obligația de a asigura accesul la informațiile corespunzătoare domeniului sănătății sexuale, ca o componentă esențială a dreptului la sănătate și la educație. În vederea abordării unor atitudini sănătoase care să îi mențină în siguranță, tinerii trebuie să beneficieze de o educație adecvată. În acest context, este mai mult decât vitală necesitatea reglementării în programa școlară a educației pentru sănătate, cu componenta educației sexuale, adaptate vârstei, de o manieră obiectivă, care să prezinte informații corecte, adaptate nivelului elevilor de dezvoltare și înțelegere.

Ca atare, apreciem că perseverența în promovarea accesului la educație pentru sănătate, cu componenta acesteia privind educația sexuală, este de natură să combată răspândirea de informații false în materia situațiilor cu caracter epidemic și vine în sprijinul realizării măsurilor de prevenție și asigurare a sănătății pentru toți indivizii. De asemenea, o dimensiune importantă a eforturilor de control epidemiologic pe scară largă o reprezintă și informarea în ceea ce privește existența și prevenția bolilor, inclusiv a celor cu transmitere sexuală”, se mai arată în cerere.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a constestat anterior această lege, însă Curtea Constituțională a decis că legea este constituțională.

 

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Un slugoi care nu are copii sperie cetățenii că cel mai normal lucru din lume ar fi periculos?

    Cum adică să nu isi dea părinții acordul? Asta nu e fizică sau chimie ci e ideologie sexuală promovată de toti pedofilii care s au adunat in Oengeuri dubioase. Cum să lași copiii să fie sexualizați de oengiști fără competențe clare și care arată ce fel de oameni sunt pentru că au făcut o meserie din promovarea sexualitățșii la copiii. In loc să se facă instalatori sau electricieni de care societatea are nevoie, lichelele astea s au grupat in ONG uri finanțate cu mii de euro și imping agenda degenerpării finanțată de miliardqari care vor să distrugă fibra de rezistență a societăților, să mentină divizarea in timp ce ei vpr fură gazul și pădurile.

    Iohannis e un trădător

  2. Cred ca parintii ar trebui sa cunoasca continutul programei analitice al componentrei sexuale din cadrul educatiei pentru sanatate. Aceasta ar trebui sa se predea cel mai devreme in ciclul gimnazial, fara includerea deviatiilor de la normalitate, care pot produce traume irecuperabile pentru ei si societatea in care vor trai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE