miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATEKlaus Iohannis anunță o iarnă lungă: Pandemia nu se va termina nici...

Klaus Iohannis anunță o iarnă lungă: Pandemia nu se va termina nici în martie

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că e nevoie de alegeri, pentru ca România să aibă un Parlament funcțional, într-o perioadă care se anunță grea. Președintele a spus că pandemia nu se va termina nici în martie, anul viitor.

„Trebuie să fim cu toții onești față de cetățeni și să spunem lucrurilor pe nume, cu maximă transparență: actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit – mă tem – nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, așa cum fals lasă să se înțeleagă cei care susțin amânarea alegerilor”, a spus Iohannis.

Președintele afirmă că mandatul Parlamentului se termină în 20 decembrie și, fără alegeri, actualii parlamentari nu vor mai putea vota legi organice.

„Mecanismele democratice ale funcționării unui stat nu trebuie blocate. Un lucru este cert: mandatul Parlamentului se termină în 20 decembrie, după această dată dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii ar mai putea vota legi simple, nu și legi organice. Vă dați seama că ar fi catastrofal pentru România într-o perioadă care se anunță a fi foarte grea”, a mai spus Iohannis.

Întrebat în cadrul conferinței de presă de miercuri, de ce nu utilează pârghiile legale pe care le are la îndemână, așa cum a făcut la începutul pandemiei, și de deciziile au fost trecute la autoritățile locale, președintele Klaus Iohannis a spus că a rămas „destul de decident”, dar a admis că autoritățile locale s-au bâlbâit.

„Am rămas destul de decident, dar este evident că unele autorități, cum s-a întâmplat în București, s-au balbait, este puțin spus. E clar că autoritățile trebuie să-și intre mai bine în rol, să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele, să le explice, și da lucrurile sunt duse la nivelul autorităților locale pentru că acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate. Este mult mai eficient, dar este relativ puțin obișnuit pentru noi. Unele autorități mai au mult de învățat, dar vor învăța”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a fost întrebat de jurnaliști dacă miercuri, când au fost raportate multe noi cazuri de Covid, nu era cazul ca autoritățile care gestionează lupta împotriva epidemiei să comunice mai bine cu opinia publică.

„Vă dau dreptate, dar cu siguranță vor învăța pe parcurs și autoritățile să fie mai deschise. (…) Recomand cu căldură să se adreseze mai frecvent și mai deschis opiniei publice”, a spus Iohannis.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE