sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEKlaus Iohannis a promulgat legea care sancționează incitarea publicului la violență, ură...

Klaus Iohannis a promulgat legea care sancționează incitarea publicului la violență, ură sau discriminare, din cauza opiniilor sau apartenenței politice

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, referitoare la incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare, din cauza sintagmei „opinie ori apartenență politică”. Proiectul a fost atacat la CCR de USR, însă judecătorii constituționali au decis că legea este constituțională, relatează news.ro.

Propunerea legislativă adoptată de către deputați prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților Laura Vicol declara, despre proiectul de lege, că transpune în legislația românească un articol din Decizia cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal și că Guvernul din care făcea parte și USR, anul trecut, a pus această inițiativă pe masa Parlamentului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

A doua zi după adoptare, deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției a anunțat că USR va ataca la CCR proiectul de lege adoptat luni de Camere Deputaților privind sancționarea incitării publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare, după ce s-a adăugat și criteriul „apartenenței politice” între categoriile vizate.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

El a afirmat că nu este potrivit, mai ales în vremurile pe care le trăim acum, având în vedere experiența anilor trecuți, și anume „încercările lui Liviu Dragnea de a ne impune anumite limitări din acestea ale libertății de expresie”. Pe 28 aprilie, Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiate, obiecțiile de neconstituționalitate ale Avocatului Poporului și USR. Prin urmare, CCR a decis că legea este constituțională.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

 1. “considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte”
  -CE SPUN ROMANII????????
  (e doar treaba ta ce consideri….;
  legea in sine e doat temei pentru incitarea la ura a judecatorilor-de catre procurori)

 2. Libertatea de exprimare ARTICOLUL 30
  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

  Da-ti foc la constitutie ca e de prisos.

 3. O ticalosie de lege.
  PS: Deci “infectatii” cu alte boli decat HIV/Sida pot fi “discriminati”? Ma gandeam la guvizi 😇

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE