miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATEKatalin Novak, președintele Ungariei, huiduită la Carei în timpul „vizitei private” în...

Katalin Novak, președintele Ungariei, huiduită la Carei în timpul „vizitei private” în care a dezvelit o statuie a poetului Kolcsey Ferenc

Președintele Ungariei, Katalin Novak, a fost huiduită în timpul vizitei „private” pe care a făcut-o la Carei, ocazie cu care a participat la festivitatea de inaugurare a statuii poetului maghiar Kölcsey Ferenc, informează Libertatea.

Novak a fost huiduită de către o parte dintre cei prezenți, care au scandat în repetate rânduri: „România” şi „Trăiască, trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”.

Protestatarii aveau pancarte cu mesaje precum „Aici e România, aici e ţara noastră” și „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Oamenii, strânși de către Starea de Libertate sau Frăția Ortodoxă, i-au reproșat președintelui ungar că profită de eticheta de „vizită privată” pentru a face de fapt, acțiuni oficiale în numele Ungariei.

Manifestarea a debutat cu intonarea imnurilor României şi Ungariei, urmată de alocuţiuni susţinute de oficialităţi şi un recital de versuri. Primarul municipiului Carei, Kovács Eugen, a precizat în cadrul discursului său, că evenimentul se desfăşoară sub patronajul preşedintei Ungariei.

Kelemen Hunor a fost, de asemenea, prezent la ceremonie. Liderul UDMR a menţionat că este vorba de o a doua statuie a lui Kölcsey Ferenc la Carei, prima fiind vandalizată şi decapitată cu un fierăstrău, la 40 de ani de la amplasarea ei în oraş.

Statuia amplasată miercuri în faţa Primăriei din Carei este opera sculptorului Győrfi Lajos şi a fost realizată de către GECT Poarta Europei, la iniţiativa administraţiei locale din Carei, cu sprijinul Guvernului Ungariei.

Reamintim că deputatul AUR, Mircea Chelaru, a trimis o scrisoare deschisă președintelui Ungariei, în care i-a reproșat că sub pretextul vizitelor private, încurajează pe cei care vor secesionism pe teritoriul României.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

10 COMENTARII

 1. Ca toate popoarele puțin numeroase, și românii și unguri vorbesc diverse limbi, de mare circulație internațională. Foarte rari însă sunt naționaliștii sau patrioții români ce vorbesc ungurește, la fel de rari fiind și naționaliștii sau patrioții maghiari, care nici ei nu vorbesc românește. Victor Grigor numără liceele. Le numără bine, dar nu ține cont că limba învățată, simțirea, sensibilitatea dobândită în primii ani de viață au cu totul altă greutate sufletească decât lustrul liceal, universitar, post universitar sau pre-mortuar. Dacă în suta de ani, de după Marea Unire, de la 1918, România ar fi putut face din Transilvania un fel de Elveție, probabil că nimeni n-ar fi huiduit-o pe Katalin Novak, cu ocazie recentei vizite efectuată la Carei. Unul dintre comentatori vorbește de ”bârna din ochii noștri”, pe care nu vrem să o vedem, respectiv de ”paiul din ochiul altora”, de care nu ne putem dezlipi privirea. Faptul că într-un secol de dominație statală românească nu am acordat atenția cuvenită învățării deopotrivă și simultană a limbilor română și maghiară, de către copii noi născuți și preșcolarii celor două etnii principale și în competiție, din Transilvania – faptul acesta este un fel de bârnă în ochii noștri, ai românilor. N-ar fi costat mare lucru câteva sute de grădinițe româno-maghiare. De fapt, clădirile acestor grădinițe există. Nu avem nevoie de alte clădiri, de alte ziduri. Pur și simplu, personalul acestor grădinițe trebuie selecționat cu grijă, astfel ca, mai devreme sau mai târziu să ajungem la rezultatele grădinițelor franco-germane din Alsacia, sau ale celor din Elveția. Este adevărat, nici ungurii, la vremea lor, nu au făcut mai mult ca noi. Și noi, și ei am fost la fel de neprevăzători, de imprudenți. Dacă lucrurile vor continua ca până acum, nu m-ar mira ca, în viitor, să ajungem la ura viscerală a ucrainienilor contra rușilor. În plus, resetarea lumii, de care se vorbește tot mai mult, înseamnă și anumite schimbări de frontiere. Ucraina ar putea fi redusă la o simplă ”MARGINE”, căci asta înseamnă numele ei. Rușii își vor lua teritoriile care le-au aparținut vreme de atâtea secole, polonezii, lituanienii, românii, maghiarii, slovacii vor lua și ei teritoriile ce le-au fost răpite la sfârșitul ultimului Război mondial, context în care, într-un fel sau altul, se va repune problema Transilvaniei, arbitrată cândva, la Viena, de Germania și Italia. Poporul ce s-a lăsat umilit prin inaugurarea statuii baronului călău Samuel Brukental, la Sibiu, de către alogenul președinte de la București, nu este și nu poate fi stimat de nimeni în Europa. Asta deja ne costă și ne va costa într-un viitor mai apropiat decât cred suferinzii de orbul găinilor.
  Orice ar zice Grigor, Pelaghia, Ion, Corlătescu, Dinu și alții, vom dormi după cum ne-am așternut. Ne-am făcut-o și ne-o facem în continuare, sistematic, cu mâna noastră. Povestea grâului otrăvit din Ucraina, care nenorocește agricultura română este deja de pomină. Statul român actual este reprezentat și condus numai de trădători. Nu mai vorbesc de faptul că între președinții României de după Nicolae Ceaușescu, nu s-a găsit niciun român. Și Iliescu, și Constantinescu, și Băsescu, și Iohannis au fost, sunt și rămân străini, dacă nu cumva chiar dușmani, precum lupii în blană de oaie! Dacă acești alogeni ar fi învățat limba română, încă din primii ani de viață, poate că nu am fi ajuns la ocara națională a inaugurării, la Sibiu, a statuii călăului Brukental, ucigașul lui Horia și Cloșca.

  • Doamna (domnisoara) Maria Aurelia, propozitia :”Foarte rari sunt nationalistii rom^ni ce vorbesc ungureste, la fel de rari fiind si nationalistii maghiari, care nu vorbesc rom^neste” este in totala contradictie cu tot ceea ce afirmati ulterior cu privire la” invatarea deopotriva si simultana ” a limbilor rom^na si maghiara de catre copiii prescolari ai celor doua” principale” etnii din Transilvania. Pai
   tocmai faptul ca nationalistii maghiar de azi( asa dupa cum singura ziceti) stiu ungureste si rom^neste dar ( dupa cum toata lumea constata) sunt ostili, toti, ideii de stat national Rom^n,si faptul ca in timpul stapanirii ungurestii, nationalistii rom^ni din Transilvania , adica intelectualii si politicienii PNR, stiau si ei, toti, si romaneste si ungureste( chiar la cel mai inalt nivel), si cu toate acestea au decis la Alba Iulia, in 1918, unirea cu regatul Rom^niei, sunt cea mai buna dovada ca invatarea limbii celuilalt nu schimba cu nimic sentimentul national al cuiva. Pe langa aceasta fractura de logica in gandirea dvs., mai constat inca o serie de erori care, in masura in care se constituie in premise ale rationamentelor pe care le emiteti, nu pot duce decat la concluzii false: 1) comparatia dintre Transilvania si Alsacia. Ea este complet inadecvata , pentru ca in Alsacia minoritatea germana se afla intr-o mare majoritate, spre deosebire de Transilvania (unde minoritatea maghiara se afla in aceasta situatie doar in Secuime). Deci, putem compara Alsacia doar cu regiunea Har-Cov, iar nu cu intreaga Transilvanie; 2) In Transilvania sunt doua etnii principale. Este fals. Populatia rom^neasca este etnia principala in Transilvania (3/4) din totalul intregii populatii transilvane; cea maghiara este o etnie secundara, alaturi de cea germana si de cea cingara ;3) modelul elvetian. Elvetia este propusa drept model Rom^niei numai de cand aceasta se afla in componenta Rom^niei. Cand ea se afla in componenta Ungariei, inaintasii adeptilor de azi ai modelului elvetian afirmau :” Ungaria nu va putea niciodata sa devina o Elvetie a estului, caci alminteri ea va inceta sa mai existe”( Kalman Tisza); De ce ar face Rom^nia ceva ce Ungaria s-a ferit sa faca , atunci cand ar fi putut ? De ce tine ea atat de mult sa se faca acum , cand
   decizia nu-i mai apartine? In concluzie, modelul alsacian , al gradinitelor mixte ar fi foarte benefic daca s-ar aplica in zona Secuimii, ca sa invete si copiii maghiari limba oficiala a statului in care traiesc, numai ca mentalitatea imperialista maghiara n-o va putea scoate nimeni din capetele lor, atata timp cat ea este intretinuta cu atatea cheltuieli si cu atata entuziasm de politicienii unguri din exterior si interior. Vorba lui Paul Lendvay:” A fi ungur inseamna nevroza colectiva”.

 2. De când lumea și pământul, ocupanții ocupă pe cine pot, fără să ceară acordul nimănui. Dreptul celui mai puternic a fost și rămâne mai drept decât orice alte drepturi. Pe de altă parte, natura are oroare de vid, iar buruienile sunt totdeauna mai rezistente decât plantele cultivate. Geografia ne condamnă să fim aici, în spațiul carpato-dunărean, între Ruși, Maghiari, Bulgari, Sârbi, posibil Slovaci, Polonezi, cum a mai fost cazul. Nu cumva, în acest spațiu, Românii au devenit planta cel mai prost cultivată și întreținută, de către politicienii incapabili și trădători, de la București? Cu ce drept, Neamțul de la București vrea să ne educe. S-o educe pe mă-sa, nu pe noi!
  Cum se face că nu îndrăznim să-i băgăm în mama lor pe ucrainienii ce ne otrăvesc cu plantele lor modificate genetic. Că sunt în război? Să fie sănătoși. Războiul lor e al lor. Și-au făcut-o cu mâna lor. Mai întîi, ei sunt cei ce au încălcat drepturile Rușilor din Donbas, nu Rușii din Donbas pe ale lor!
  Nimeni nu are monopolul toleranței, nici Românii ardeleni, față de Unguri, nici Ucrainienii față de Ruși Că le place sau nu intoleranților Ucrainieni, Rușii sunt cei ce au cucerit cândva actuala Ucraină, peninsula Crimeea și alte teritorii, pe vreme când Ucrainienii n-aveau nici puță, să se juace cu ea în țărână. Împinși de NATO, Ucrainienii i-au provocat pe ruși, refuzând Rușilor din Donbas drepturile lor firești, așa cum refuză și drepturile Românilor din Bucovina de nord sau din ținurile Izmail, Bolgrad și Cahul, din sudul Basarabiei. Șoșoaca are dreptate. Într-o zi vom fi obligați să punem la punct neobrăzarea ucrainienilor, care sunt mai obraznici și mai inconștienți decât toate lesbienele democrate, de la Bruxelles. Paris și Washington. Majoritățile nu pot încălca drepturile minorităților. Nici minoritățile nu pot încălca drepturile majorităților, inclusiv foarte zgomotoasele și pitoreștile minorități ce-și atârnă frunze și struguri în locul sexului, pe care și-l schimbă contra naturii, nefiresc, pentru a nu spune demențial.
  Din 1918 până astăzi au trecut 105 ani. INTREBARE: Câte grădinițe româno-maghiare au fost înființate, în Transilvania, de către diversele regimuri și guverne românești, în acești peste o sută de ani? Dacă nu mă înșel, răspunsul este zero. În aceste condiții, nu trebuie să ne mire că nivelul de stimă, încredre și iubire, dintre Români și Unguri, se situează undeva, în jurul aceluiași zero.
  Ion di la Vidin e cam abrupt în opinii, dar el vorbește limbajul realităților pe care nimeni nu le poate șterge, nici măcar Dumnezeu. Cele ce ni le facem singuri, cu mâinile noastre, nici Dumnezeu nu le poate desface. Pentru că vreme de un secol nu am creat nicio grădiniță româno-maghiară, nici în Transilvania, nici în București, Craiova, Covasna, Harghita, Mureș, Cluj, Oradea, Satu mare, fără să facem nimic, ne-am făcut-o cu mâna noastră.. Pe lumea asta, mai devreme sau mai târziu, totul se plătește, și făcutele, și nefăcutele. Cât despre cei cu Mărcuța și Săpoca, aceștia amintesc povestea cu musca pe căciulă, sau pe aceea cu chelul ce-și pune mâna în cap.

  • Amice asa-zis”Teodor Corlatescu”, in Transilvania ungureasca, la 1918, functionau 4 licee rom^nesti( la Blaj, Brasov, Nasaud si Beius) si 2 gimnazii cu predare in limba rom^na , la o populatie de 3 000 000 de rom^ni, in timp ce in limba maghiara functionau 43 de licee si 5 gimnazii. In Transilvania rom^neasca , la 1940) , la o populatie de 1 300 000 de unguri, existau 52 de licee complete cu predarea in limba maghiara! Si atunci, te intreb, “rom^nule” Teodor Corlatescu: NU TI-E RUSINE SA MINTI ? Nu ti-e rusine sa te dai rom^n, ca sa fraieresti pe naivii necunoscatori de istorie? Nu crezi ca minciuna are picioare scurte, si ca pana la urma dauneaza celui care o produce? Nu inseamna asta sa-ti furi singur caciula…aia cu musca deasupra si cu chelia dedesupt? Hopsz te Jiga!

 3. Brătienii sunt cei ce au detronat și izgonit pe Alexandru Ioan-Cuza, ultimul Domn de neam românesc. Ei sunt cei ce au transformat România Mică și apoi România Mare într-un instrument de înrobire, umilire, decimare și pauperizare a Românilor în propria lor țară. Brătienii sunt asasinii țărănimii române răsculate la 1907. Amintesc ce spunea Eminescu: Au de patrie, virtute, nu vorbește liberalul / De ai crede că viața-i e curată ca cristalul?
  Într-adevăr, mai mult decât fanarioții și chiar decât comuniștii, Brătienii, liberalii și alogenii cu care s-au înconjurat au conceput, lansat și condus genocidul contra Neamului Românesc. Ei sunt adevărații asasini ai Monarhiei românești, ei sunt asasinii generației lui Corneliu Codreanu, ei și blegomanul Iuliu Maniu sunt principalii autori ai trădării de la 23 August 1944, ei sunt campionii pupincuriștilor ce au dezonorat poporul român și distrus România.
  Ca multe alte State, Statul român actual se va prăbuși pentru că nimeni nu este dispus să-și dea viața pentru alde Ciolacu, Iohannis și alții ca ei să ne otrăvească prin injecții ucigașe, să ne oblige să mâncăm insecte, etc. Liberalismul este libertinaj.

  • Maicuto Pelaghia, eu te stiu de multa vreme ca esti un travestit sexual, etnic si confesional. Ai mai bantuit si pe la”incorect politic” cu dejectiile pe care le produci de cate ori cineva vorbea de rau pe unguri. Faptul ca ciripesti foarte bine rom^neste , te ajuta sa-i fraieresti pe cei naivi incat sa nu-si dea seama ca esti de fapt un ceangau maghiarofil , urmasul unuia dintre aceia care, la 1949, cu ocazia referendumului impus Episcopului Durcovici de catre PMR + MADOSZ, (cu privire la limba de cult ce ar trebui sa fie utilizata in bisericile catolice din Moldova) a votat din tot sufletul DA pentru limba maghiara. Baga la cap ca cei care au votat astfel n-au reprezentat decat 9% din totalul romano-catolicilor din Moldova! Visul vostru legat de maghiarizarea catolicilor moldoveni s-a spulberat. Varsa-ti mai bine frustrarea si lacrimile pe soclul statuii pasaricii Turul din SF Gheorghe,,, pana nu va avea soarta celei din Transcarpatia!

 4. Bine ca mai exista romani care iau atitudine, sa nu creada maghiarii/ungurii atunci cand ajung in Romania ca au ajuns intr-un sat fara caini.

 5. Ce rău există în faptul că o unguroaică frumușică, simpatică și politicoasă, în plus actuala președintă a Ungariei, probabil apropiată colaboratoare a eminentului OM DE STAT VIKTOR ORBAN, a venit la Carei, să dezvelească statuia poetului Kolksey Ferenc? Foarte bine. E dreptul lor elementar, iar pe cei ce guiță prostește, și când e cazul și când nu e cazul, nu pot să-i felicit! Mi-e rușine de așa compatrioți!
  De ce nu se duc și Românii, la Cernăuți, de exemplu, la Vidin, pe Valea Timocului și chiar dincolo de Salonic, Budapesta, Praga sau Urali să facă același lucru în favoarea unor eminente personalități românești care s-au născut și au trăit în afara actualelor granițe ale unui Stat paralel sau perpendicular cu multe dintre mafiile, pungășiile și escrocheriile lumii. Nu trebuie uitat că PRIMA LIBRĂRIE ROMÂNEASCĂ DIN AFARA ȚĂRII A FOST ÎNFIINȚATĂ LA BUDAPESTA, PE VREMEA ȘCOLII ARDELENE… Când nu sunt călcați pe bătături, Ungurii sunt toleranți, chiar dacă mai joacă și un pic de teatru. Cine-i de vină că politicienii din România sunt o bandă de hoți, inclusiv hoți de diplome universitare, Hoți de certificate de naștere, prin care toți nemțoteii ratați se dau mai români ca Eminescu, Hasdeu, mareșalul Antonescu sau Corneliu Codreanu? Până și Negrii din Africa s-au trezit și l-au băgat în mă-sa pe dementul Macron, ce face pe președintele Franței muribunde. Suntem un popor și o țară în agonie. Degeaba cântăm Deșteaptă-te Române, apoi facem onanie muzicală cu manele…
  Nimeni, nici măcar Dumnezeu din cel cer nu poate șterge din istorie faptul că poetul Kolksey Ferenc s-a născut și a trăit la Carei. Istoria este încăpățânată. Bune sau rele, faptele istorice nu pot fi desființate prin legi sau decrete votate și promulgate de politicienii al căror cap ar trebui mângâiat de toporișca gâdelui. Antimaghiarilor viscerali le amintim că UNGARIA MARE A DURAT CEVA MAI MULT DECÂT ROMÂNIA MARE! Oare de ce? Nu credeți că ar fi cazul să ne uităm la bârna din ochii noștri înainte de a căuta nod în papură ungurilor? Am decăzut ca popor. Asta e problema. Copiii și nepoții noștri vor spăla pe picioare musulmanii, veneticii și jigodiile de ucrainieni, pe care îi pupăm în cur gratis, pe banii noștri. De la alungarea lui Alexandru Ioan Cuza, de la asasinarea primului prim-ministru român (Barbu Catargiu, cu complicitatea lui Cuza, Kogălniceanu, Alecsandri și alții) ne-am lăsat conduși de venetici ca Brătienii și alți aventurieri, tolerând în fruntea țării hahalerele de Hohenzollerni. Ungurii sunt un popor, demn. Noi ne-am pierdut demnitatea. Prin Constituția din 1923 ne-am lăsat transformați în romunculi, adică români futuți în cur, apoi ne-am lăsat botnițați și otrăviți, prin injecțiile ucigașe anti-Covid-19, care de fapt erau anto-omenești. În plus, ne-am lăsat injectați, contaminați, infectați, uciși cu binecuvântarea patriarhului bandit și analfabet.
  Ungurii din România vor autonomie? Perfect! Mulți români vor și ei autonomie, pentru propriile lor gospodării, pentru casele și familiile lor. Unii se gândesc să se proclame cnezate, voievodate sau principate autonome! Dă Doamne! Mulți români nu vor să mai plătească impozite Statului mafiot de la București. Unii preconizează reintroducerea pedepsei cu moartea pentru toți politicienii de după 22 decembrie 1989. Unii au cerut sau vor cere dubla cetățenie maghiară, rusească, bulgărească sau sârbească, alții vor să renunțe, de rușine, la cetățenia românească, la rușinea de a fi sclavi și pupincuriști în propria țară. Românii întregi la cap nu vor să fie concetățeni cu Doctori ca Bode sau mercenarul Ciucă, ucigașul de patrioți irakieni și afgani, nici cu profesorul ”Șase case”, sau diverșii mormoloci PSD, PNL, UDMR pe care nu-i bagă încă în scumpele născătoare ale mamelor lor, dar îi atenționează să se considere băgați. I-ar băga, unde am spus,din motive de pedagogie, ba chiar din iubire, iubire adevărată, dacică, nu creștinească, în care nimeni n-are încredere, nici cât negru sub unghie.
  CONCLUZIE? PATRIOȚI AI TUTUROR POPOARELOR UNIȚI-VĂ! TRĂIM VREMURILE CELOR MAI MARI MIGRAȚII BARBARE CARE AU EXISTAT VREODATĂ. NU PUTEM SUPRAVIEȚUI CA POPOR ROMÂN ÎN ACTUALELE GRANIȚE, PE CARE NU LE PUTEM APĂRA DECÂT DIN GURĂ! NU AM FOST NICIODATĂ UN ADEVĂRAT POPOR ROMÂN, IAR ASTĂZI SUNTEM MAI PUȚIN CA ORICÂND. SUNTEM O TURMĂ DE BEZMETICI. INTELECTUALII ROMÂNI SUNT CA VAI DE CAPUL LOR. TOȚI JURASERĂ CREDINȚĂ LUI CEAUȘESCU, TOȚI, ÎN FRUNTE CU MILITARII ȘI POLIȚIȘTII L-AU TRĂDAT. MEDICII NOȘTRI SUNT UCIGAȘI, SE LASĂ CONDUȘI DE UCIGAȘI, PROFESORII SUNT ANALFABEȚI FUNCȚIONALI ȘI MINCINOȘI, MAGISTRAȚII SUNT ULTIMII BORFAȘI, JUSTIȚIA A DEVENIT UN FEL DE MASTURBAȚIE JURIDICĂ. . RETEZAREA CAPETELOR DE TRĂDĂTORI AI NEAMULUI AR TREBUI, PROBABIL, SĂ ÎNCEAPĂ CU DECIMAREA SEVERĂ A BANDIȚILOR DE MAGISTRAȚI. POLITICIENII AR VENI DUPĂ! CUM NU VII TU ȚEPEȘ, DOAMNE….

  • Draga Ioane, intreruperea tratamentulu pe care ti l-a prescris medicul iti poate dauna grav sanatatii! Daca n-am sti ca urmezi un astfel de tratament, am zice si noi ca ne este rusine cu un asa concetatean, care il admira pe eminentul om de stat Viktor Orban si il detesta pe Bratianu. Despre toleranta ungureasca lasa-i sa vorbeasca mai bine pe rom^nii ardeleni, ca tu n-ai nici competenta si nici inteligenta sa tragi asemenea concluzii, asa cum n-ai nici onestitatea sa te prezinti cu numele si prenumele tau cel adevarat. motiv pentru care nu sunt foarte sigur ca la venirea lui Tepes, pe care vad ca -l astepti cu atata ardoare, nu ti-ar fi rezervata , mai degraba decat teapa pe care le-o doresti altora , o sedere nelimitata in asezamintele de la Marcuta sau de la Socola. Acolo ai sa ai timp destul sa-ti dezvelesti toate statuile tuturor poetilor gay care au scris texte de imnuri nationale prin Carei , pana la sfarsitul veacului.

  • Interesanta comparatie…Dar exista deosebiri: in Transilvania unde vine unguroaica, ungurii nu au fost niciodata majoritari, pe cand in Nordul Bucovinei si Basarabia, romanii au fost populatia majoritara. Mai mult, Transilvania a fost ocupata de unguri (fara ca romanii sa fie intrebati), pe cand Basarabia si Bucovina au votat in unanimitate Unirea cu Romania in 1918.
   Da, ai dreptate, si conducatorii nostri trebuie sa se duca la Cernauti, Chisinau, Tighina si sa promoveze Unirea Romaniei in granitele firesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate