luni, decembrie 9, 2024
ACTUALITATEJens Stoltenberg: NATO este un vechi partener apropiat al Serbiei

Jens Stoltenberg: NATO este un vechi partener apropiat al Serbiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că alianța militară occidentală este un vechi partener apropiat al Serbiei, relatează miercuri agenția sârbă de presă Tanjug.

Stoltenberg a declarat pentru cotidianul muntenegrean Vijesti că acest parteneriat se bazează pe dialog politic şi cooperare practică, respectând pe deplin politica statului sârb de neutralitate militară.

“Dialogul nostru politic se manifestă în diferite feluri. Acesta include contactele mele cu președintele sârb Aleksandar Vucic și cu alți lideri politici și interacțiunile regulate pe care le au asistentul meu adjunct pentru afaceri politice și politica de securitate și șeful biroului de legătură al NATO de la Belgrad cu colegi sârbi. Include de asemenea relații bine stabilite între comandantul KFOR și șeful Statului Major general sârb”, a declarat Stoltenberg.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

O astfel de relație permite un spirit constructiv și respect reciproc, ceea ce trebuie să continue, a adăugat el.

Referitor la situația din Kosovo, Stoltenberg a afirmat că a discutat cu liderii politici de la Pristina și Belgrad despre “tensiunile din nordul Kosovo”.

“Toate părțile trebuie să rămână calme, să evite acțiunile unilaterale și să se angajeze constructiv în dialogul facilitat de UE. În conformitate cu mandatul dat de ONU, misiunea KFOR urmărește îndeaproape situația și este gata să intervină în cazul în care stabilitatea este pusă în pericol”, a mai afirmat secretarul general al Alianţei nord-atlantice.

NATO va continua să ofere sprijin deplin dialogului facilitat de UE, a asigurat Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a făcut aceste declarații în contextul în care recent au izbucnit tensiuni între Priştina și Belgrad, ajungând la apogeu săptămâna trecută, după ce Kosovo a declarat că îi va obliga pe sârbii care trăiesc în nord și folosesc la mașini numere de înmatriculare sârbești să solicite plăcuțe eliberate de instituțiile din Priştina. Obligația este în prezent amânată.

Etnicii sârbi reprezintă aproximativ 5% din populația kosovară, formată în proporție de 90% din etnici albanezi.

În încercarea de a atenua tensiunile, liderii ambelor părți, președintele sârb Aleksandar Vucic și prim-ministrul kosovar Albin Kurti, se vor întâlni la Bruxelles pe 18 august.

Aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în nordul Kosovo, dar aceștia nu recunosc declarația sa de independență din 2008 și mențin legături strânse cu Belgradul.

Kosovo este recunoscut de peste 100 de țări, în principal occidentale, dar nu și de state precum Serbia, Rusia sau China.

Pacea fragilă din Kosovo este menținută de misiunea KFOR a NATO, care are 3.770 de militari, conform Agerpres.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

6 COMENTARII

  1. Individul e scabros.Adica dupa ce te-am violat cu bombardamente ,acum te iubim si suntem prieteni.Ati vazut undeva vreo monstra de cinism mai mare?Grav e ca la Belgrad par a fi niste lideri cu fundul in doua luntre doar frica de popor ii impiedica sa se declare de partea violatorilor.

  2. O glumă proastă și cinică! Serbia un va uita niciodată cum SUA și NATO i-au distrus economia și vieți omenești. Nu vor uita niciodată bombele cu uraniu sărăcit care a dus la o explozie de cancere!

  3. Să nu o pierdeți pe I. Ivan, că scrie extraordinar. Credeam că glumește, dar nu – sugerează că Serbia a uitat 78 de zile în 1999 și ce-a urmat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE