luni, februarie 6, 2023
ACTUALITATEJosep Borrell: Uniunea Europeană trebuie să îndure iarna și să-și repartizeze costurile...

Josep Borrell: Uniunea Europeană trebuie să îndure iarna și să-și repartizeze costurile în interiorul comunității. Adoptarea celui de-al șaselea set de sancțiuni a necesitat discuții dificile cu Viktor Orban, care susține sus și tare că vrea oprirea acestora

Unitatea statelor membre ale Uniunii Europene în fața Rusiei trebuie să fie „menținută zi de zi“, subliniază șeful diplomației europene Josep Borrell, într-un interviu publicat marți de AFP.

„Nu trebuie să uităm că Uniunea Europeană este o asociație de state care au abordări diferite cu privire la Rusia“, afirmă diplomatul spaniol, care se așteaptă la discuții dificile la reuniunea miniștrilor europeni ai apărării și afacerilor externe care va avea loc în 30-31 august la Praga.

„Statele membre sunt stăpânele politicii lor externe. Trebuie să facem în așa fel încât interesele lor să ajungă la un punct comun. Trebuie mereu un compromis. În cadrul Celor 27 cu regula unanimității, acest lucru este uneori imposibil“, recunoaște Borrell, constatând absența consensului pentru abandonarea acestei reguli.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Adoptarea celui de-al șaselea set de sancțiuni ale UE, care impune un embargou progresiv asupra celei mai mari părți a petrolului rusesc, cu excepția oleoductelor, a necesitat discuții dificile cu Ungaria și cu premierul Viktor Orban, care susține „sus și tare că vrea oprirea sancțiunilor“ contra Moscovei, informează Agerpres.ro.

La Praga, Josep Borrell va prezenta propunerea de constituire a unei misiuni în vederea pregătirii forțelor armate ucrainene în Europa, așa cum se întâmplă deja în SUA și Regatul Unit.

„Trebuie oferit Ucrainei un sprijin dincolo de furnizarea de armament. În fața cuiva care refuză să oprească războiul, trebuie să poți rezista“, este de părere Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

De la începerea ofensivei ruse în urmă cu șase luni, UE a deblocat 2,5 miliarde de euro pentru a finanța livrările de arme și echipamente pentru Ucraina.

„Războiul ia o nouă turnură. Ucrainenii au trecut la ofensivă. Atacurile în Crimeea au o dimensiune militară și psihologică importantă. Rușii par depășiți tehnologic, dar își conservă o capacitate de a da lovituri“, explică Josep Borrell.

O altă chestiune care divizează UE, eventuala interdicție asupra intrării turiștilor ruși, este susținută de Finlanda și țările baltice. Propunerea va fi și ea discutată la reuniunea din Cehia, țară ce asigură președinția semestrială a Consiliului UE.

Josep Borrell joacă un rol cheie în propunerile de sancțiuni. El a apreciat luni că interzicerea „intrării în Europa pentru toți rușii, indiferent de motiv, nu este o idee bună“.

În contextul în care Europa se pregătește pentru iarnă fără gazul rusesc, șeful diplomației europene insistă pe necesitatea de „a îndura și de a repartiza costurile în interiorul UE“. El pledează în special pentru o reformă a prețului energiei, în prezent indexat pe prețul gazului.

„Cel mai frumos cadou făcut lui Putin este să plătim electricitatea la preșul gazului“, denunță Borrell, conform Știripesurse.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate