Un articol publicat de Barry Eichengreen, profesor de economie la University of California, arăta că moneda digitală (CBDC), stabilitatea financiară și confidențialitatea tranzacțiilor nu pot exista în același timp, scrie Cotidianul.
Este ușor de înțeles că sacrificată va fi confidențialitatea tranzacțiilor cetățenilor. Guvernul olandez a lansat un program pilot pentru înregistrarea și monitorizarea tuturor tranzacțiilor financiare mai mari de 100 de euro.
Deși introducerea monedelor digitale este ambalată în idei „nobile”, dar în realitate, ele devin un mecanism perfect de constrângere a cetățenilor.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Plata cu monedă digitală poate fi ușor programată pentru a se putea realiza doar într-o anumită țară, iar în acest fel limitarea devine sinonimă cu anularea pașaportului unui cetățean, din cauza unei anume afilieri politice. Plata cu această monedă poate fi restrânsă la o anumită zonă geografica, și astfel se poate impune, spre exemplu, o carantină extrem de dură în cazul unor pandemii. O donație pentru un partid care nu este bine văzut de guvern sau de banca centrală poate duce la închiderea contului bancar sau la anularea pașaportului. Pe de altă parte, o donație pentru o anumită fundație sau ONG poate duce la o serie de facilități în sistemul monedei digitale – principii care se regăsesc în sistemul ”creditelor sociale” din China”, scrie Cotidianul.
„Iluzia că fiecare este plătit și că economia este în formă este dată de netrasabilitatea tranzacțiilor cu monedă fizică. Acesta este motivul pentru care guvernele ultracentralizate urăsc banii fizici, câtă vreme nu pot taxa ceea ce nu pot monitoriza”, scrie și jurnalistul american Mark Gullick, pentru Takimag. Această problemă poate fi rezolvata de monedele digitale emise de băncile centrale.
„Generațiile din urmă își amintesc de vremea când îl cunoșteau personal pe managerul băncii unde își deschiseseră conturi. În era monedei digitale, lucrurile se inversează – managerul băncii (care este de această dată statul) este cel care știe totul despre clienții săi”, mai scrie Marck Gullick.
Monitorizarea prin intermediul monedelor virtuale a tranzacțiilor oricărui cetățean, inclusiv monitorizarea deplasărilor sale, a preferințelor sale alimentare, a vizitelor la medic, a donațiilor, amenzilor, bonusurilor sale pare să devină foarte repede o realitate. SUA și alte state occidentale par să se grăbească cu adoptarea monedei digitale, pentru a ajunge din urma China (lider detașat în acest moment), deoarece, se arată în articolul profesorului de la University of California, s-a răspândit ideea că dominația la nivel financiar și geopolitic va fi a statului/statelor care vor adopta cel mai repede moneda digitală.
“open society”